Η Ελλάδα έχει πλέον τη χαμηλότερη εθνική αξιολόγηση σε όλο τον πλανήτη, έχοντας πέσει χαμηλότερα από τον Ισημερινό, την Τζαμάικα, το Πακιστάν και την Γρενάδα.
Η αξιολόγηση του οίκου εκτιμά ότι υπάρχουν 30-50% πιθανότητες χρεωκοπίας, ενώ...
αντανακλά την υψηλή πλέον πιθανότητα να επαναδιαμορφωθούν οι όροι αποπληρωμής των ομολόγων της Ελλάδας.
Επιπλέον εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το "κούρεμα" του χρέους θα κινηθεί μεταξύ 50 και 70%.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας εντάθηκε εξαιτίας του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές και την πιθανότητα κάλυψης των δανειοδοτικών της αναγκών από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αυτός ο αποκλεισμός δημιουργεί νέα ελλείμματα στη χρηματοδότηση της χώρας, ενώ αν ληφθεί υπόψιν ότι μεσο-βραχυπρόθεσμα η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά ποσά στις λήξεις ομολόγων, περίπου 95 δις. ευρώ μέχρι το 2013 και άλλα 58 δις. ευρώ το 2014, η εξέλιξη αυτή θα είναι σημαντική για την άμεση διαχείριση του χρέους της χώρας.
Ο οίκος επισημαίνει και τα προβλήματα που υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, ενώ θεωρεί ότι το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στη χώρα από την ΕΕ και το ΔΝΤ απειλείται από τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων να μην εφαρμοστεί.
Στην έκθεση της 9ης Μαΐου, η Standard & Poor's είχε αναφέρει ότι πιθανόν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε περίπτωση που η κατάσταση στη χώρα οδηγήσει σε ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα. Παρόλο που θεωρείται η χορήγηση νέας βοήθειας από την Ευρώπη πιθανή, ο οίκος βλέπει ότι οι αντιδράσεις ορισμένων χωρών της ευρωζώνης μπορεί να καταστήσει την αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους ως προαπαιτούμενο για την χορήγηση της νέας βοήθειας.
Ο οίκος θεωρεί ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμμετάσχουν τελικά σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ οι όροι της αναδιάρθρωσης το πιθανότερο είναι να μην έχουν ευνοϊκούς όρους, προκαλώντας έτσι κάποιο πιστωτικό γεγονός.
Σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με την S&P η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μειωθεί στην κλίμακα 'D', χωρίς να αποκλείεται και η αξιολόγηση 'SD'(selective default – επιλεκτική αξιολόγηση). Μάλιστα, το επόμενο 12μηνο, η πιθανότητα μίας τέτοιας αξιολόγησης είναι μεγάλη.
Κλίμακα βαθμολογίας Standard and Poor’s
ΑΑΑ
ΑΑ
Α
BBB
BB
B
CCC: Ελλάδα
CC
C
D (default)
Οι χαμηλότερες κλίμακες βαθμολογίας από την Moody’s
Ba1 Κολομβία, Γουατεμάλα, Ουρουγουάη, Μαρόκο
Ba2 Ελ Σαλβαδόρ, Ιορδανία, Τουρκία
Ba3 Αίγυπτος
B1 Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Δομινικανή δημοκρατία, Αγκόλα, Λίβανος
B2 Ουκρανία, Βενεζουέλα
B3 Αργεντινή, Τζαμάικα, Πακιστάν
Caa1 Ελλάδα
Caa2
Caa3
Ca
C (χρεοκοπία)
bankingnews.gr
Τί απαντά το ΥΠΟΙΚ για την υποβάθμιση από την S&P
Με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
"Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.
Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας".
Έκτακτο Eurogroup την Τρίτη για την Ελλάδα
Την εσπευσμένη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος χρέους και κυρίως το πώς θα συγκεράσουν τις διαφωνίες μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης αλλά κυρίως μεταξύ Βερολίνου και Φρανκφούρτης, ήτοι μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των στελεχών της ΕΚΤ, θα προσπαθήσουν εκ νέου να επιτύχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης που θα έχουν αύριο Τρίτη νέα συνεδρίαση.
Όπως δήλωναν νωρίτερα στα διεθνή πρακτορεία διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στόχο έχουν να καταλήξουν σε μια κοινή ανακοίνωση υποστήριξης της Ελλάδας, η οποία θα περιλαμβάνει τη δέσμευση όλων των μελών της Ευρωζώνης να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ!
Πέραν αυτού του κομβικού ζητήματος, στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup, όπου φυσικά θα συμμετάσχει και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνεται και η συζήτηση της μεταρρύθμισης στην εποπτεία του οικονομικού συστήματος της ΕΕ (η επονομαζόμενη και ευρωπαϊκή «Οικονομική Διακυβέρνηση» ), αλλά και η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο να συναντάται εντός των επομένων ωρών με την ηγεσία των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, στη σκιά της νέας εκτίναξης των ελληνικών spreads και cds.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου