Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Οι καταπληκτικοί γείτονες της Ελλάδος ~ Αλβανία: Πηγή παράνομης εμπορίας ανθρώπων σύμφωνα με την Ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Η Αλβανία παραμένει πηγή παράνομης εμπορίας ανδρών, γυναικών και παιδιών που αναγκάζονται να δουλεύουν, να εκδίδονται και να επαιτούν, αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το εμπόριο ανθρώπων (trafficking).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «τα θύματα διαχωρίζονται σε δύο ομάδες, σε όσα υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία και σε όσα χρησιμοποιούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση, τόσο στη χώρα, όσο και στη γειτονική Ελλάδα, Ιταλία, ΠΓΔΒ, Κόσοβο και σε άλλες δυτικές χώρες»...

Σύμφωνα με την έκθεση, το 50% των θυμάτων το 2010 ήταν γυναίκες και κορίτσια που έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε ξενοδοχεία και άλλους ιδιωτικούς χώρους, στα Τίρανα, στο Δυρράχιο και στην Αυλώνα.
Όσον αφορά τα παιδιά θύματα της εμπορίας ανθρώπων, εξαναγκάστηκαν να επαιτούν και υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία.
Οι άνδρες υποχρεώθηκαν επίσης σε διάφορες μορφές καταναγκαστικής εργασίας στην Ελλάδα και στην Ιταλία, κυρίως σε γεωργικές εργασίες.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αλβανική κυβέρνηση, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλει, δεν εκπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τα διεθνή πρότυπα στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαφθορά, ειδικά στο δικαστικό τομέα, εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων κατά της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων.


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παροτρύνει τις αλβανικές αρχές να διώξουν ποινικά κάθε κρατικό λειτουργό που συνεργάζεται με λαθρέμπορους, να διερευνήσουν κάθε περίπτωση και να προσάγονται ενώπιον της δικαιοσύνης τόσο οι έμποροι, όσο και οι συνεργοί τους που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό.
ΑΠΕ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εν είδει χιούμορ έλεγα λίγο καιρό πριν "θα ξεπουληθεί η Ελλάδα. ελπίζω μην πουλήσουν κι εμάς..."
Σήμερα λοιπόν ποιο είναι το φθηνότερο αγαθό - τείνει να γίνει αν δεν είναι κιόλας;-
Ωραία προκοπή κάνουμε σαν άνθρωποι...
Καλό μεσημέρι.

Δημοσίευση σχολίου