Ελβετικός σουγιάς στις καταθέσεις Ελλήνων. Θα πληρώνουν φόρο αλλά ανώνυμα!
Σε περίπου 300 δισ. δολάρια ανεβάζουν ορισμένοι τις «μυστικές» και μη φορολογούμενες καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες,. Εάν το ποσό αυτό είναι υπαρκτό και υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, τότε αυτή μπορεί να αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ το πρώτο έτος.
Έχοντας ως «βάση» τη διατήρηση της ανωνυμίας των Ελλήνων, οι οποίοι διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία, γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες,...
οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ελβετικών αρχών.
οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ελβετικών αρχών.
Αναφορά για τις συζητήσεις αυτές, έκανε στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι είχε τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας για το περίγραμμα της διακρατικής συμφωνίας. Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Βενιζέλο, η συμφωνία θα έχει ανάλογους όρους με εκείνους, οι οποίοι συμφωνήθηκαν με τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων θα διατηρούν την ανωνυμία τους. Οι καταθέσεις θα φορολογούνται με ευθύνη της ελβετικής τράπεζας και, με βάση πάντα την αρχή της ανωνυμίας, οι φόροι θα αποδίδονται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, θα υπάρχει ένας «φόρος βάσης» για τα ποσά των καταθέσεων και ένας ετήσιος φόρος για τα κέρδη από τις κάθε είδους τραπεζικές καταθέσεις. Τα ποσά θα συγκεντρώνονται στη διεύθυνση φορολογίας της Ελβετίας, η οποία, με βάση πάντα την αρχή της ανωνυμίας, θα τα αποδίδει στην Ελλάδα.
Σημειώνεται, ότι υπάρχει ήδη από το 2005 συμφωνία μεταξύ ελβετικών αρχών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στην Ελβετία. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, οι τόκοι από τραπεζικά προϊόντα (εξαιρούνται οι τόκοι στους απλούς λογαριασμούς καταθέσεων) φορολογούνται στην πηγή με 20% (συντελεστής, που πρόκειται να αυξηθεί σε 35% από τον επόμενο μήνα). Τα ποσά αυτά, παρακρατούνται και αποδίδονται στα κράτη, στα οποία ο καταθέτης έχει τη φορολογική κατοικία του. Με βάση αυτή την ευρωπαϊκή συμφωνία, η Ελλάδα έλαβε 15,8 εκατ. ελβετικά φράγκα το 2008 και 8 εκατ. το 2009. (agelioforos.gr)
Το άνω θέμα από διαφορετική πηγή (euro2day.gr):
Στην «άγνωστη γη» των ελληνικών καταθέσεων της Ελβετίας, επιχειρεί να «πατήσει» η κυβέρνηση, προσδοκώντας σε σημαντικά έσοδα σε μια δύσκολη για την εγχώρια οικονομία περίοδο.
Με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, η οποία θα δώσει τέλος στο σήριαλ με τα ξενιτεμένα κεφάλαια στην Ελβετία, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεχίζει τις προσπάθειες του προκατόχου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκειμένου η Ελλάδα να πάρει από αυτές τις καταθέσεις ότι της αναλογεί.
Το περίγραμμα του πλαισίου της διακρατικής συμφωνίας συζήτησε ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες το απόγευμα με την Ελβετίδα ομόλογό του, Eveline Widmer-Schlumpf.
Όπως δήλωσε λίγο αργότερα στη Βουλή η συμφωνία θα γίνει με όρους ανάλογους εκείνων που συμφωνήθηκαν με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις που γίνονται με τις ελβετικές αρχές έχουν ως βάση την ανωνυμία των καταθετών. Δηλαδή τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων των Ελλήνων θα εξακολουθήσουν να μένουν μυστικά αλλά θα φορολογούνται (με συντελεστή 10%-20%) με ευθύνη της ελβετικής τράπεζας και -πάντοτε ανωνύμως- θα αποδίδονται στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες καταθέτες θα πληρώσουν έναν «φόρο βάσης» για το ποσό των καταθέσεων τους και ετήσιο φόρο για τα κέρδη κάθε είδους τραπεζικών καταθέσεων τους. Τα ποσά θα συγκεντρώνονται στην διεύθυνση Φορολογίας της Ελβετίας η οποία, ανώνυμα, θα τα στέλνει στην χώρα του καταθέτη.
Οι συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές είχαν ξεκινήσει από το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός την Άνοιξη, όπου τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία.
Το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αν μιλάμε για καταθέσεις 50 -60 δισ. (βάσει εκτιμήσεων παραγόντων τραπεζικού κλάδου) τότε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει σε φόρους 5-10 δισ. ευρώ. Αν, όμως, μιλάμε για καταθέσεις 600 δισ. (σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ) τότε τα κονδύλια ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη 60 -120 δισ. ευρώ!
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν μιλήσει για καταθέσεις 150 δισ. ευρώ οπότε η απόδοση αυτών μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 15-30 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου μια τέτοια συμφωνία θα έδινε δημοσιονομική ανάσα στην Ελλάδα ή θα συνέβαλε στο πρόβλημα επίλυσης του χρέους, ενώ για την Ελβετία θα σηματοδοτούσε το ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, και κυρίως εξασφάλιση της ανωνυμίας των καταθετών της, προκειμένου να μην τους χάσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του δισκέτες με καταθέσεις περίπου 44.000 Ελλήνων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις οποίες πρόσφατοι έλεγχοι οδήγησαν στον εντοπισμό πολιτών που δεν είχαν δηλώσει τους τόκους ως όφειλαν.
Αρκετοί έχουν ήδη κληθεί από τις εφορίες τους, με επιβολή φόρων και προστίμων κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκονται και διασταυρώσεις στοιχείων για 146.000 καταθέσεις που τηρούν Ελληνες πολίτες σε έξι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προμηθεύτηκε τις σχετικές δισκέτες.
Το θέμα της φορολόγησης των «μυστικών» καταθέσεων επανέφερε με ερώτησή που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας σε απάντησή της, στον ελληνικής καταγωγής Ελβετό βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη αποκάλυψε ότι, η Ελλάδα δεν έχει κάνει επί έξι ολόκληρα χρόνια απολύτως τίποτα συγκεκριμένο και αποτελεσματικό για την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2005 ισχύει συμφωνία μεταξύ ελβετικών αρχών και Ε.Ε. για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στην Ελβετία. Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή, οι τόκοι από τραπεζικά προϊόντα (εξαιρούνται οι τόκοι στους απλούς καταθετικούς λογαριασμούς) φορολογούνται στην πηγή με 20% (πρόκειται να αυξηθεί ο συντελεστής τον Ιούλιο του 2011 στο 35%) Τα ποσά που παρακρατούνται αποδίδονται στα κράτη που ο καταθέτης έχει τη φορολογική του κατοικία. Το 2009 η Ελλάδα έλαβε 8 εκατομμύρια Ελβετικά Φράγκα, ενώ το 2008 το ποσό ήταν διπλάσιο (15,8 εκατ.).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου