Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Κλειστό στους φοιτητές, ανοικτό στις πατάτες


Ποια είναι η δουλειά του πρύτανη του Καποδιστριακού; (Εκτός, βέβαια, από το να χρησιμοποιεί το γόητρο του τίτλου του για να προσπαθεί να απογειώσει μια θεατρική καριέρα, που όμως δεν λέει να σηκωθεί από το έδαφος...).

Με άλλα λόγια, γιατί θέσπισε αυτό τον ρόλο η Πολιτεία; Για να κάνει τι ακριβώς; Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά,...
επειδή είναι χρήσιμο να τα θυμίσουμε. Χρήσιμο όχι τόσο για τον ίδιο τον Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος εμφανώς αδιαφορεί για την εκπλήρωση των καθηκόντων του, όσο για κάποιους άλλους θεσμούς της Πολιτείας, στους οποίους, εδώ που φθάσαμε πλέον, εναπόκειται η επαναλειτουργία του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας.

Στην παράγραφο 18 του άρθρου 8 του ν. 4009 / 2011, όπου ορίζονται οι αρμοδιότητες του πρύτανη, διαβάζουμε: «Προΐσταται του ιδρύματος και το διευθύνει, έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του, επιβλέπει την τήρηση των νόμων, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού και μεριμνά για τη συνεργασία των οργάνων του ιδρύματος, των διδασκόντων και των φοιτητών». Επίσης, «είναι υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ιδρύματος».

Με το Καποδιστριακό κλειστό για 9η εβδομάδα, την κατάσταση στο ίδρυμα δεν είναι δύσκολο να τη φαντασθεί ο καθένας. Την περιέγραψε, άλλωστε, γλαφυρά η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, σε πρόσφατο άρθρο της στην Athens Voice. Το πανεπιστήμιο είναι κλειστό για φοιτητές και καθηγητές. Οι πρωτοετείς δεν μπορούν να εγγραφούν, μαθήματα δεν γίνονται, οι τελειόφοιτοι κινδυνεύουν να χάσουν έναν ολόκληρο χρόνο από τη ζωή τους, προγραμματισμένα συνέδρια μεταφέρονται σε άλλους χώρους, οι καθηγητές δεν έχουν πρόσβαση στα γραφεία τους, ούτε και οι ερευνητές που εργάζονται σε διεθνή προγράμματα μπορούν να εργασθούν, με αποτέλεσμα όχι μόνον οι ίδιοι να μένουν απλήρωτοι, αλλά και να διακινδυνεύεται η διεθνής χρηματοδότηση των προγραμμάτων. (Τριάντα μεταδιδακτορικοί ερευνητές έδωσαν προσφάτως στη δημοσιότητα «επιστολή - παράκληση», όπως την ονόμασαν, αλλά πέρασε απαρατήρητη...).

Ωστόσο, ποιος είπε ότι το πανεπιστήμιο είναι κλειστό; Λάθος! Ανοίγει για να υποδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και σωματεία εργαζομένων άσχετα με το πανεπιστήμιο (π.χ., των εργαζομένων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας). Ανοίγει, επίσης, στους διαφόρους «αλληλέγγυους», που κυκλοφορούν ανενόχλητοι στους διαδρόμους, όπως και τα «Kommando» των συμπαρισταμένων πολιτικών νεολαιών, που ματαίωσαν την απόπειρα διεξαγωγής εξετάσεων. Και, ακόμη, μένει ανοικτό στη φαντασία των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς, σε χώρο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο το «3ο Παζάρι Προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες». Διοργανώνεται από την κ. Βάσω Στρακαντούνα, δημοτική σύμβουλο Ζωγράφου και υπεύθυνη των βιβλιοθηκών της Νομικής Σχολής, μάλιστα δε κατόπιν αδείας των πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία -παρεμπιπτόντως- διακινείται μέσω του επίσημου server του πανεπιστημίου.

Δεν υποστηρίζω ότι είναι κακό να πάτε στο πανεπιστήμιο για να αγοράσετε «παπαρδέλες ολικής» προς 1,5 ευρώ τη συσκευασία των μισού κιλού ή «πατάτες Φενεού» προς 5,20 ευρώ τη συσκευασία των οκτώ κιλών. (Πλήρης τιμοκατάλογος, πάντα μέσω του server του πανεπιστημίου...). Δεν είναι, όμως, βαθιά παράλογο, ενώ το πανεπιστήμιο είναι ανοικτό στις πατάτες να είναι κλειστό στους φοιτητές;

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, εδώ και εννέα εβδομάδες το πανεπιστήμιο τελεί υπό μια ιδιότυπη κατάληψη, με όλες τις συνέπειες που αναφέρονται παραπάνω. Είναι εύλογο, επομένως, να αναρωτηθούμε τι κάνει αυτός ο οποίος είναι εντεταλμένος να φροντίζει για την προστασία του ιδρύματος και, βάσει το νόμου, θα μπορούσε να συμβάλει ώστε η στοιχειώδης λειτουργία του πανεπιστημίου (μαθήματα, εξετάσεις) να συνεχίζεται, παρά την απεργία των διοικητικών - δηλαδή, τι κάνει ο πρύτανης Πελεγρίνης.

Βασικά, παίζει θέατρο, είναι η απάντηση· και εδώ υπάρχει μια ειρωνεία, την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Διότι, ενώ στο κανονικό θέατρο ο ατυχής Πελεγρίνης συλλέγει το ένα φιάσκο μετά το άλλο, στο θέατρο που παίζει ως πρύτανης θριαμβεύει. Δημοσίως, κόπτεται υπέρ της λειτουργίας του πανεπιστημίου, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως, κλείνει το μάτι στους απεργούς και διευκολύνει την παράταση της κρίσης με τις παραλείψεις του. Διαμαρτύρεται στον υπουργό Δημοσίας Τάξεως για τον κίνδυνο να μείνουν αφύλακτοι οι χώροι του πανεπιστημίου, αλλά παραλείπει να αναφέρει ότι το πανεπιστήμιο εδώ και χρόνια αναθέτει καθήκοντα φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες. Επισείει τον κίνδυνο για τη λειτουργία του ιδρύματος από τη μείωση των διοικητικών, αλλά βασίζει τους υπολογισμούς του σε ανακριβή στοιχεία: 107.000 υπολογίζει τους προπτυχιακούς φοιτητές σε επιστολή του της 25ης Σεπτεμβρίου προς τον πρωθυπουργό, ενώ έναν μήνα νωρίτερα, σε άλλη επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, τους είχε υπολογίσει σε 46.500.
Την ίδια ώρα, στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου θέτει στην τελευταία θέση της ημερησίας διάταξης το ζήτημα της μη λειτουργίας του πανεπιστημίου (29/10 και 5/11). Αγνοεί την ανοικτή επιστολή 18 αντιπρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων και αναπληρωτών προέδρων τμημάτων, με την οποία αποκαλύπτεται ότι η μείωση των διοικητικών κατά 400 δεν θα επηρέαζε σοβαρά τη λειτουργία του ιδρύματος. Επισημοποιεί με το κύρος της παρουσίας του την πρόσκληση των συλλόγων των απεργούντων προς τους πρωτοετείς (που δεν μπορούν να εγγραφούν οι δύσμοιροι...) και μάλιστα τους απευθύνει και παρηγορητικό λογύδριο, στο οποίο τους λέει επί της ουσίας ότι το πανεπιστήμιο είναι κλειστό για το καλό τους. (Πώς να αντισταθεί όμως, αυτός ένας άνθρωπος του θεάτρου, στην έλξη που του ασκεί το κοινό, έστω και αν το έχει οδηγήσει εκεί η ανάγκη;). Και, τέλος, επειδή δεν είναι θεός (είναι μόνο ο Πελεγρίνης...) του ξεφεύγει εν τη ρύμη του λόγου σε συνέντευξη το περίφημο «τι σημασία έχει το εξάμηνο μπροστά στο ίδιο το πανεπιστήμιο;».

