Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η ακριβότερη σαµπάνια βγήκε από τον βυθό





Πέρασαν πάνω από 150 χρόνια ωριµάζοντας σ’ ένα ναυάγιο στον βυθό της Βαλτικής. Τώρα οι ειδικοί προβλέπουν πως οι 168 φιάλες σαµπάνιας, που ανελκύθηκαν το καλοκαίρι, είναι πιθανό να γίνουν οι ακριβότερες σαµπάνιες στον κόσµο, καθώς µερικοί υπολογίζουν ότι κάθε φιάλη µπορεί να πιάσει περισσότερο από 50.000 ευρώ (68.000 δολάρια).

Την Τετάρτη, οινογνώστες είχαν την πρώτη ευκαιρία να δοκιµάσουν τη σαµπάνια και αµέσως δήλωσαν πως είναι θαυµάσια. Ο σουηδός ειδικός...
 Ρίτσαρντ Γιούλιν είπε ότι έχει «πολύ ισχυρό, έντονο µπουκέ» µενύξεις από µανιτάρια και ανθούς φιλύρας. Η πώληση των φιαλών θα φέρει πολλά χρήµατα στα Νησιά Ολαντ (ηµιαυτόνοµο έδαφος της Φινλανδίας ανάµεσα στην ίδιακαι τη Σουηδία), στα ύδατα των οποίων βρέθηκε το ναυάγιοτου ξύλινου φορτηγού των 23 µέτρων που πιστεύεται ότι τη µετέφερε στην Αγία Πετρούπολη.


Ο Γιούλιν είπε πως περίπου το ένα τρίτο των φιαλών πουανελκύστηκαν είχε καταστραφείαπό το θαλασσινό νερό, όµως το περιεχόµενο 40-50 φιαλών είναι «της υψηλότερης ποιότητας». Οι ερευνητές εντόπισαν ότι το φορτίο προερχόταν από δύο οίκους καµπανίτη – τον Veuve Clicquot και τον Juglar – που δεν υπάρχουν πλέον. Ο βυθός της Βαλτικής αποδείχθηκε το ιδεώδες κελάρι, µε χαµηλές θερµοκρασίες, σκοτάδι και λίγο οξυγόνο.

Οι ειδικοί θα δοκιµάσουν τις σαµπάνιες και θα κλείσουν και πάλιτις φιάλες µε φελλό. Η πρώτη αναµένεται να δηµοπρατηθεί την ερχόµενη χρονιά. tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου