Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Μοιράστηκε με τους μοναχούς τα μυστικά του καλού κρασιού




Ο δήμαρχος βρέθηκε στο κελί του Αγίου Ευσταθίου και περιηγήθηκε στους χώρους παραγωγής του κρασιού Μυλοποτάμου, όπου ο ίδιος πριν από δεκαπέντε χρόνια είχε παράσχει τις γνώσεις του στη διαδικασία φύτευσης των αμπελιών που γινόταν εκεί και στην παραγωγή κρασιού.

Νωρίτερα το πρωί, ο δήμαρχος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν την...
 Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, την πρώτη τη τάξει μονή του Αγίου Όρους, όπου τους υποδέχτηκε ο ηγούμενος και τους ξενάγησε στο Καθολικό και την Τράπεζα. Ο κ. Μπουτάρης είχε την ευκαιρία να δει τα έργα της Κρητικής Σχολής, του Θεοφάνους και της συνοδείας του, του 16ου αιώνα, ενώ περιηγήθηκε και στον χώρο του Σκευοφυλακίου, όπου φυλάσσονται ντοκουμέντα και μαρτυρίες από τον 10ο αιώνα, την εποχή, δηλαδή, του Αγίου Αθανασίου και της ίδρυσης της μονής.

Η επίσημη επίσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης και προέδρου της Αγιορειτικής Εστίας Γιάννη Μπουτάρη στο Άγιον Όρος ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης. Ο δήμαρχος συνοδευόταν από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Γεράκη, μέλη του δ.σ. της Αγιορειτικής Εστίας, τον ειδικό σύμβουλο Δημήτριο Σαλπιστή, και τον προϊστάμενο διοικητικών υπηρεσιών Αναστάσιο Ντούρο.

Τον κ. Γιάννη Μπουτάρη και τη συνοδεία του υποδέχτηκαν την Πέμπτη προ του Ναού του Πρωτάτου σύσσωμη η Ιερά Κοινότητα και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, και εισήλθαν όλοι μαζί στον Ναό του Πρωτάτου, όπου εψάλη τρισάγιο στη μνήμη του πατέρα και της συζύγου του κ. Μπουτάρη.

Στην Αίθουσα Συνάξεων της Ιεράς Κοινότητας, όπου μετέβησαν στη συνέχεια, ο πρωτεπιστάτης προσφώνησε τον δήμαρχο, αναφερόμενος τόσο στις μακραίωνες σχέσεις Θεσσαλονίκης και Αγίου Όρους όσο και στο επιτελούμενο έργο στην Αγιορειτική Εστία. Απαντώντας, ο δήμαρχος ευχαρίστησε την Κοινότητα για την τιμητική υποδοχή και διαβεβαίωσε τους μοναχούς ότι θα συνεχιστεί το έργο της Αγιορειτικής Εστίας που έχει αποκτήσει αναγνώριση στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο με τις διεθνείς μεγάλες δραστηριότητές της.

Ο δήμαρχος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν στη συνέχεια την Ι.Μ. Ιβήρων, όπου τους υποδέχθηκαν επίσης με τιμητικές εκδηλώσεις, περιηγήθηκαν το Σκευοφυλάκιο και τη Βιβλιοθήκη της μονής και αντάλλαξαν απόψεις με τον ηγούμενο και τον γέροντα Βασίλειο Γοντικάκη. Ξεναγήθηκε, επίσης, στα υπόγεια της μονής Ιβήρων, όπου βρίσκεται μεγάλη συλλογή αντικειμένων του καθημερινού βίου αλλά και της παραδοσιακής υποδομής για την παραγωγή κρασιού, όπως τα γιγαντιαία βαρέλια, ένα από τα οποία είχε παρουσιαστεί στην έκθεση των θησαυρών του Αγίου Όρους το 1997.
Η αποστολή επέστρεψε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. ~ Μακεδονία


Τα αγιορείτικα κρασιά ταξίδεψαν και στο Όσλο

Τα αγιορείτικα κρασιά έχουν καθιερωθεί ως άριστα συνοδευτικά στην ψαροφαγία των μοναχών. Αυτό το χάρισμα εκμεταλλεύτηκαν οι άνθρωποι της ελληνικής πρεσβείας για να στηρίξουν τη γευστική προτίμηση των σκανδιναβών στο ψάρι, η οποία παράλληλα αποτελεί και απόλυτη (ή και αναγκαστική) διατροφική τους συνήθεια.






Η αμπελοκαλλιέργεια στο Αγιο Ορος ανθεί σ' ένα σπάνιο οικοσύστημα με ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, απ' όπου απουσιάζουν οι ασθένειες και άλλες καλλιέργειες. Τα κλήματα αναπτύσσονται σε δύσβατες ορεινές πλαγιές του Αθω και χαρακτηρίζονται από το πλούσιο άρωμά τους.









Από τα ελληνορωμαϊκά χρόνια και την εποχή του Στράβωνα, οι Ελληνες γνώριζαν την παλαίωση του κρασιού και την πραγματοποιούσαν σε θαμμένα πιθάρια, σφραγισμένα με γύψο και ρετσίνι. Το κρασί εμφιαλωνόταν, ανάλογα με το πόσο μεγάλο ταξίδι είχε μπροστά του μέχρι την κατανάλωση, σε ασκούς ή σε σφραγισμένους πήλινους αμφορείς, αλειμμένους με πίσσα (ή ρετσίνι) για τέλεια στεγανοποίηση. Σ' αυτούς συχνά αναγράφονταν με μπογιά ή με σφραγίδα τα πλήρη στοιχεία του περιεχόμενου οίνου: προέλευση, έτος παραγωγής, οινοποιός και εμφιαλωτής.










Στο Βυζάντιο, οι μοναχοί διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην καλλιέργεια του αμπελιού. Οι μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ήταν μοναστηριακή - εκκλησιαστική περιουσία. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι αμπελώνες και τα οινοποιεία του Αθω. ~ Ελευθεροτυπία







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου