Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Τιμές 2015 σε Δρυ (Μεσέ) & Οξιά για καυσόξυλα ~ Πόση ζέστη μπορεί να προσφέρει κάθε είδος ξύλου



Από τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξέφυγε, συμπαρασύροντας και το υγραέριο όλοι σπεύσανε να γυρίσουν τους καυστήρες τους σε ξύλο, να φτιάξουν ξυλολέβητες κλπ. Αναμενόμενο να ανεβούνε και οι τιμές, αλλά το πράμα αρχίζει να ξεφεύγει.

Οι τιμές αυτές τις ημέρες είναι κατά 10% ακριβότερες από πέρισυ. Ο τόνος από Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια έως Χαλάστρα, Σίνδο και Ιωνία είναι 100 για την Οξιά και 110 για την Δρυ (Μεσέ) από Βουλγαρία. ΟΛΟΙ (και πήρα τηλέφωνο σε καμιά 30ριά εμπόρους), την ίδια τιμή μου είπανε... Ο Θεός να βοηθήσει του Αθηναίους με τα 200άρια που σκάνε.

Σήμερα η τιμή του χύμα οικιακού υγραερίου ανά λίτρο, είναι...
0,52 στην Petrogaz & 0.50 στην Shell - Coral Gas. Μειωμένο αναμένεται το πετρέλαιο θέρμανσης, μιας και οι τιμές διεθνώς έχουνε κατρακυλήσει. Βέβαια στην Ελλάδα πληρώνουμε νταβατζιλίκι κι ένα σκασμό φόρους...

Όλα τα είδη ξύλου δεν είναι κατάλληλα για καύσιμη ύλη. Τα πιο συνηθισμένα είδη στην Ελλάδα είναι η δρυς (βελανιδιά, μεσές) και η οξιά.

1. Η Δρυς (Μεσές)

Το ξύλο της δρυός, βελανιδιά, ή μεσές είναι από τα λεγόμενα σκληρά ξύλα και προέρχονται από τη Β. Ελλάδα αφού ευδοκιμούν σε υψόμετρα και σε πιο ψυχρό κλίμα. Διατηρούν τη φωτιά, αφού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καύσης καθώς και μεγαλύτερη θερμιδική αξία (4700kcal/h).
Τα ξύλα κόβονται από περιοχές ανακυκλούμενου δάσους (περιοχές δασών που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγική ξυλεία).



Χαρακτηριστικά:

  • Σκληρό ξύλο.
  • Δύσκολια στο προσάναμα.
  • Μεγάλη θερμότητα.
  • Χαμηλή φωτιά.
  • Μεγάλη διάρκεια στην καύση.
  • Ιδανικό για τζάκια και ξυλολέβητες.

2. Η Οξιά
 


Το δέντρο της οξιάς μεγαλώνει και αυτό όπως η δρυς στη Β. Ελλάδα και σε μεγάλα υψόμετρα, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες κοπής. Η οξιά είναι πιο μαλακό ξύλο, εύκολο στο προσάναμμα, προσφέρει ωραία και δυνατή φωτιά χωρίς όμως μεγάλη διάρκεια καύσης, γι΄αυτό συνδυάζεται με άλλα ξύλα (δρυς, πουρνάρι). Η οξιά είναι ιδανική για τις ενεργειακές σόμπες και για τους ξυλολέβητες.

Χαρακτηριστικά:

  • Μέτριας σκληρότητας ξύλο
  • Ευκολία στο προσάναμα
  • Πολύ μεγάλη θερμοκρασία
  • Δυνατή φωτιά
  • Δεν "σκάει" στην καύση.
  • Ιδανικό για ενεργειακές σόμπες




ΑΠΟΔΟΣΗ

Πόση ζέστη μπορεί να προσφέρει κάθε είδος ξύλου

Ένας πρακτικός τρόπος για να ανακαλύψει κανείς πόση ζέστη μπορεί να προσφέρει κάθε είδος ξύλου στον προσωπικό του χώρο είναι να αναζητήσει τη θερμαντική του αξία. Ετσι ονομάζεται η ποσότητα της θερμικής ενέργειας που παράγεται από την πλήρη καύση ενός κιλού ξηρού ξύλου. Στην περιοχή της Μεσογείου τη μεγαλύτερη θερμαντική αξία έχει η ελάτη (4895 Kcal ανά κιλό καιόμενου ξύλου), ακολουθεί η πεύκη (4.830 Kcal/Kg), η οξιά (4701 Kcal/Kg) και η δρυς με 4.694 Kcal/Kg. Παρ' όλ' αυτά η δρυς προτιμάται λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της καύσης της. Σύγκριση μπορεί να γίνει με το πέλετ, η θερμαντική αξία του οποίου υπολογίζεται στα 4400 Kcal. Ως προς τις τιμές των ξύλων θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Στην επαρχία ο τόνος κυμαίνεται στα περίπου 150 ευρώ ενώ στην Αθήνα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 240 ευρώ. Μια μέση τιμή για τη δρυ και την ελιά στην Αττική είναι τα 200 ευρώ ανά τόνο, ενώ το πεύκο διατίθεται στις ίδιες ή σε ελαφρά χαμηλότερες τιμές.


ΠΕΥΚΟ

Ανάβει εύκολα, καίγεται γρήγορα

Είναι ένα ξύλο που ανάβει εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ρετσίνι. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι καίγεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα ξύλα με αποτέλεσμα η χρήση του να καθίσταται οικονομικά ασύμφορη, ενώ συνήθως πωλείται στην ίδια τιμή με τη δρυ, την οξιά και την ελιά. Επίσης, «σκάει» περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη και ως εκ τούτου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.


ΟΞΙΑ

Σκληρό ξύλο με μεγάλη διάρκεια καύσης

Η καύση της διαρκεί περισσότερο από του πεύκου γιατί πρόκειται για σκληρό ξύλο με πυκνότητα και βάρος. Παρ' όλα αυτά, ο χρόνος καύσης της δεν μπορεί να προσεγγίσει τον αντίστοιχο της δρυός ή της ελιάς. Εχει την ιδιότητα να μη «σκάει» τόσο πολύ και ανάβει χωρίς δυσκολία. Χρησιμοποιείται στην κυρίως καύση και όχι για προσάναμμα για το οποίο θεωρείται ιδανικό το πεύκο. Η οξιά κόβεται και σε μικρά κομμάτια τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ξυλόσομπες.


ΔΡΥΣ

Δεν πετάει σπίθες, παράγει ήρεμη φλόγα

Είναι το ξύλο που προτιμάται περισσότερο από όσους χρησιμοποιούν τζάκι στη χώρα μας. Καίγεται πιο αργά από όλα τα άλλα ξύλα. Σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι δεν πετάει σπίθες. Για την ακρίβεια, κατά την καύση του παράγεται μακριά και ήρεμη φλόγα ενώ η εικόνα που παρουσιάζουν τα φλεγόμενα κομμάτια δρυός μοιάζει με αυτή του πυρωμένου σιδήρου. Η δρυς ανάβει δύσκολα και συνήθως για να ξεκινήσει η καύση της απαιτείται η συνδρομή βοηθήματος.


ΕΛΙΑ

Το καλύτερο ξύλο για καύση στο τζάκι

Κάνει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Οι περισσότεροι μαντράδες ξυλείας συστήνουν στους καταναλωτές την ελιά ως το καλύτερο ξύλο που μπορούν να προμηθευτούν για το τζάκι τους. Καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρο. Η τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 0,19 και 0,24 ευρώ το κιλό.


ΠΟΥΡΝΑΡΙ

Με μεγάλη θερμική απόδοση

Θεωρείται υψηλής ποιότητας καυσόξυλο, που, όμως, δεν συναντάται σε μεγάλες ποσότητες. Aνήκει στην κατηγορία των σκληρών ξύλων και χαρακτηρίζεται από μεγάλη θερμική απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα ξύλα. Καίγεται αργά, χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανικό για το τζάκι. Η θερμαντική του απόδοσή υπολογίζεται στις περίπου 4670 Kcal/kg.



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα φίλε. Σχετικά με αυτά που γράφεις συμφωνώ απόλυτα εκτός από τις τιμές των Αθηνών, (Καθότι μένω στην Αθήνα).
Οι τιμές ανά τόνο δεν ξεπερνούν τα 140 ευρώ, (Δρυς, πουρνάρι, οξιά, πεύκο) και 160 για Ελιά.

Κρασοπατήρ είπε...

Θενξ για τις πληροφορίες. Από επίσημο site ήταν οι τιμές που έδωσα για Αθήνα.

Δημοσίευση σχολίου