Προσωπικώς, τίποτε από τα παραπάνω δεν με κάνει να απορώ· εκτός, ίσως, από το εξής μάλλον ασήμαντο: τόσο καιρό δεν βρέθηκε ένας αρμόδιος να εξετάσει αν αυτή η συμπεριφορά του πρύτανη συνιστά παράβαση καθήκοντος;

Του Στέφανου Κασιμάτη




Ευθύνες στον Πελεγρίνη καταλογίζει το συμβούλιο του ΕΚΠΑ

Ευθύνες στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, επιρρίπτει το Συμβούλιο του Ιδρύματος, με εκτενή ανακοίνωση του στην οποία τα μέλη του αναφέρουν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στο θέμα καθώς δεν έχουν εκ του νόμου εκτελεστικές αρμοδιότητες.

«Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε, εργάστηκε για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του όπως περιγράφονται από τους νόμους που το συνέστησαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

«Το Συμβούλιο δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες αλλά στο πλαίσιο της γενικής εποπτείας και του ελέγχου της λειτουργίας του ιδρύματος που ασκεί, προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα, και σε κρίσιμες στιγμές για το μέλλον του Πανεπιστημίου, να παρέμβει και να συνεργαστεί με τις Πρυτανικές Αρχές για την προάσπιση των συμφερόντων του Ιδρύματος. Το έκανε για το σχέδιο Αθηνά, για τη διαχείριση της περιουσίας του Ιδρύματος (προϋπολογισμός, ισολογισμός, μετοχές και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών) και τώρα για το μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

«Σήμερα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο να βγει πολλαπλώς ζημιωμένο από την παρούσα κρίση. Κινδυνεύουν πολύ σοβαρά η εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Ιδρύματος, το κύρος και το συμφέρον του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και διεθνώς με την αθέτηση συμβατικών του υποχρεώσεων (αθέτηση υποχρεώσεων ως προς τους φοιτητές Erasmus, αδυναμία καταβολής κάθε είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής και πληρωμής πιστωτών, καταβολής χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής σε εταίρους ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αδυναμία περάτωσης διαγωνισμών, κ.ά.), τα συμφέροντα των φοιτητών του, εκπαιδευτικά και οικονομικά».

«Το Συμβούλιο εκτιμά ότι σοβαρότατη ευθύνη έχει ο Πρύτανης του Ιδρύματος που έχει πλήρως, εκ του νόμου, την αρμοδιότητα της διοίκησής του. Ενδεικτικά:

- Δεν διασφάλισε την κατά το δυνατόν ομαλή εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία στο ΕΚΠΑ παρά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.
- Δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Ιδρύματος καίτοι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου.
- Δεν προστάτευσε την ακώλυτη πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στους χώρους του Ιδρύματος
- Δεν προέβη σε εντολή για άμεση και καθολική αξιολόγηση του προσωπικού ούτε και είχε επιβάλει την κατά το Νόμο πάγια αξιολόγησή του ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα χάσει το Ίδρυμα λόγω της διαθεσιμότητας τους άξιους υπαλλήλους που έχει ανάγκη.
- Ενώ ο κ. Πρύτανης ενημέρωσε το Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 13ης Οκτωβρίου 2013 ότι υπάρχουν περί τα 150-200 άτομα τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα χωρίς επιπτώσεις για το ΕΚΠΑ, δεν μερίμνησε παρά τις προτροπές του Συμβουλίου, ώστε το Ίδρυμα με τα όργανά του (π.χ., τη Σύγκλητο) να διαμορφώσουν μία πρόταση προς το Υπουργείο ώστε να αποχωρήσουν τα άτομα που δεν προσφέρουν έργο στο Ίδρυμα και να παραμείνουν όσα το κρατούν εν λειτουργία.

- Δεν αμφισβήτησε, αλλά ούτε υιοθέτησε, την πρόταση 18 Αντιπρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων τμημάτων στην οποία υποστηρίζεται ότι, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από το ΕΚΠΑ περί τα 400 άτομα του διοικητικού του προσωπικού, αρκετά εκ των οποίων ήδη δεν παρέχουν υπηρεσίες στο Ίδρυμα.

- Παρά το γεγονός ότι ο κ. Πρύτανης και υπεύθυνα θεσμικά πρόσωπα του Ιδρύματος (Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Πρόεδροι και Αναπληρωτές Προέδρων Τμημάτων) γνώριζαν ότι υπάρχει αριθμός διοικητικών υπαλλήλων που μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα χωρίς σοβαρό κόστος για το Ίδρυμα, προέβαλαν προς το Υπουργείο, προς τη ακαδημαϊκή κοινότητα και προς την κοινή γνώμη την εικόνα ότι το Ίδρυμα χρειάζεται επιπλέον 600 άτομα προσωπικό και ότι εάν λείψει έστω και ένας υπάλληλος το ίδρυμα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

- Σε επιστολές του κ. Πρυτάνεως προς τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιούνται διαφορετικά στοιχεία (π.χ., αριθμός φοιτητών και διοικητικού προσωπικού) για να υποστηριχθούν οι θέσεις του ΕΚΠΑ. Η μη σοβαρή τεκμηρίωση υπονόμευσε τη θέση του Ιδρύματος.

- Ο κ. Πρύτανης έλαβε την απόφαση, από κοινού με τη Σύγκλητο (9/9/2013), για «προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας του [ΕΚΠΑ] μέχρι τη Δευτέρα 16-9-2013» (για πρώτη φορά στα χρονικά) εκδίδοντας μάλιστα και σχετικό Δελτίο Τύπου, την οποία στη συνέχεια μετέτρεψε σε «συμβολική αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος μέχρι την Παρασκευή 13/9/2013» σε έγγραφό του της 10ης Σεπτεμβρίου 2013 προς τον κ. Φωτόπουλο, Γενικό Διευθυντή Προσωπικού και Δημοσίων Σχέσεων.

- Ο κ. Πρύτανης ζήτησε από τον Γεν. Διευθυντή Προσωπικού να λάβει μέτρα ώστε «να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία του [Ιδρύματος]». Και ενώ ο Γενικός Διευθυντής κοινοποιεί απλώς το έγγραφο του κ. Πρύτανη στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ο κ. πρύτανης δεν ελέγχει για την εφαρμογή των οδηγιών του.

- Ο κ. Πρύτανης, αντί να λαμβάνει μέτρα για την ακώλυτη λειτουργία του Ιδρύματος, έκανε απλώς διαπιστώσεις ότι αντικειμενικά το ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

- Ο κ. Πρύτανης επέτρεψε ώστε η διακίνηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε όλο το Ίδρυμα να περιέλθει στα χέρια των ανώνυμων απεργιακών επιτροπών οι οποίες καταστρατηγούν κάθε κανόνα που το ίδιο το Ίδρυμα έχει θεσπίσει.

- Ο κ. Πρύτανης παραχώρησε την ενημέρωση της κεντρικής ιστοσελίδας σε ανώνυμες απεργιακές επιτροπές και ενώ σε σχετική επισήμανση μελών ΔΕΠ υποσχέθηκε από 9/10/2013 με ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινήθηκε κεντρικά, ότι «θα επιληφθεί του θέματος», μέχρι σήμερα 5/11/2103 δεν έχει πράξει αναλόγως.

- Ο κ. Πρύτανης διέθεσε τους χώρους τους ιδρύματος για υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών την οποία οργάνωσαν σύλλογοι μελών ΔΕΠ που βρίσκονταν σε απεργία και απεργούντες διοικητικοί υπάλληλοι. Στην υποδοχή αυτή μετείχε ο πρύτανης του Ιδρύματος ο οποίος, συντάχθηκε πλήρως με τους απεργούς ενώ η Σύγκλητος και ο ίδιος υποστηρίζουν ότι θέλουν το Ίδρυμα ανοικτό και εν λειτουργία. Σημειώνεται επίσης ότι διέθεσε την Αίθουσα Τελετών του κεντρικού κτηρίου για συνελεύσεις, ενώ είχε ενημερώσει Προέδρους Τμημάτων ότι η αίθουσα τελετών δεν θα διατίθεται πλέον για ορκωμοσίες μεταπτυχιακών φοιτητών για να μη φθείρεται, προκαλώντας και σχετική απάντηση Κοσμητειών. Επιπλέον, διεθνή συνέδρια δεν μπόρεσαν να λάβουν χώρα στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν στέγη σε αίθουσες άλλων φορέων.

- Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως ο κ. Πρύτανης ισχυρίζεται ότι, με το μέτρο της διαθεσιμότητας, το ΕΚΠΑ δεν θα διαθέτει φύλακες, παραλείποντας να αναφέρει ότι η φύλαξη του ΕΚΠΑ ανατίθεται κατά μεγάλο ποσοστό και σε ιδιωτικές εταιρείες. Επιπροσθέτως, ένας αριθμός των φυλάκων, όπως για παράδειγμα στο κτήριο της Νομικής, μισθοδοτείται επί σειρά ετών από τον ΕΛΚΕ.

- Στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Πρύτανης ισχυρίζεται, επίσης, ότι με το μέτρο της διαθεσιμότητας το ΕΚΠΑ δεν θα διαθέτει προσωπικό για καθαριότητα παραλείποντας να αναφέρει ότι η καθαριότητα του ΕΚΠΑ ανατίθεται κατά μεγάλο ποσοστό σε ιδιωτικές εταιρείες.

- Ο κ. Πρύτανης ενέκρινε να γίνει στον χώρο της πανεπιστημιούπολης που είναι απροσπέλαστος στην ακαδημαϊκή κοινότητα, σε μέλη ΔΕΠ και φοιτητές, παζάρι προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Δεν είναι σαφές εάν τηρούνται στη διάθεση προϊόντων αγορανομικές διατάξεις.

- Σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις της Συγκλήτου, 29/10 και 5/11, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ως τελευταίο θέμα τη λειτουργία του Ιδρύματος ενώ το ΕΚΠΑ εισέρχεται σε 9η εβδομάδα απεργίας που κρατά παρανόμως κλειστό το Ίδρυμα».

«Οι ενέργειες και οι παραλείψεις του Πρύτανη του ΕΚΠΑ σχετικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας έχουν βλάψει σοβαρά το ίδρυμα. Και στο παρελθόν το Συμβούλιο έχει σημειώσει ενέργειες και παραλείψεις του κ. Πρύτανη που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο ΕΚΠΑ. Π.χ., το γεγονός ότι δεν έχει εκ νέου υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο Ιδρύματος για ανάθεση αρμοδιοτήτων σε Αναπληρωτές Πρύτανη και ιδίως για ανάθεση της αρμοδιότητας οικονομικής διαχείρισης του ΕΚΠΑ ή ότι δεν προετοίμασε τις υπηρεσίες του ΕΚΠΑ για τη συμμετοχή του ιδρύματος στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών» σημειώνουν τα μέλη του Συμβουλίου.

Και καταλήγοπυν: «Επειδή το Συμβούλιο Ιδρύματος δεν έχει το ίδιο τη σχετική αρμοδιότητα, καλεί για όλους τους παραπάνω λόγους και ιδίως για να προστατευθεί το συμφέρον του ιδρύματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας,

- το υπουργείο Παιδείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του.
- τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ να αναλάβει τις ευθύνες που εκ του νόμου διαθέτει
- την κυβέρνηση να διασφαλίσει το κύρος του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας και το μέλλον των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας».


Θ. Πελεγρίνης: «Οι συκοφάντες δεν με τρομάζουν»


«Πληροφορηθείς την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ιδρύματος δηλώνω τα ακόλουθα» απαντάει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης.

«Η ανακοίνωση περιλαμβάνει ψεύδη και ανυπόστατα στοιχεία. Είναι συκοφαντική. Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη, επειδή ενεργούν με σκοπό να βλάψουν τα συμφέροντα και τη φήμη του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας, καθώς και την υπόληψη του πρύτανή του. Οι συκοφάντες δεν με τρομάζουν» αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Πελεγρίνης.

«Καλώ τον υπουργό Παιδείας, εάν αισθάνεται ότι έχω παραβιάσει τα καθήκοντά μου, να ασκήσει τα νόμιμα» καταλήγει ο πρύτανης του Ιδρύματος.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου