Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Το χανζαπλάστ που «μιλάει»

Πολλές φορές κοβόμαστε ή παθαίνουμε σε διάφορα ατυχήματα αμυχές που τις θεωρούμε ασήμαντες και όμως αυτές δεν επουλώνονται όπως πρέπει επειδή μολύνονται. Ένας κλασικός τρόπος να ξέρουμε ότι η πληγή μας μολύνθηκε είναι, βέβαια, το πύον - αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το τραύμα χρειάζεται προσοχή. Όμως, τώρα ερευνητές κατασκεύασαν ένα αυτοκόλλητο επίθεμα (σαν το χανζαπλάστ), το οποίο αλλάζει χρώμα σε περίπτωση λοίμωξης της πληγής. Το βάζουμε, δηλαδή, επάνω στο τραύμα όπως κάθε άλλο επίθεμα παρόμοιου τύπου, αλλά αυτό, στην περίπτωση που η πληγή μας έχει μολυνθεί από μικρόβιο, γίνεται...
 κόκκινο και μας «λέει» ότι απαιτείται ειδική φροντίδα.


Το επίθεμα έρχεται να καλύψει μια ανάγκη και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και οι άμυνές μας συνήθως αρκούν για να θεραπεύσουν μικρά τραύματα μέσα σε 2-3 ημέρες, αλλά υπάρχουν και μερικές πληγές που είναι κάπως μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες και αργούν να επουλωθούν. Μένουν, λοιπόν, ανοιχτές για περισσότερες ημέρες και έτσι είναι πιο πιθανό να επιμολυνθούν. Τα συνήθη αυτοκόλλητα επιθέματα προστατεύουν το τραύμα, αλλά για να ελέγξουμε (εμείς ή ο γιατρός) κατά πόσον η πληγή μας επουλώνεται κανονικά ή μολύνθηκε, πρέπει κάθε φορά που θέλουμε να την κοιτάξουμε, να το αφαιρούμε. Κάθε φορά όμως που το επίθεμα αφαιρείται, η πληγή εκτίθεται και πάλι σε μικρόβια.

Το νέο επίθεμα φέρει μια χρωστική ουσία που αντιδρά με τα μικρόβια, επειδή μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στα επίπεδα του pH του σώματός μας. Έτσι, γιατροί, νοσηλευτές ή και εμείς μόνοι μας μπορούμε να ξέρουμε αν η πληγή μας επουλώνεται κανονικά ή πρέπει να την περιποιηθούμε πιο προσεκτικά και δεν χρειάζεται να ξεκολλάμε το επίθεμα μόνο και μόνο για να την ελέγξουμε. Το επίθεμα είναι ευρεσιτεχνία του γερμανικού ερευνητικού κέντρου Fraunhofer Research Institution for Modular Solid State Technologies. Προτού, όμως, το επίθεμα κυκλοφορήσει, θα δοκιμαστεί για λίγους μήνες στη δερματολογική πανεπιστημιακή κλινική του γερμανικού Πανεπιστημίου του Regensburg.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου