Είναι διαφορετικό από φυλή σε φυλή, με συνέπεια το συκώτι να μην συνεργάζεται με το αλκοόλ το ίδιο καλά σε όλες τις φυλές. Αυτοί που κατάγονται από χώρες της Άπω Ανατολής έχουν ADH που μεταβολίζει δύσκολα το αλκοόλ, με αποτέλεσμα να γίνονται διαφορετικές χημικές ενώσεις από αυτές που παρατηρούνται στους Ευρωπαίους.
Αυτοί που κατάγονται από την Άπω Ανατολή δεν χρειάζονται αλκοτέστ για να ελεγθεί αν έχουν πιεί. Μετά το ποτό η έξαψή τους είναι τόσο εμφανής, που αλλάζουν χρώμα. Το κόκκινο και ιδρωμένο πρόσωπό τους είναι αψευδής μάρτυρας ότι δεν δούλευαν μέχρι αργά στο γραφείο, παρά τις πειστικές δικαιολογίες. Παρόλα αυτά, ο πονοκέφαλος μετά το μεθύσι, είναι το ίδιο έντονος όσο και των Ευρωπαίων!
Ακόμα μία, αν και λιγότερο γνωστή, φυλετική διάκριση που κάνει το αλκοόλ είναι στο 25% των ανθρώπων ισραηλίτικης καταγωγής. Το ένζυμο ADH σ' αυτήν τη φυλετική μειονότητα είναι τελείως διαφορετικού τύπου απ' των Γάλλων, Άγγλων, Πορτογάλων και άλλων Ευρωπαίων ώστε να μην μεταβολίζουν το αλκοόλ εύκολα και ικανοποιητικά όσο οι τυχεροί Δυτικοί. Πέραν των άλλων συνεπειών, αλίμονό τους, ακόμα κι αν πιουν λιγότερο κι από τους μη Ισραηλίτες γείτονές τους, γιατί παρόλο που δεν παρουσιάζουν την ίδια έξαψη με τους Ανατολίτες, ο πονοκέφαλος και ό,τι συνεπάγεται το hangover είναι εντονότερα.
Όσο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως απίστευτο, οι φυσικές ή κοινωνικές παρενέργειες που προκαλεί το αλκοόλ ποικίλουν από φυλή σε φυλή. Ο μεταβολισμός πολλών ανθρώπων από την Άπω Ανατολή και κάποιων από τους αυτόχθονες ης αμερικανικής ηπείρου, είναι διαφορετικός από των Δυτικών με αποτέλεσμα σ' αυτές τις φυλές τα χημικά που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμολυ να έχουν δυσάρεστα παράπλευρα αποτελέσματα.
Πηγή: Μεθύσι, η επόμενη ημέρα (Βιβλίο)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου