Σύνθετες διαπραγματεύσεις θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες εβδομάδες για τα «ανταλλάγματα» που θα απαιτηθούν, ώστε να πιστοποιηθεί από την Τρόικα -και ειδικά από τη Γερμανία- η επιμήκυνση έως το 2021 του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που λαμβάνει η Ελλάδα.
Οι αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, οδηγώντας σε μείωση στο ήμισυ των δανειακών αναγκών για τα κρίσιμα έτη 2014 -2015 (αναζητούσε 71 και 77 δισ. ευρώ αντίστοιχα) και απομακρύνοντας σενάρια πτώχευσης της οικονομίας. Ωστόσο, απομένει να συμφωνηθούν κρίσιμα σημεία όπως τα επιτόκια δανεισμού, καθώς και τα νέα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Στα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών αναφέρεται ρητά ότι το Eurogroup «θα εξετάσει ταχύτατα την αναγκαιότητα επιμήκυνσης της ωρίμανσης της χρηματοδότησης της Ελλάδος προς αυτή της Ιρλανδίας». Η ρήση ερμηνεύεται ως το «πράσινο φως» για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Αντιθέτως μένει να αποφασιστούν μία σειρά από θέματα:
- Τα επιτόκια δανεισμού. Χθες πληροφορίες ανέφεραν ότι ασκήθηκαν πιέσεις να «εξομοιωθεί» και το επιτόκιο με αυτό που θα καταβάλλει η Ιρλανδία, το οποίο υπολογίζεται λίγο πάνω από το 6%.
- Ποιο μέρος του δανείου των 110 δις ευρώ θα αφορά η επιμήκυνση. Δηλαδή αν θα αλλάξει η συμφωνία για το σύνολο του ποσού ή για τα 72 δισ. ευρώ που ακόμη μένουν να εισπραχθούν.
- Οι όροι που θα πρέπει να πληροί η Ελλάδα για τα έτη μετά το 2014. Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο υπάρχουν μέτρα έως και το έτος 2014 καθώς τότε έχει προγραμματιστεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Τώρα, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν θα ληφθούν πρόσθετες δεσμεύσεις και με ποια μορφή. Δηλαδή αν θα υπάρχει ανάλογη «επιμήκυνση» του Μνημονίου ή θα ακολουθηθεί μία χαλαρότερη συμφωνία (όχι τριμηνιαίας επιτήρησης) για την διασφάλιση του μηδενισμού των ελλειμμάτων και της μείωσης του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για 3ετή δανεισμό με 2ετή περίοδο αποπληρωμής. Το ιρλανδικό σχέδιο διάσωσης βασίζεται σε 4ετή δανεισμό με 7ετή περίοδο αποπληρωμής.
Αυτό σημαίνει ότι αντί η Ελλάδα να πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τα δανεικά την περίοδο Μάιος 2013-Μάιος 2015, αν ισχύσει κατά γράμματα η συμφωνία της Ιρλανδίας, το ποσό θα πρέπει να δοθεί την περίοδο Μάιος 2014-Μάιος 2021. Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα «ηρεμήσει» τις αγορές που αμφισβητούσαν την δυνατότητα της Ελλάδος να αποτρέψει την αναδιάρθρωση του χρέους και τη πτώχευση.
Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο προηγήθηκε της χθεσινής συμφωνίας. Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών το ζήτημα είχε «χρεωθεί» στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν ημέρες πριν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γιώργος Ζανιάς (υπεύθυνος και για το Μνημόνιο) με τη συμβολή του προέδρου του Οργανισµού Διαχείρισης ∆ημοσίου Χρέους, κ. Πέτρου Χριστοδούλου.
Έντονη παρουσία είχε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ κρίσιμες επαφές είχαν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος είχε συνομιλίες με τον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και η ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη μεσολάβησε στις επαφές που έγιναν με τον Επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος λέγεται ότι στήριξε καθαρά το ελληνικό αίτημα.
Το διακύβευμα ήταν να πεισθούν τα κράτη που αντιδρούσαν, με πρώτο τη Γερμανία. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας φάνηκε τελικά διαλλακτικός, δίδοντας το «πράσινο φως» υπό την αίρεση το αίτημα να εγκριθεί και από το γερμανικό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.
Πηγή
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο θα συνεργαστεί στενά με τον επόμενο υπουργό Άμυνας του
Ισραήλ
Πριν από 9 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου