Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Καλύτερα μη διαβάσετε το σημερινό άρθρο της "Μακεδονίας"...

Μέχρι και τα 7 δισ. ευρώ ενδέχεται να φθάσει το “πακέτο” των εκτάκτων δημοσιονομικών μέτρων που θα ενσωματώσει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που θα υπογράψει με την “τρόικα” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την εφαρμογή του νέου αναθεωρημένου μνημονίου οικονομικής πολιτικής της πενταετίας 2011 - 2015.

Η "Μ" αποκαλύπτει σήμερα το πλήρες πακέτο των έκτακτων μέτρων, το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντάξει στον προϋπολογισμό του 2011.

Τα έκτακτα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τη 1-1-2011, θα προβλέπουν:

1. Νέες αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ. Σχεδιάζεται η αύξηση του συντελεστή στο 13% για μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται σήμερα στο 11%, η μετάταξη ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών από το 11% στο 23% και η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή από το 5,5% στο 6,5%.

Στον μειωμένο συντελεστή 11% υπάγονται τα τρόφιμα, τα φάρμακα, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, τα...
 εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα τιμολόγια των ξενοδοχείων και των ξενώνων, τα εισιτήρια των θεαμάτων (πλην θεάτρου) καθώς και όλα τα σερβιριζόμενα είδη σε εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, δηλαδή τα έτοιμα φαγητά, τα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα από τα παραπάνω προϊόντα και τιμολόγια θα επιβαρύνονται από τη 1-1-2011 με συντελεστή ΦΠΑ αυξημένο στο 13%, με αποτέλεσμα να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2%. Όμως για ορισμένα από τα παραπάνω προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά, κάποια άλλα σερβιριζόμενα είδη καθώς και τα λεγόμενα τρόφιμα πολυτελείας, ο συντελεστής ΦΠΑ θα υπερδιπλασιασθεί από το νέο έτος, δηλαδή θα αυξηθεί από 11% σε 23%! Στα είδη αυτά ο υπερδιπλασιασμός του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις της τάξης του 10,8%! Ο υπερμειωμένος συντελεστή ΦΠΑ 5,5%, στον οποίο υπάγονται οι πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων και τα εισιτήρια του θεάτρου θα αυξηθεί στο 6,5%. Από τις νέες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 1 - 1,3 δισ. ευρώ.

2. Κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε μόλις 0,021 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πλέον ίδιος με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, από την 1η Ιανουαρίου 2011. Αυτήν τη στιγμή, ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης ανέρχεται σε 0,412 ευρώ το λίτρο, συνεπώς τυχόν εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το σημερινό επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης σημαίνει αυτόματα μία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 0,391 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν συνυπολογισθεί και ο αναλογών ΦΠΑ επί της διαφοράς των 0,391 ευρώ, τότε η συνολική πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα φθάσει τα 0,48 ευρώ το λίτρο! Προκειμένου να μη φθάσει τελικά στα επίπεδα των 0,48 ευρώ το λίτρο η πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών, αλλά να περιορισθεί σε επίπεδα χαμηλότερα, θα αποφασισθεί ταυτόχρονα η μείωση του ενιαίου ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κατά 5%. Έτσι, ο ενιαίος ΕΦΚ θα διαμορφωθεί στα 0,39 ευρώ το λίτρο, οπότε η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι της τάξης των 0,37 ευρώ το λίτρο και η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών (πρόσθετη διαφορά ΕΦΚ + ΦΠΑ 23%) θα φθάσει τα 0,45 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης από τη 1-1-2011 εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην εξασφάλιση πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 1 - 1,7 δισ. ευρώ εντός του 2011.

3. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Η φορολόγηση του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο αναμένεται να προκαλέσει αυξήσεις στις λιανικές τιμές πώλησης του εναλλακτικού αυτού καυσίμου θέρμανσης. Από την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο το δημόσιο θα εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

4. Επιβολή νέων αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών και των προϊόντων καπνού. Σχεδιάζεται νέα αύξηση των ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά κατά 10% - 20%, ενώ παράλληλα προωθείται η αναμόρφωση της φορολογίας των προϊόντων καπνού, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σταματήσει η απώλεια φορολογικών εσόδων που προκαλούν οι μειώσεις τιμών, τις οποίες αποφάσισαν τον Αύγουστο μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα παρέμβαση θα προβλέπει είτε τη σημαντική αύξηση του ελαχίστου ορίου του ΕΦΚ των τσιγάρων (από το 75% στο 85% ή ακόμη και σε επίπεδα ανώτερα του 90% της πλέον ζητούμενης τιμής) είτε την αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης. Από τις νέες αυξήσεις στους ΕΦΚ των αλκοολούχων ποτών και των προϊόντων καπνού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ.

5. Αυξήσεις στα φορολογικά τέλη των κινητών τηλεφώνων και στα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αυξήσεις έως 20% στα φορολογικά τέλη που επιβαρύνουν τα καρτοκινητά και τα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας καθώς και στα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2012, τα οποία θα καταβάλουν το τελευταίο δίμηνο του 2011 πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοχοι Ι.Χ. και άλλων οχημάτων. Τα πρόσθετα έσοδα που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 400 εκατ. ευρώ.

6. Νέες μειώσεις αποδοχών στις κεντρική δημόσια διοίκηση και τις ΔΕΚΟ. Για όσους υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου λαμβάνουν συνολικές μεικτές αποδοχές (βασικό μισθό + πάσης φύσεως επιδόματα) πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προωθεί το ακόλουθο σχέδιο περικοπών:

- 5% μείωση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν μεικτά πάνω από 1.000 και μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα
- 10% μείωση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν μικτά πάνω από 1.500 και μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίως
- 15% μείωση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Οι κλιμακωτές αυτές περικοπές επιδομάτων εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσουν την εξοικονόμηση ετήσιας δαπάνης ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για όλο το 2011! Σύμφωνα δε με έγκυρους υπολογισμούς, θα πλήξουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων στο στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή περίπου 610.000 υπαλλήλους και λειτουργούς της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.000 ευρώ.

Οι συνολικές αποδοχές των 610.000 υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 0,5% έως και 7% από τη στιγμή που θα επιβληθούν οι παραπάνω περικοπές επιδομάτων.

Από κει και πέρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξει να θέσει σε εφαρμογή το κύριο σχέδιό της, το οποίο προβλέπει την καθιέρωση νέων μισθολογίων για το σύνολο των 770.000 εργαζομένων στην κεντρική δημόσια διοίκηση. Το σχέδιο για τα νέα μισθολόγια θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των αποδοχών μεγάλου αριθμού εργαζομένων στο δημόσιο έως και 40%, ώστε στο σύνολό τους οι αμοιβές στο δημόσιο να συγκλίνουν σταδιακά με τα πολύ πιο χαμηλά επίπεδα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και οι μισθολογικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού να περιορισθούν σημαντικά!

Μέσα επίτευξης του στόχου αυτού θα είναι η κατάργηση μεγάλου αριθμού επιδομάτων που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, η περικοπή ορισμένων άλλων επιδομάτων και η ενσωμάτωση όλων των υπολοίπων πρόσθετων παροχών στους βασικούς μισθούς. Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του μισθολογίου, η οποία σχεδιάζεται να ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν άμεσα άλλα 500 - 1.000 εκατ. ευρώ εντός του επομένου έτους.

Επιπλέον στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών θα μπουν:

- τα εναπομείναντα ποσά των επιδομάτων εορτών και αδείας, τα οποία ανέρχονται σε 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ για το Πάσχα και 250 ευρώ για τη θερινή άδεια. Για τα ποσά αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η πλήρης κατάργησή τους, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι ελεγκτές της "τρόικας" του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ζητήσει εδώ και πολλούς μήνες από την κυβέρνηση την πλήρη "εξάλειψη" αυτών των επιδομάτων, καθώς θεωρούν ότι ακόμη κι αν περιοριστούν στα 100 ευρώ έκαστο δεν θα πάψουν ποτέ να δίδουν αφορμές για συνδικαλιστικές διεκδικήσεις προκειμένου να αυξηθούν ή να επανέλθουν στα προ των περικοπών επίπεδα!
- επιδόματα τα οποία συνδέονται με τα καθήκοντα συγκεκριμένων κλάδων δημοσίων υπαλλήλων, όπως τα επιδόματα ειδικών συνθηκών, το επίδομα πληροφορικής κτλ.

7. Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τη 1-1-2011 και εν συνεχεία τη 1-7-2011, ώστε να φθάσουν στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς. Οι αυξήσεις θα γίνουν σε δύο δόσεις. Μία γενικευμένη ποσοστιαία αύξηση από τη 1-1-2011 και μια δεύτερη -καλύτερα μελετημένη- αύξηση από τη 1-7-2011, ώστε οι αντικειμενικές τιμές να εξισωθούν με τις αντίστοιχες μέσες πραγματικές τιμές που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη 14 διαφορετικές κατηγορίες φόρων και τελών που επιβαρύνουν την απόκτηση και την κατοχή ακινήτων:

α) το φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων,
β) τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την υπαγωγή των ιδιοκτητών ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης για την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες τους.
γ) τον συμπληρωματικό φόρο επί των μισθωμάτων.
δ) τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
ε) τον δημοτικό φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
στ) τον ΦΠΑ που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών.
ζ) τον φόρο κληρονομιάς ακινήτων.
η) τον φόρο δωρεάς ακινήτων.
θ) τον φόρο γονικής παροχής ακινήτων.
ι) τον φόρο ακίνητης περιουσίας.
ια) το τέλος ακίνητης περιουσίας.
ιβ) τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων.
ιγ) τα δικαιώματα υπέρ υποθηκοφυλάκων,
ιδ) το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Που στοχεύουν τα μέτρα

Στο νέο μνημόνιο και στο νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, που θα συμφωνηθούν με την “τρόικα”, θα ενσωματωθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,5 έως 7 δισ. ευρώ για το έτος 2011, τα οποία θα στοχεύουν:

- στην υπερκάλυψη των επιπτώσεων της ύφεσης στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)
- στην κάλυψη των υστερήσεων που αναμένεται να σημειώσουν οι εισπράξεις από την εφαρμογή ορισμένων μη φορολογικών μέτρων που είχαν περιληφθεί στο αρχικό μνημόνιο αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν θα έχουν την προσδοκώμενη αποδοτικότητα (π.χ. οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, τα αυθαίρετα, τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ το 2009 κτλ.).
- στη διασφάλιση της μείωσης του ελλείμματος από τα επίπεδα του 9,6% - 9,9% του ΑΕΠ το 2010 στα επίπεδα του 7% - 7,5% του ΑΕΠ έως το τέλος Δεκεμβρίου του επόμενου έτους.

•Τα μέτρα / Τα προσδοκώμενα έσοδα

•Νέες αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ / 1 - 1,3 δισ. ευρώ
•Κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης / 1 - 1,7 δισ. ευρώ εντός του 2011
•Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο / 300 εκατ. ευρώ
•Επιβολή νέων αυξήσεων στους ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα / 300 εκατ. ευρώ
•Αυξήσεις στα τέλη των κινητών τηλεφώνων και στα τέλη κυκλοφορίας του 2012 / 400 εκατ. ευρώ.
•Νέες μειώσεις αποδοχών στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ / 500 εκατ. - 1 δισ. ευρώ
•Τα εναπομείναντα ποσά των επιδομάτων εορτών και αδείας / 700 εκατ. ευρώ
•Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων / 300 εκατ. ευρώ

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

georgepalaitsakis@gmail.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου