Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

10.000 συνταξιούχοι έπαιρναν παράνομα ΕΚΑΣ

Σε 10.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι εισπράττουν το ΕΚΑΣ παρά το ότι έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο! Το επίδομα -που κυμαίνεται από 57.5 έως και 230 ευρώ τον μήνα- χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Ωστόσο από τους ελέγχους του υπουργείου Εργασίας προέκυψε πως υπάρχουν συνταξιούχοι, που αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους για να πάρουν την οικονομική ενίσχυση. Ενδεικτικά αναφέρεται πως πάνω από 600 άτομα παίρνουν το ΕΚΑΣ, παρά το ότι έχουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Η πιο ακραία περίπτωση αφορά συνταξιούχο, που έπαιρνε το επίδομα παρά το ότι τα εισοδήματά του προσέγγιζαν το μισό εκατομμύριο! Σημειώνεται πως για την καταβολή του ΕΚΑΣ απαιτείται:


Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει τα 8.353, 38 ευρώ.

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει τα 9.745,62 ευρώ

Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 15.165,39 €.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία ήρθαν στο φως μετά τη δημιουργία ενιαίου κέντρου για τις συντάξεις. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί όλοι οι ασφαλισμένοι για κύρια σύνταξη, ενώ μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και στα επικουρικά ταμεία. Με τη δημιουργία του ενιαίου κέντρου θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τους ασφαλισμένους και θα μπει τέλος στη λεηλασία του συστήματος. Μεταξύ άλλων θα διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις καταβάλλονται συντάξεις σε νεκρούς αλλά και το κατά πόσο υπάρχουν διπλοσυνταξιούχοι που ξεπερνούν το πλαφόν.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου