Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Μακελειό στην Αίγυπτο με 21 Χριστιανούς νεκρούς


Έκρηξη σημειώθηκε έξω από χριστιανική κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της βόρειας Αιγύπτου, 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 43, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Ερευνάται αν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας ή για παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου, ανέφερε πως η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στην κοπτική εκκλησία κι ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία για την έλευση του νέου έτους...
 Η έκρηξη προκάλεσε ζημιές και σε κοντινό τέμενος, ενώ οκτώ μουσουλμάνοι είναι ανάμεσα τους 43 τραυματίες. Διεξάγεται έρευνα σχετικά με την επίθεση για να εξακριβωθεί ποιος ευθύνεται, σύμφωνα με το υπουργείο.


Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι στο παγιδευμένο αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί περίπου 100 κιλά εκρηκτικής ύλης.

"Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ένα όχημα ήταν η αιτία της έκρηξης. Ήταν σταθμευμένο μπροστά στην εκκλησία και όλοι υπέθεσαν ότι ανήκε σε κάποιον από τους ανθρώπους που πάνε συχνά στο ναό", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Ωστόσο, αργότερα, με νεότερη ανακοίνωση, οι αρχές υποστηρίζουν ότι από τις έρευνες δεν προκύπτει ότι σε κάποιο από τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά και ίσως πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας.

Οι αρχές στην Αίγυπτο έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες, περιορίζοντας τη στάθμευση οχημάτων ακριβώς έξω από αυτές, έπειτα από τις απειλές στις οποίες προέβη το Νοέμβριο η οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ", που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα.

Αμέσως μετά την έκρηξη, εκατοντάδες Κόπτες χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους, ενώ σημειώθηκαν συμπλοκές με μουσουλμάνους. Ορισμένοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι αλληλοσφυροκοπήθηκαν με πέτρες και αρκετά οχήματα πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.

"Θυσιάζουμε τις ψυχές και το αίμα μας για το σταυρό", φώναξαν μερικοί χριστιανοί κοντά στην κοπτική εκκλησία όπου σημειώθηκε η έκρηξη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. "Οι εικόνες θυμίζουν Βαγδάτη", είπε στο Reuters κάποιος άλλος μάρτυρας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Νοσοκομειακά είχαν σπεύσει επί τόπου, ενώ νοσοκόμοι και γιατροί περισυνέλεγαν ανθρώπινα μέλη που διασκορπίστηκαν στην περιοχή από την έκρηξη.

Ο Καμίλ Σαντίκ, από το συμβούλιο της κοπτικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, δήλωσε στο Reuters ότι "οι άνθρωποι πήγαν στην εκκλησία να προσευχηθούν και κατέληξαν διαμελισμένοι. Αυτή η σφαγή φέρει την υπογραφή της Αλ Κάιντα, η τακτική ήταν αυτή που ακολουθεί η Αλ Κάιντα και σε άλλες χώρες".

Οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του κατά συντριπτική πλειοψηφία μουσουλμανικού πληθυσμού της Αιγύπτου, που αριθμεί περί τα 79 εκατ. Συχνά σημειώνονται εντάσεις ανάμεσα στις κοινότητες, που καταλήγουν σε βίαια επεισόδια, συνήθως για θέματα όπως η ανέγερση ναών ή λόγω προσωπικών διαφορών μεταξύ μελών των δύο κοινοτήτων.

Στα τέλη Νοεμβρίου τουλάχιστον δύο Κόπτες χριστιανοί είχαν σκοτωθεί, 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 αστυνομικοί, είχαν τραυματιστεί και 150 είχαν συλληφθεί, σε επεισόδια ανάμεσα σε μέλη των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων λόγω της απαγόρευσης ανέγερσης χριστιανικού ναού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου