Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους ~ Οι αλλαγές στη μισθοδοσία


Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο σε pdf - Εκτός πειθαρχικών οι συνδικαλιστές, αυστηρότερες ποινές.

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων παρουσιάζει το «Βήμα on Line». Με τις νέες ρυθμίσεις, όπως έχει ήδη αναφερθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, αποκλείονται οι συνδικαλιστές από τη συμμετοχή στα νέα πειθαρχικά όργανα και αυστηροποιούνται οι ποινές που...
 επιβάλλονται στους επίορκους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς με κίνητρο τον παράνομο πλουτισμό τίθενται αυτοδίκαια σε αργία και αποκλείονται από την κατάληψη οποιασδήποτε θέσης. Μάλιστα αν υπηρετούν σε υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμό του Δημοσίου θα απολύονται και δεν θα μετατάσσονται.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης μάλιστα, ο οποίος αναμένεται να φέρει αυτή την εβδομάδα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, έχει επεξεργαστεί και ρυθμίσεις με στόχο να χτυπηθεί η παρανομία κυρίως στις πολεοδομίες και στις εφορίες, οι οποίες εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα της διαφθοράς.

Ετσι, όπως ρητώς θα ορίζει σχετική διάταξή, για πρώτη φορά θα αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους επιβλέποντες μηχανικούς που συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην αυθαίρετη δόμηση.

Οι ίδιοι μάλιστα θα θεωρούνται συνυπεύθυνοι ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία δεν θα καταγγείλουν τους ιδιοκτήτες που κατασκευάζουν αυθαίρετα κτίσματα. Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην αυθαίρετη δόμηση και στον «χορό των εκατομμυρίων» που έχει στηθεί στις πολεοδομίες της χώρας.

Με στόχο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ρύθμιση με βάση την οποία οι εφοριακοί που συναλλάσσονται με τους φοροφυγάδες, αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη ή «μαγειρεύουν» τα λογιστικά βιβλία, θα καλούνται να καταβάλλουν από την τσέπη τους μέρος της ζημιάς που θα προκαλείται στο κράτος. Η οικονομική... αποζημίωση του Δημοσίου θα είναι ανεξάρτητη από τις ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις στις οποίες θα υπόκεινται οι επίορκοι εφοριακοί, με δεδομένο ότι οι ποινές που προβλέπονται πλέον στο νέο πειθαρχικό δίκαιο είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Οι ρυθμίσεις αυτές μάλιστα που τροποποιούν τα σχετικά άρθρα του Υπαλληλικού Κώδικα δεν θα εφαρμόζονται μόνον για το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου, αλλά και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς επίσης και για το μόνιμο προσωπικό των δήμων και των ΝΠΔΔ.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου



Οριζόντιες περικοπές στο Δημόσιο

"Σεισμικές δονήσεις" προκαλεί στο Δημόσιο το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μπαίνει "μαχαίρι" σε επιδόματα και υπερωρίες, θεσμοθετείται εισφορά 3% μέχρι το 2015 για τους άνεργους και έρχονται απολύσεις προσωπικού από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα συγχωνευτούν ή θα βάλουν "λουκέτο". Αναλυτικά οι οριζόντιες περικοπές που προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι:


Θεσμοθέτηση εισφοράς 3% για την ανεργία επί των μεικτών αποδοχών, όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Στον δημόσιο τομέα υπολογίζεται ότι το σύνολο των 770.000 υπαλλήλων θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 40 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο με τη θεσμοθέτηση της νέας εισφοράς. Το μέτρο θα ισχύει μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλαδή μέχρι το 2015.

Μείωση του κινήτρου απόδοσης κατά 50%. Στις κατηγορίες υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το κίνητρο απόδοσης θα μειωθεί κατά 30 ευρώ τον μήνα περίπου, ενώ στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, το ποσό της περικοπής ξεπερνά τα 45 ευρώ. Η απόδοση των παραπάνω μέτρων θα οδηγήσει σε ετήσιες περικοπές κατά μέσο όρο σε κάθε δημόσιο υπάλληλο που θα φτάνουν τα 960 ευρώ.

Μείωση των υπερωριών και των εξόδων μετακίνησης για υπηρεσιακούς λόγους.

Αναβολή απόδοσης του ποσού ωρίμανσης η οποία θα γίνεται κάθε 4 ή 5 χρόνια αντί για 2 που ισχύει σήμερα. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που έχει συμπληρώσει 29 χρόνια υπηρεσίας, λαμβάνει σήμερα βασικό μισθό 1.585 ευρώ. Με την επιβολή "παγώματος" του μισθού μέσω της απόδοσης του ποσού ωρίμανσης κάθε 4 ή 5 χρόνια, θα χάσει περίπου 70-80 ευρώ τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ωρίμανση θα αποδίδεται μόνο έπειτα από αξιολόγηση των προϊστάμενων για την παραγωγικότητα του υπαλλήλου. Εάν η εισήγηση είναι αρνητική τότε δεν θα καταβάλλεται η ωρίμανση, η οποία μέχρι σήμερα αποδιδόταν αυτόματα, με τη συμπλήρωση της διετίας. Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί στο Ενιαίο Μισθολόγιο που θα ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού.


Ενιαίο μισθολόγιο

Από 10% έως 40% η μείωση των μισθών

Σταδιακή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου που θα επιφέρει σύγκλιση των μισθών του δημόσιου τομέα με τις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα εφαρμοστεί άμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος 3 ετών προκειμένου να εφαρμοστεί σε όλους τους υπαλλήλους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι με το Ενιαίο Μισθολόγιο και σε συνδυασμό με τις οριζόντιες περικοπές που θα επιβληθούν, θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από 10-40% ανάλογα με τις αποδοχές και τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικονομηθούν 2,2 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου μέχρι το 2015.

Για παράδειγμα, ένας νεοδιοριζόμενος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης λαμβάνει βασικό μισθό σήμερα (μεικτά) 711 ευρώ, χωρίς τα επιδόματα που ποικίλλουν από υπηρεσία σε υπηρεσία. Στον ιδιωτικό τομέα με βάση τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι μεικτές αποδοχές ενός νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα είναι 740 ευρώ.

Η σύγκλιση των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν θα υπολογιστεί σε μηνιαία κλίμακα αλλά στο σύνολο των ετήσιων αποδοχών, δηλαδή υπολογίζοντας τον 13ο και 14ο μισθό που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Ετσι οι ετήσιες αποδοχές ενός νεοδιόριστου δημοσίου υπαλλήλου ΥΕ που είναι 9.532 ευρώ θα πρέπει να φτάσουν τις 10.360 ευρώ που αντιστοιχούν στον συνάδελφό τους στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί).

Ωστόσο με την περικοπή και κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων και την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό μέρους των γενικών επιδομάτων, θα επέλθει μείωση των συνολικών αποδοχών που λαμβάνουν οι νεοδιοριζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα.

Εφαρμόζοντας την αρχή "ίση αμοιβή για ίδια δουλειά" η οποία αναφέρεται σε υπαλλήλους ίδιων προσόντων και προϋπηρεσίας ενδέχεται ένας αριθμός χαμηλά αμειβόμενων υπαλλήλων να δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται οριακά.

Βέβαιο θεωρείται ότι θα μπει "μαχαίρι" έως και 40% σε υπαλλήλους που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα (π.χ. υπ. Οικονομίας).


Οι προβλέψεις

Κοστολόγηση των μέτρων

Για τη φετινή χρονιά προβλέπεται να εξοικονομηθούν 800 εκ. ευρώ από τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης στον δημόσιο τομέα. Αναλυτικά υπολογίζονται:

350 εκ. € από τον περιορισμό των προσλήψεων με την εφαρμογή της αναλογίας "1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις"
130 εκ. € από την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο από 37,5 ώρες σε 40 εβδομαδιαίως

245 εκ. € από τη μείωση των συμβασιούχων κατά 50%. Τις επόμενες χρονιές μέχρι το 2015 θα υπάρχει επιπλέον μείωση 10% κατ' έτος.

75 εκ. € από την εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης αλλά και της μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι 5 έτη) προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα.
600 εκ. €από τη μείωση των συμβασιούχων.

Το σύνολο των μέτρων αναμένεται να αποδώσει 2,175 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Η εισφορά αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων για την ανεργία (3% επί των μηνιαίων αποδοχών), θα αποδώσει 455 εκ. ευρώ.


