Περισσότερα χρήματα μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα από την ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έχει στο έδαφός της, χρήματα που μπορούν να διατεθούν σε υποδομές για διαμονή, νομιμοποίηση ή επιστροφή. Αλλά το χάος που επικρατεί στις διαδικασίες νομιμοποίησης, τα προβλήματα στην καταγραφή των εισερχομένων στη χώρα, η μη απορρόφηση των ποσών που ήδη έχουν εγκριθεί και -κυρίως- η έλλειψη πολιτικής βούλησης, εμποδίζουν τη διεκδίκηση κονδυλίων που δικαιωματικά δικαιούται η χώρα μας.
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του γραφείου της επιτρόπου...
Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ στο «Εθνος της Κυριακής», «πέρα από την αύξηση του βαθμού βοηθείας προς την Ελλάδα, υπάρχει ανάγκη η χώρα σας να αυξήσει και την ικανότητά της στη διαχείριση και την απορρόφηση της ευρωπαϊκής συνδρομής, ώστε οι προκλήσεις να μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο», σημειώνει ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτρόπου, Μικέλε Τσερκόνε.
Τα αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι, κατά την περίοδο 2008-2011, η χώρα μας έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΕ για το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη και Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών» από τέσσερα Ταμεία.
Από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων για το διάστημα 2007-2013, η Ελλάδα φαίνεται να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου, καθώς αναμένεται να επωφεληθεί με περισσότερα από 182 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στις χρονιές 2007 και 2009, αποδεικνύει πως τα ποσά που λάβαμε ήταν ούτε τα μισά από αυτά που έλαβαν από το ίδιο Ταμείο η Ισπανία και η Ιταλία και λίγα παραπάνω από αυτά που έλαβε η Γερμανία!
Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ενταξη των υπηκόων τρίτων χωρών κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, στην Ελλάδα διατίθενται συνολικά 20.600.000 ευρώ. Για να υπάρξει η σύγκριση, τα ίδια χρήματα με εμάς παίρνουν και η Τσεχία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Σουηδία που δεν έχουν τη μεταναστευτική ροή της χώρας μας.
Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα λάβει υποστήριξη 87 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Από το Ταμείο αυτό τα περισσότερα χρήματα παίρνει το Ηνωμένο Βασίλειο! Για την κατανομή των πόρων στα κράτη-μέλη υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια, όπως μας ενημέρωσε ο ειδικός.
«Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, υποβάλλοντας προτάσεις στην Επιτροπή, στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής των ''κοινοτικών δράσεων'' για τα Ταμεία. Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τα "μέτρα έκτακτης ανάγκης", στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων. Επί του παρόντος, εκκρεμεί αίτηση από την Ελλάδα για 8,4 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του 2010. Η απάντηση είναι υπό εξέταση από την Επιτροπή», μας ενημερώνει ο τεχνοκράτης.
Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, για το διάστημα 2008-2013, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 17.800.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, το 2008 η Ελλάδα έλαβε 1,571 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή και η Φινλανδία! Τα περισσότερα πήρε η Σουηδία. Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και το 2009, όταν η Ελλάδα πήρε τα ίδια χρήματα με το Βέλγιο και τα περισσότερα χρήματα έλαβε ξανά η Σουηδία. Για τα έτη 2010 και 2011, το ποσό που λαμβάνει η χώρα μας αυξάνεται, αλλά παραμένει ένα από τα μεσαία ποσά στην ΕΕ, ισόποσα με αυτά που λαμβάνουν η Ολλανδία ή η Αυστρία.
Οι πόροι κατανέμονται «λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των προσφύγων, των δικαιούχων επικουρικής προστασίας και των αιτούντων άσυλο». Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα ζητούσε χρήματα για κάθε υποψήφιο πρόσφυγα, θα λάμβανε την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση, που σημειωτέον δίνεται στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.
Ερχεται η Κάρτα Μετανάστη
Το υπ. Εσωτερικών προέβλεψε στον «Καλλικράτη» τη μετακίνηση των υπηρεσιών για τους αλλοδαπούς από τους δήμους και τις νομαρχίες στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις. Γι' αυτό εντός των επόμενων μηνών θα μεταταχθεί εξειδικευμένο προσωπικό από την Τ.Α. στις κρατικές διοικήσεις. Παράλληλα θα καταργηθούν τα 1.000 περίπου σημεία επικοινωνίας των μεταναστών στους δήμους και θα αναπτυχθούν υπηρεσίες «μίας στάσης» στις πρωτεύουσες των νομών, από τις κρατικές διοικήσεις. Τέλος, προετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς η «Κάρτα του Μετανάστη», που θα έχει το σχήμα «πιστωτικής κάρτας», θα φέρει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφει τα βιομετρικά του στοιχεία και θα αντικαταστήσει τις άδειες παραμονής.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για "τρομοκρατία"
Πριν από 49 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου