Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η κρίση έριξε την κατανάλωση αλκοόλ, πλην του τσίπουρου




Η υψηλή αύξηση της έμμεσης φορολογίας και η οικονομική κρίση έχουν εξουθενώσει την αγορά των αλκοολούχων ποτών. Στη διάρκεια του 2010, οι Έλληνες κατανάλωσαν 22% λιγότερο αλκοόλ απ’ ότι το 2009.

Σε αυτό το ποσοστό μειώθηκε ο όγκος των αλκοολούχων ποτών. Διασώθηκε μόνο το εμφιαλωμένο τσίπουρο. Είναι το μοναδικό ποτό το οποίο έχει...
 θετικό πρόσημο . Η κατανάλωσή του αυξήθηκε κατά 15%, την ίδια στιγμή που η κατανάλωση του κρασιού μειώθηκε κατά 20%, του ούζου κατά 20% και των αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, βότκα, τεκίλα κτλ) κατά 25%.

Η Διοίκηση της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους εκτιμά ότι το δημόσιο με την εντυπωσιακή αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (αυξήθηκε κατά 124%) θα έχει επί της ουσίας λιγότερα έσοδα από το 2010, διότι εκτιμά ότι η κατανάλωση θα μειωθεί ακόμη περισσότερο φέτος.

Παράλληλα, «απελευθερώνεται» χώρος για λαθρεμπορική δραστηριότητα. Επιχειρηματίας του κλάδου έλεγε χαρακτηριστικά ότι στη Βουλγαρία , που ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, είναι 1,10 ευρώ, οι πωλήσεις της εταιρείας του έχουν τετραπλασιαστεί ενώ στην περιοχή της Β. Ελλάδας η μείωση που παρουσιάζουν οι πωλήσεις των ποτών που διακινεί είναι διπλάσια απ ότι στο σύνολο της χώρας. Τα μέλη της Ένωσης, ζητούν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για να μπορεί να βελτιωθεί η ψυχολογία της αγοράς.
Πηγή

1 σχόλια:

εργδημεργ είπε...

Έ, σε λίγο θα φτιάχνουμε εμεις οι ίδιοι οινοπνεύματα, σε παράνομα αποστακτήρια! :-)

Δημοσίευση σχολίου