Περικοπές προσωπικού

Απολύσεις μέσω ΑΣΕΠ και εργασιακή εφεδρεία

Απολύσεις μέσω ΑΣΕΠ αλλά και εργασιακή εφεδρεία προβλέπει, μεταξύ άλλων μέτρων, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για τη μείωση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα.

Ο στόχος να μειωθεί ο αριθμός των αμειβομένων από το Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το 2015 μέσω των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων δεν φαίνεται να έπεισε την τρόικα, η οποία αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των "τυφλών" μετατάξεων όπως υλοποιήθηκαν στον ΟΣΕ. Το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά αναφέρεται σε επιπρόσθετα μέτρα για τη μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο τα οποία είναι:

Εφαρμογή της αναλογίας "μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις" το 2011 και "1:5" τα υπόλοιπα χρόνια.

Θεσμοθετείται το δικαίωμα σε μόνιμους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, να επιλέξουν εάν επιθυμούν θέσεις μερικής απασχόλησης (τετράωρα).

Οι μετατάξεις από τον ευρύτερο στον στενό δημόσιο τομέα θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και όσοι δεν κρίνονται ικανοί (π.χ. λόγω πειθαρχικών αδικημάτων) θα απολύονται. Μετά τη μείωση της αναλογίας προσλήψεων έναντι αποχωρήσεων από "1:5"σε "1:10" για το 2011 περιορίζονται σημαντικά έως και μηδενίζονται οι κενές θέσεις στο Δημόσιο που μπορούν να υποδεχτούν μετατασσόμενους ή νεοπροσληφθέντες.

Ετσι ένας μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων αορίστου χρόνου των υπό συγχώνευση και κατάργηση Οργανισμών θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της απόλυσης. Ιδίως στις περιπτώσεις που θα υπάρχει κατάργηση των οργανικών θέσεων που υπηρετούσαν με τους νέους οργανισμούς που θα διαμορφωθούν στους φορείς.

Εναλλακτικά θα μπορούν να επιλέξουν το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Θα τεθούν εκτός υπηρεσίας για ένα χρονικό διάστημα (ενδεχομένως για 3-5 χρόνια) λαμβάνοντας αμοιβές μέρους των αποδοχών τους (συζητείται το 60% μεσοσταθμικά ανάλογα με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών).

Το μέτρο θα εφαρμοστεί κυρίως ως πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για προσωπικό αορίστου χρόνου από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που είναι κοντά στη σύνταξη, χωρίς να αποκλείονται και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

Θεσμοθετείται το μέτρο της προσωρινής αποχώρησης όπως ισχύει και στην Ε.Ε. προκειμένου ένας υπάλληλος να έχει τη δυνατότητα να πάρει άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 5 χρόνια και να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα. Μετά θα μπορεί να επιστρέφει στη θέση του στο Δημόσιο.

Μειώνονται οι συμβασιούχοι κατά 50% το 2011 (από 50.000 στους μισούς) και κατά 10% κάθε χρόνο με αποτέλεσμα το 2015 να είναι 17.500.


Λουκέτα και συγχωνεύσεις

Στο μικροσκόπιο 135 φορείς που παίρνουν το 91% των επιδοτήσεων

"Λουκέτα" και συγχωνεύσεις σε δημόσιους οργανισμούς φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δεκάδες καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν και "απομακρύνσεις" προσωπικού, όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις απολύσεις.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών θα μπουν 135 φορείς οι οποίοι λαμβάνουν το 91% των κρατικών επιχορηγήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την άμεση ψήφιση νόμου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου όπου θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για τον νέο ρόλο του ΑΣΕΠ και σημείωσε ότι εάν κριθεί αναγκαίο να κλείσει ένας Οργανισμός τότε η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει.

Τι προβλέπει

Για τους 897 φορείς που συγκαταλέγονται στο μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το σύνολο των 5.000 φορέων που έχουν καταγραφεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, προβλέπεται πρόγραμμα συγχωνεύσεων, καταργήσεων και ανασυγκροτήσεων το οποίο θα ανακοινώνεται ανά τρίμηνο.

Στον συγκεκριμένο τομέα η κυβέρνηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αφού αρκετά υπουργεία δεν απέστειλαν καν τα στοιχεία των Οργανισμών που επιβλέπουν. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται περικοπή των επιχορηγήσεων κατά 300 εκ. ευρώ μόνο το 2011 σε φορείς που δεν υπάγονται στη γενική κυβέρνηση (αθλητικοί σύλλογοι, μουσεία, ΟΚΕ κτλ.). Επιταχύνονται οι διαδικασίες νέων συγχωνεύσεων σχολείων, στρατοπέδων, νοσοκομείων και αστυνομικών τμημάτων που θα επιφέρουν κέρδος 225 εκ. ευρώ μέχρι το 2015.

Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που αναμένεται να αποδώσει, μόνο το 2011, περίπου 491 εκ. ευρώ, από το σύνολο των 770 εκ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν μέχρι το 2015.

Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ανακοίνωσε 75 Οργανισμούς που θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν, οι οποίοι απασχολούν 7.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ακολουθήσει αναλυτικός κατάλογος φορέων που θα μπουν στη διαδικασία της κατάργησης ή της συγχώνευσης ανά τρίμηνο.

Οι 11 μεγαλύτεροι φορείς που θα αποτελέσουν το δεύτερο κύμα ανασυγκροτήσεων δημοσίων οργανισμών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών είναι: ΕΡΤ Α.Ε., Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ΑΕ, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ΑΕ, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ, ΕΟΜΜΕΧ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ ~ To Έθνος


Μαχαίρι έως 40% στους µισθούς

Τέλος στα επιδόµατα και αυξήσεις µόνον έπειτα από αξιολόγηση φέρνει το ενιαίο µισθολόγιο που θα ψηφιστεί τον Ιούλιο.


Βασική αρχή του νέου µισθολογίου είναι πως υπάλληλοι µε τα ίδια προσόντα, που απασχολούνται σε αντίστοιχες θέσεις, θα λαµβάνουν ίσες αποδοχές ανεξάρτητα από τον φορέα όπου έχουν προσληφθεί. Στόχος είναι οι αµοιβές στο ∆ηµόσιο να εξοµοιωθούν σε ετήσια βάση µε τους µισθούς του ιδιωτικού τοµέα.

Με τις ρυθµίσεις θα µπει µαχαίρι έως και 40% στους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Α∆Ε∆Υ.

Καθηµερινές εξετάσεις θα δίνουν µε την καθιέρωση του νέου µισθολογίου περισσότεροι από 700.000 δηµόσιοι υπάλληλοι, καθώς θα καταργηθεί η αυτόµατη εξέλιξή τους στα µισθολογικά κλιµάκια ανά διετία και θα καθιερωθεί σύστηµα αξιολόγησης από τους προϊσταµένους προκειµένου να µπορέσουν να αλλάξουν κλιµάκιο.

Μεταξύ των διατάξεων που προωθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονοµικών είναι επίσης ο περιορισµός των µισθολογικών κλιµακίων από 18 που ανέρχονται σήµερα σε 6 ή 7, τα οποία θα έχουν τη µορφή βαθµών στα πρότυπα των αντιστοίχων για τους κοινοτικούς υπαλλήλους της Κοµισιόν.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, εξετάζεται να καθιερωθούν διαφορετικοί ρυθµοί εξέλιξης ανάλογα µε την εκπαιδευτική κατηγορία των υπαλλήλων.

Ετσι δεν αποκλείεται υπάλληλοι Τεχνολογικής και Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης να αλλάζουν βαθµό ανά δύο ή τρία χρόνια, ενώ για υπαλλήλους Υποχρεωτικής και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ενδέχεται να ορίζεται τετραετία.

Σε κάθε περίπτωση θα οριστούν συγκεκριµένα µόρια και µετρήσιµοι δείκτες, που θα λαµβάνονται υπόψη από τους προϊσταµένους και βάσει αυτών θα δίνεται το πράσινο φως για αλλαγή κλιµακίου. Εάν κάποιος υπάλληλος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της θέσης που κατέχει, ενδέχεται να παραµείνει στο ίδιο κλιµάκιο και να µη λάβει τις αντίστοιχες αυξήσεις µισθού µέχρι και τη συνταξιοδότησή του.

Παράλληλα, µε το νέο µισθολόγιο από τα 54 διαφορετικά επιδόµατα που καταβάλλονται σήµερα σε διάφορες κατηγορίες δηµοσίων υπαλλήλων και οδηγούν σε µισθολογικές διαφορές ακόµη και 1.800 ευρώ, θα παραµείνουν σε ισχύ µόνον δύο. Πρόκειται για το οικογενειακό επίδοµα, το οποίο όµως θα χορηγείται µόνον για την ύπαρξη παιδιών και όχι ως γάµου, καθώς και για το επίδοµα θέσης ευθύνης που δίνεται σε όσους αναλαµβάνουν καθήκοντα προϊσταµένων σε δηµόσιες υπηρεσίες.

Τα υπόλοιπα επιδόµατα στη συντριπτική πλειονότητα θα καταργηθούν, ενώ εξετάζεται το ενδεχόµενο ποσοστό ορισµένων επιδοµάτων να ενσωµατωθεί στον βασικό µισθό. Η πιθανή ενσωµάτωση εξαρτάται από την καταγραφή των επιπτώσεων που θα επιφέρει στις συντάξεις.

Μελετάται επίσης η πιθανότητα να διατηρηθεί και το επίδοµα ειδικών συνθηκών εργασίας, το οποίο λαµβάνουν συγκεκριµένες κατηγορίες εργαζοµένων. Αντιθέτως, τέλος εποχής θα σηµάνει και για το κίνητρο απόδοσης που καταβάλλεται σε µηνιαία βάση σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους. Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσµα να εξοµοιώνονται «υπάλληλοι που έχουν οριακή απόδοση µε εκείνους που έχουν άριστη απόδοση» – σύµφωνα και µε τις διαπιστώσεις της µελέτης που εκπονήθηκε για το ενιαίο µισθολόγιο – και έρχεται σε αντίθεση µε µία από τις κυρίαρχες επιδιώξεις του νέου µισθολογίου, που θα είναι η σύνδεση του µισθού µε την αποδοτικότητα.


Διασώζονται τα ειδικά µισθολόγια * Εξοικονόµηση 2,2 δισ. ευρώ έως το 2015


Με την καθιέρωση του ενιαίου µισθολογίου δεν θα καταργηθούν τα ειδικά µισθολόγια – εκπαιδευτικών, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ κ.ά. – και από την κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόµενο µόνο κάποιων προσαρµογών στις διατάξεις που διέπουν τις αµοιβές των κατηγοριών αυτών.

ΔΕΚΟ

Αντιθέτως, όπως έχει προαναγγελθεί, το ενιαίο µισθολόγιο θα εφαρµοστεί και στις ∆ΕΚΟ – πρόβλεψη που περιλαµβανόταν και στις απαιτήσεις της τρόικας – και θα οδηγήσει σε δραστικό ψαλίδισµα των µισθών, οι οποίοι είναι σήµερα αυξηµένοι κατά 44% σε σχέση µε τους αντίστοιχους του στενού δηµόσιου τοµέα. Η κυβέρνηση αποσκοπεί συνολικά σε εξοικονόµηση δαπανών 2,2 δισεκατοµµυρίων ευρώ µέχρι το 2015 µέσω του περιορισµού του µισθολογικού κόστους για το ∆ηµόσιο, που θα επέλθει τόσο µε τον περιορισµό των προσλήψεων όσο και µε τον εξορθολογισµό των αµοιβών των δηµοσίων υπαλλήλων.

Το νέο µισθολόγιο θα έχει πλήρη εφαρµογή στους νεοπροσλαµβανόµενους δηµοσίους υπαλλήλους, ενώ θα προβλέπει µεταβατικές ρυθµίσεις για τους ήδη υπηρετούντες, µε στόχο να υπάρξει σταδιακή προσαρµογή στις διατάξεις σε ορίζοντα τριετίας.

Μετά την καθιέρωση του ενιαίου µισθολογίου, το επόµενο βήµα θα είναι η θεσµοθέτηση του λεγόµενου «κρατικού υπαλλήλου» στο ∆ηµόσιο και η κατάργηση της σύνδεσης κάποιου υπαλλήλου µε τον συγκεκριµένο φορέα όπου έχει προσληφθεί. Την ιδιότητα αυτή θα έχουν όλοι οι δηµόσιοι υπάλληλοι και θα ανοιχθεί ο δρόµος για ευκολότερες µετακινήσεις τους µεταξύ των δηµόσιων υπηρεσιών. (Τα Νέα)



«Το νέο μισθολόγιο θα καταργήσει τις αδικίες στο Δημόσιο»

Κανένας σχεδιασμός για οριζόντιες περικοπές αποδοχών έως 40% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, δεν υπάρχει στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου, τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, για τις επιπτώσεις του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, με βάση τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ.

«Αντίστοιχες εκτιμήσεις στερούνται επαφής με την πραγματικότητα», σημειώνουν τα δύο υπουργεία και υποστηρίζουν ότι «ο σχεδιασμός του νέου μισθολογίου αφορά στην άρση αδικιών μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων που εκτελούν ίδιες εργασίες και διαθέτουν τα ίδια προσόντα προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα στο δημόσιο η αρχή της ίσης αμοιβής για δουλειά ίσης αξίας».

Με την καθιέρωση του νέου µισθολογίου περισσότεροι από 700.000 δηµόσιοι υπάλληλοι θα δίνουν καθημερινά εξετάσεις, καθώς θα καταργηθεί η αυτόµατη εξέλιξή τους στα µισθολογικά κλιµάκια ανά διετία και θα καθιερωθεί σύστηµα αξιολόγησης από τους προϊσταµένους προκειµένου να µπορέσουν να αλλάξουν κλιµάκιο.

Με το νέο µισθολόγιο, από τα 54 διαφορετικά επιδόµατα, που καταβάλλονται σήµερα σε διάφορες κατηγορίες δηµοσίων υπαλλήλων, και οδηγούν σε µισθολογικές διαφορές ακόµη και 1.800 ευρώ, θα παραµείνουν σε ισχύ µόνον δύο.

Πρόκειται για το οικογενειακό επίδοµα, το οποίο όµως θα χορηγείται µόνον για την ύπαρξη παιδιών και όχι ως γάµου, καθώς και για το επίδοµα θέσης ευθύνης που δίνεται σε όσους αναλαµβάνουν καθήκοντα προϊσταµένων σε δηµόσιες υπηρεσίες.

Τα υπόλοιπα επιδόµατα στη συντριπτική τους πλειονότητα θα καταργηθούν, ενώ εξετάζεται το ενδεχόµενο ποσοστό ορισµένων επιδοµάτων να ενσωµατωθεί στον βασικό µισθό. Η πιθανή ενσωµάτωση εξαρτάται από την καταγραφή των επιπτώσεων που θα επιφέρει στις συντάξεις.

Μελετάται επίσης η πιθανότητα να διατηρηθεί και το επίδοµα ειδικών συνθηκών εργασίας, το οποίο λαµβάνουν συγκεκριµένες κατηγορίες εργαζοµένων. Αντιθέτως, τέλος εποχής θα σηµάνει και για το κίνητρο απόδοσης που καταβάλλεται σε µηνιαία βάση σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους.


Δημόσιοι υπάλληλοι… πενταετούς θητείας

Εκλογές για να επιβληθεί από τη λαϊκή ετυμηγορία η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, δημοψήφισμα για να επισπευστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος και ρεαλισμό από πολιτικούς και πολίτες ζητά η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι δεν γίνεται "και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος".

Ταυτόχρονα, κατεβάζει ρηξικέλευθη πρόταση για πενταετή θητεία των νέων δημοσίων υπαλλήλων και εν συνεχεία αξιολόγησή τους, υπεραμυνόμενη της μονιμότητας για τους "άξιους". Σημειώνει δε ότι η καλή δημόσια διοίκηση συνεπάγεται και καλούς μισθούς!

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, εξηγεί τις θέσεις της για μείωση του κράτους και των φόρων, προτείνει έναν εκ βάθρων νέο φορολογικό μηχανισμό και τονίζει ότι για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα δεν αρκεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Στο θέμα του μνημονίου θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση, η οποία όμως μπορεί να γίνει μόνο με συμφωνία -και δέσμευση- όλων των κομμάτων σε συγκεκριμένους στόχους, ενώ για την αναθεώρηση του Συντάγματος η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας προτείνει:

-Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από τον λαό.
-Μείωση των βουλευτών σε 200 από 300 που είναι σήμερα.
-Αλλαγή πλαισίου σε θέματα όπως είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι αρμοδιότητες του ΣτΕ (που σε πολλές περιπτώσεις έχει μπλοκάρει σημαντικές επενδύσεις).
-Απαγόρευση κατάθεσης προϋπολογισμών με έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%.

"Μου αναλογεί κομμάτι της ευθύνης", παραδέχεται η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι υπήρξε μέλος του πολιτικού συστήματος που έφερε τη χώρα ως εδώ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα "πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους". (euro2day.g)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου