Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Βασικά στα @@ μας για το εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων


Το χρεωκοπημένο κράτος, αντί να διαλυθεί και να απολυθούνε τουλάχιστον οι μισοί κόπροι που κάθονται όλη ημέρα και να καταργηθούνε οι χιλιάδες άχρηστοι οργανισμοί, συνεχίζει να κατατρώει ότι απέμεινε από τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα και να παρασιτεί εις βάρος των επόμεων γενεών με τα δανεικά που έρχονται από μνημόνια, τρόικες και βραχυχρόνιους δανεισμούς.

Μέσα σε όλα αυτά, αντί να ακούμε ή να βλέπουμε προγραμματισμό για νέες επενδύσεις μέσω μείωσης φορολογίας, γραφειοκρατίας, κλπ, διαβάζουμε δημοσιεύματα για την καθυστέρηση της καταβολής των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων!!! Δηλαδή...


μπουκάρανε με χίλιους δύο τρόπους στο Δημόσιο, καθίσανε, φάγανε, πήρανε μούφα υπερωρίες και αυξήσεις και τώρα υπάρχει οδυρμός για τα παχυλά εφάπαξ των κρατικών υπαλλήληων που καθυστερούνε ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΗΔΗ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.

Κρατήσεις σε άτομα που δουλεύουν στο δημόσιο ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Είναι απλά λογιστικές πράξεις.


Διαβάστε το σημερινό δημοσίευμα. Θυμώστε, οργισθείτε ή γελάστε με την κατάντιά μας...


Ποιοι γλυτώνουν το νέο "μαχαίρι" στο εφάπαξ του δημοσίου

Έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους  εδώ κα δύο χρόνια, κι όμως κινδυνεύουν να δουν το εφάπαξ τους να μειώνεται για τρίτη συνεχόμενη φορά, χωρίς να έχουν βάλει στην τσέπη τους ούτε ένα ευρώ.  Ο λόγος για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση το 2012. Όταν ήδη είχε αποφασιστεί η πρώτη μείωση των εφάπαξ. Μέσα στον χρόνο επιβλήθηκε και δεύτερη περικοπή, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να κατατεθεί και τρίτη, η οποία θα ισχύσει όπως και οι προηγούμενες, αναδρομικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αυτή την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Ιούλιο του 2011 και μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτιμάται ότι θα έχουν πληρωθεί όσοι «τυχεροί», είχαν καταθέσει αιτήσεις μέχρι τον Μάιο του 2012.

Καθώς δε, οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου 2014 θεωρούνται δεδομένες,  ως μνημονιακή υποχρέωση, όλα συνηγορούν στο ότι οι πληρωμές από τον νέο χρόνο θα γίνουν με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού.

Άλλωστε, οι αναδρομικές περικοπές ειδικά στην περίπτωση του εφάπαξ δεν είναι πρώτη φορά που εφαρμόζονται. Και οι προηγούμενες περικοπές στο εφάπαξ αφορούσαν όσους είχαν καταθέσει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα στο 2010. 



Ελπίδα για διπλό σύστημα

Η μόνη ελπίδα των περίπου 45.000 δημοσίων υπαλλήλων που εκτιμάται ότι θα έχουν καταθέσει αιτήσεις από τα μέσα του 2012 και μετά, είναι η εφαρμογή διπλού συστήματος υπολογισμού της σύνταξης, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει δεκτό από την Τρόικα.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται το βασικό σενάριο για την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, με βάση μια σημαντική διαπίστωση: ότι δεν υπάρχουν μέχρι το 2002 ατομικές μερίδες.

Βάσει της πρότασης αυτής, για το διάστημα μέχρι το συγκεκριμένο χρόνο, το εφάπαξ θα  υπολογίζεται με ένα «τεκμαρτό» σύστημα καταβολής εισφορών.

Για το διάστημα από τα 2003 και μετά,  θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι εισφορές που έχουν πληρωθεί. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 25%.

Και πάλι βέβαια δημιουργούνται στρεβλώσεις και παράδοξα, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκκαθάριση των αιτήσεων και την πληρωμή των συντάξεων.

Και αυτό γιατί, μπορεί άλλη χρονιά να καταθέτει τα χαρτιά του ο συνταξιούχος και άλλη να λαμβάνει τη σύνταξη.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν στους υπολογισμούς με βάση το νέο σύστημα θα λαμβάνονται υπόψη οι παράμετροι όπως τα έσοδα, η περιουσία σε τρέχουσες τιμές, το σύνολο των εφάπαξ που μπορεί να πληρώσει το ταμείο, για το έτος που θα κατατίθεται η αίτηση συνταξιοδότησης ή για το έτος που θα πληρώνεται το εφάπαξ.

Τυχεροί θεωρούνται -θεωρητικά-  μόνον όσοι πληρωθούν το εφάπαξ έως το τέλος του 2013, ήτοι μέχρι τον Απρίλιο του 2012.    






1 σχόλια:

OldUni είπε...

Είναι τόσο ηλίθιος, τόσο παχυλά αμόρφωτος, τόσο κοινωνικά απαξιωμένος ο "συντάκτης" αυτού του χυδαίου και ταυτόχρονα ηλίθιου κειμένου, που ξεσπά την προσωπική του ανεπάρκεια και ανυπαρξία στους άλλους, χωρίς καν να ξέρει τι του γίνεται ο αμαθέστατος βλάκας. Είναι, προφανώς, οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί μαζεύτηκαν όλοι οι ηλίθιοι και χυδαίοι αυτής της χώρας. Όλους αυτούς κια πρώτο το γελοίο αυρό άτομο που έγραψε αυτό το κείμενο τους γράφουμε σε χώρο πολύ χειρότερο από τα @ρχίδι@ μας.

Δημοσίευση σχολίου