Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Υποκρισία χωρίς όρια ~ Προς κατεδάφιση το Badminton


Ενώ όλη η Ελλάδα είναι ένα αυθαίρετο και δεν έχει υπάρχει περιοχή που να μην έχει καταπατηθεί από κάποιο λαμόγιο Πασοκοελληνάρα...

-Πάμε στοίχημα, ότι εάν είχανε κάνει κατάληψη τίποτα παρακρατικοί αναρχομπαφιόζοι ή Mπαγκλαντεσιανοί "κακόμοιροι", το κτήριο θα βαφτίζονταν "χώρος κοινωνικής αλληλεγγύης" και δεν θα υπήρχε λόγος κατεδάφισης;

Προς διάλυση οδηγείται το μοναδικό ολυμπιακό ακίνητο που παραχωρήθηκε σε ιδιώτες...
 για αξιοποίηση, έγινε χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και αποφέρει έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο. Μια χρεωκοπία τελικά, ίσως είναι η μόνη λύση μπας και βάλουμε μυαλό.


Σε τροχιά κατεδάφισης μπαίνουν οι εγκαταστάσεις του «Badminton» στην περιοχή Γουδή που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για διάφορα αθλήματα και τα τελευταία χρόνια έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και αξιοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές, θεατρικές, συνέδρια κ.λπ.).

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση πολιτιστικού σωματείου και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ακύρωσε την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε το 2006 (και την αναθεώρησή της το 2007) που επέτρεψε να μετατραπούν οι προσωρινές (λυόμενες) εγκαταστάσεις σε μόνιμες, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλου είδους μεταολυμπιακές χρήσεις! Έτσι το κτίριο θεωρείται πλέον αυθαίρετο και κατεδαφιστέο, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν οικονομικές αξιώσεις αποζημίωσης από την εταιρεία που το εκμεταλλεύεται, με βάση σύμβαση 20ετούς παραχώρησης από την εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ».

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νόμου 3342/05 που επέτρεψαν την επέκταση των εγκαταστάσεων και τη μετατροπή τους σε μόνιμες, γιατί δεν είναι συμβατές με τον χαρακτήρα της περιοχής ως Μητροπολιτικού Πάρκου και επειδή δεν υπήρξαν μελέτες που να ερευνούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της Αττικής.


Το αίτημα

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκανε δεκτές τις προσφυγές που είχαν καταθέσει "πολιτιστικά" και "περιβαλλοντικά σωματεία" αλλά και "κάτοικοι" της περιοχής.

Οι προσφεύγοντες, το 2006, με αίτημά τους (εξώδικη δήλωση) προς τα συναρμόδια υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας, κ.λπ.) είχαν ζητήσει να τηρηθούν οι αρχικές διατάξεις (υπουργική απόφαση 2002) που προέβλεπαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι προσωρινές και θα απομακρυνθούν εντός εξαμήνου από την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παράλληλα το ΣτΕ ακύρωσε τη σιωπηρή απόρριψη από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργών το 2007 του αιτήματός τους για κατεδάφιση του κλειστού γηπέδου αντιπτέρησης («Badminton») στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή. Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι επίμαχες διατάξεις του Ν. 3342/05 παραβιάζουν το άρθρο 24 του Συντάγματος και είναι ανίσχυρες, γιατί οδηγούν σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής, χωρίς να υπάρχει ειδική μελέτη που να τεκμηριώνει επαρκώς τις ρυθμίσεις από την άποψη της πολεοδομικής ανάγκης.

Παράλληλα η Ολομέλεια υπό τον πρόεδρο ΣτΕ και σημερινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ειδική μελέτη που να εξετάζει τις επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον από τη διατήρηση του κτιρίου.

(*Άρα, να περιμένουμε ότι το ΣτΕ θα αποφασίσει και για την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων στην Ελλάδα και την απόδοση στο Δημόσιο όλων των καταπατημένων περιοχών, όπως αυτής του Βοτανικού από αλβανόγυφτους που καταστρέφουν το οικοσύστημα της περιοχής καίγοντας καλώδια και εκπέμποντας καρκινογόνες ουσίες στην ατμόσφαιρα. -Μήπως επειδή οι αλβανόγυφτοι είναι φιλαράκια με τα τσιπροειδή, δεν τίθεται θέμα μόλυνσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος;)




Ο διευθυντής- παραγωγός του θεάτρου Μπάντμιντον Μιχάλης Αδάμ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν κάναμε τίποτα παράνομο, το αντίθετο μάλιστα, αξιοποιήσαμε ένα άχρηστο για την Ελλάδα ολυμπιακό ακίνητο και το κάναμε θέατρο. Δώσαμε μία χρήση σε αυτόν τον χώρο που συνάδει απόλυτα με αυτό που λέμε μητροπολιτικό πάρκο. Ένας χώρος πολιτισμού συνάδει με έναν χώρο αναψυχής. Η πολιτεία όμως δεν ήταν εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις τις απέναντί μας, γιατί είχαμε μία 20ετή σύμβαση, για μία ήπια αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να γίνει καλύτερος και συμβατότερος με το μητροπολιτικό πάρκο και τώρα δεν εκπληρώνεται».

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν κακόγουστη φάρσα. "Πολιτιστικά" και "περιβαλλοντικά σωματεία" αλλά και "κάτοικοι" της περιοχής θα συνδράμουν στην επιδείνωση του περιβάλλοντος τελικά.
Ο χώρος θα γίνει κατασκήνωση τσιγγάνων, μεταναστών ή χωματερή της γύρω περιοχής. Νομίζω στην Ελλάδα, χώρα που είναι απαραίτητες οι επενδύσεις, κάνουμε τα πάντα για να διώχνουμε και τους ελάχιστους επενδυτές που υπάρχουν.
ΚΡΙΜΑ!!!

Δημοσίευση σχολίου