Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΟΛΕ, ΗΡΘΕ ΤΟ ΜΠΟΖΟΛΕ! ~ Beaujolais Nouveau




«Le Beaujolais Nouveau est arrive!» Αυτό είναι το σύνθημα που αναγγέλλει σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο, την «άφιξη» του νέου κόκκινου κρασιού της χρονιάς από το Μποζολέ της Γαλλίας. Κάθε χρόνο από την 3η Πέμπτη του Νοέμβρη σε όλες τις πόλεις του κόσμου, αλλά ιδιαίτερα στο Παρίσι, γίνεται μια πολύ μεγάλη γιορτή. Η γιορτή του Beaujolais Nouveau (Μποζολέ Νουβό).

Το Beaujolais Nouveau είναι το πρώτο κρασί της εκάστοτε χρονιάς. Δεν υπάρχει άλλο κρασί στον κόσμο με τέτοια προσμονή για την άφιξή του.

Στο Παρίσι τέτοιες μέρες θα δείτε σε κάβες κρασιών- εστιατόρια - καθώς και στα παραδοσιακά Μπιστρό, αφίσες που γράφουν «Le Beaujolais NOUVEAU EST ARRIVE».

Δηλαδή, το μποζολέ έφτασε. Τα νουβό κρασιά έχουν έντονα φρουτώδη αρώματα, τα οποία αποκτούν από τον ιδιαίτερο τρόπο οινοποίησής τους και χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο είδος ανεξαρτήτου ποικιλίας και περιοχής προέλευσης.

Τα νουβό δεν γίνονται με την κλασική διαδικασία της οινοποίησης, κατά την οποία- σε γενικές γραμμές, γιατί υπάρχουν διαφοροποιήσεις για τα λευκά, ροζέ ή κόκκινα κρασιά- παράγεται ο μούστος από τον διαχωρισμό της ράγας του σταφυλιού από τα κοτσάνια και τη σύνθλιψή τους στη συνέχεια στα πιεστήρια.

Η διαδικασία οινοποίησης που ακολουθείται λέγεται
τεχνική της ανθρακικής εκχύλισης, που επιταχύνει κατά πολύ τη διαδικασία της ζύμωσης.

Τα σταφύλια μπαίνουν ολόκληρα στις δεξαμενές, όπου έχει διοχετευθεί διοξείδιο του άνθρακα και η ζύμωση ξεκινά μέσα στη ρόγα, που διογκώνεται και σκάει ελευθερώνοντας τα χρώματα και τα αρώματα του φλοιού. Με αυτόν τον τρόπο το κρασί αποκτά έντονα φρουτώδη αρώματα, χρώμα και χαρακτηριστική φρεσκάδα.

Τα «καινούρια» κρασιά, αν και κόκκινα, εν τούτοις δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν επιδέχονται παλαίωση.

Τα αρώματα του κρασιού δεν μένουν σταθερά, με τον χρόνο αλλάζουν και αυτός είναι και ο λόγος που θέλει τα συγκεκριμένα κρασιά να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Πάντως, μπορούν να καταναλωθούν και πέρα από τους οκτώ μήνες που επιτρέπεται η διάθεσή τους στην αγορά.

Θρίαμβος του μάρκετινγκ θεωρείται η φήμη που έχει αποκτήσει το Βeaujolais Νouveau, αφού η παραγωγή του ξεκίνησε ουσιαστικά από την ανάγκη των Γάλλων παραγωγών να ρίξουν γρήγορα ένα κρασί στην αγορά, προκειμένου να κερδίσουν χρήματα μετά τα αυξημένα έξοδα της παραγωγής.

Έτσι, κατά τη δεκαετία του ΄50 επινόησαν την τεχνική της ανθρακικής εκχύλισης και γεννήθηκε το nouveau. Οινοποιούν την ερυθρά ποικιλία Gamay (Γκαμέ) και δια νόμου δεν μπορούν να διαθέσουν νωρίτερα το κρασί τους από την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, ενώ αποσύρεται από την αγορά ύστερα από οκτώ μήνες.



Για τα Μποζολέ 2011, πατήστε εδώ



Αγοράζουμε αρκετές κούτες για απόθεμα και έχουμε με 5~8 ευρώ ανά μπουκάλι, κρασί για όλες τις ώρες, καλής έως πολύ καλής ποιότητας.
~Δηλώνω φανατικός, πραγματικά μοσχοβολάνε τα άτιμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου