Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Σιγά μη σκίσουν κάνα καλσόν...


Ανακοινώθηκε ότι θα περικόψουν τα επιδόματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ κατά 40% και κάτι έγινε.

Υπόψιν ότι μόνο τα επιδόματα αυτά (χωρίς να επιρρεάζεται ο ήδη μεγάλος τους μισθός) έστω και περικομμένα, θα είναι πάνω από το μισθό που παίρνει ένας ιδιωτικός υπάλληλος.

~Ξέρετε τα γνωστά επιδόματα πλυσίματος χεριών, ξυσίματος όρχεων, υπολογιστή ~λες και δεν είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει ο υπάλληλος γραφείου να δουλεύει μπροστά σε υπολογιστή.
Της προσέλευσης σε εργασία (!) και όλα αυτά για τα οποία φωνάζουμε τόσο καιρό.

Σιγά τα ωά.

Δυστυχώς πάλι θα την πληρώσουνε τη νύφη οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι, που λόγω της κατασπατάλησης του Δημοσίου Χρήματος και της διατήρησης των αχρείαστων και αργόσχολων στο Δημόσιο θα επιβαρυνθούν με νέους φόρους.

Πάρτε να έχετε:

Παράλληλα, για την αύξηση των εσόδων αποφασίστηκε να αυξηθεί από το 11% στο 13% ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ για βασικά είδη κατανάλωσης και να επισπευσθεί και να ισχύσει από την Πρωτοχρονιά η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης- κίνησης, ώστε να αποτραπεί το λαθρεμπόριο που οργιάζει στον χώρο των καυσίμων.

Αυξήσεις τιμών σε καταναλωτικά αγαθά:

Από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 11% που είναι σήμερα για δεκάδες καταναλωτικά αγαθά, όπως...
 τυποποιημένα τρόφιμα, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, είδη ατομικής καθαριότητας και φροντίδας κτλ. σε 13%, με παράλληλη μείωση σε 6,5% ορισμένων υπηρεσιών που αφορούν τον πολύπαθο τουριστικό κλάδο (ξενοδοχεία κτλ.) και των φαρμάκων.

Δεν προβλέπεται να σημειωθεί μετακίνηση συντελεστών ΦΠΑ κάποιων προϊόντων (όπως το ψωμί κ.ά.) από 11% σε 23%, πρόταση που είχε υποβληθεί κατά τις συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα. Οπως αναφέρει μιλώντας προς «Το Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου η πρόταση αυτή δεν προκρίθηκε καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας αντιλήφθηκαν ότι κάτι τέτοιο θα επέφερε σημαντική επιβάρυνση στα νοικοκυριά και περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Επίσης, αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα από τις αρχές του 2011 η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι όσα νοικοκυριά προμηθευτούν από τον Ιανουάριο του 2011 πετρέλαιο θέρμανσης θα τους επιβληθεί πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, περίπου 60 λεπτά το λίτρο. Από τη νέα αυτή φορολογία θα εξαιρεθούν ορισμένες κατηγορίες πολιτών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.ο.κ. Πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει η κυβέρνηση από τις «φοροδίκες εξπρές» καθώς για να προσφύγει κανείς στα φορολογικά δικαστήρια θα πρέπει να καταβάλει το 25% του προστίμου που του έχει επιβληθεί από τις ΔΟΥ, τα τελωνεία ή το ΣΔΟΕ.

Ο στόχος είναι ένας και δεσμευτικός: να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι του μνημονίου και να καταφέρει η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα στο 7,6% από 9,4% που διαμορφώνεται για εφέτος.

Οι περικοπές σύμφωνα με τη «γερμανική συνταγή» που προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 πρέπει να οδηγούν σε απόλυτους αριθμούς στη μείωση του ελλείμματος από τα 22 δισ. ευρώ εφέτος στα 17 δισ. ευρώ το 2011.

Μετά τη θύελλα που προκλήθηκε από την πιεστική στάση του αυστριακού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος απείλησε να «φρενάρει» την καταβολή της τρίτης δόσης της βοήθειας, η κυβέρνηση ανέλαβε ρητή δέσμευση ότι μέσα στο 2011 θα τα καταφέρει πάση θυσία να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου