Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε συγνώμη από την Τουρκία...

(...Κι έριξε ακόμη μια ροχάλα στην Ελλάδα.)

Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την συγνώμη της για τις διαρροές αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων σχετικά με την Τουρκία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks, ανακοίνωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η κ. Κλίντον ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για το γεγονός πως αυτή αναφέρεται στις εμπιστευτικές αναφορές που δόθηκαν στη δημοσιότητα», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του. Τις δηλώσεις του μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως...
 οι αποκαλύψεις τούτες δεν θέτουν σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάποιες από τις αναφορές από τις αμερικανικές διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα τον χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Τα τηλεγραφήματα που διοχετεύει η WikiLeaks καταδεικνύουν την αύξουσα καχυποψία των δυτικών απέναντι στην Τουρκία, που μολονότι αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της «μισεί το Ισραήλ», σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματική φρασεολογία.

«Αυτές οι δημοσιεύσεις δεν αντιπροσωπεύουν απλώς μία επίθεση ενάντια στα αμερικανικά διπλωματικά συμφέροντα. Αντιπροσωπεύουν επίσης μία επίθεση ενάντια στη διεθνή κοινότητα», τόνισε η Κλίντον μετά την συνάντησή της με τον Τούρκο υπουργό.

Στην ίδια συνέντευξη, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «καταδίκασε» τη δημοσίευση από τη WikiLeaks πάνω από 250.000 εμπιστευτικών εγγράφων και τόνισε πως η Ουάσιγκτον «λυπάται βαθύτατα για τη δημοσίευση πληροφοριών που προορίζονταν να παραμείνουν εμπιστευτικές».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου