Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ψήφιση μεσοπρόθεσμου και κατάργηση του bonus των αποδείξεων ~ Την Παρασκευή τα σπουδαία…


Την Παρασκευή θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και ο εφαρμοστικός νόμος, τίθενται σήμερα προς συζήτηση στις συνεδριάσεις της κυβερνητικής επιτροπής και του υπουργικού συμβουλίου.

Αύριο, Πέμπτη, στις 9:00 το πρωί, συνεδριάζει ο...
 Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον Εφαρμοστικό Νόμο.


Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Όσον αφορά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής ,αυτές φορούν τη διεύρυνση του κλιμακίου εισοδήματος στο οποίο θα υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά – κεφαλικός φόρος, με συντελεστή 1%.

Στον εφαρμοστικό νόμο το όριο της έκτακτης εισφοράς 1% είναι 12.000 – 25.000 ευρώ, αντί για 20.000 ευρώ που ήταν αρχικά. Από 25.000 – 50.000 ευρώ θα είναι 2% και από 50.000 ευρώ και άνω θα είναι 3%.Την ίδια ώρα, το τέλος επιτηδευματιών θα αφορά κυρίως όσους δηλώνουν μέχρι 12.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα υπάρχει συμψηφισμός με την έκτακτη εισφορά.

Ακόμη, αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων. Πλέον θα απαιτούνται αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου, ενώ δεν θα υπάρχει έκπτωση φόρου.

Επιπλέον, θα υπάρχει μια αύξηση στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης της τάξεως των 5 λεπτών το λίτρο, ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου ακίνητης περιουσίας θα είναι στα 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Τέλος, δε θα υπάρχει τελικά το ειδικό τέλος υπέρ ακίνητης περιουσίας.


«Kλειδώνει» αύριο το μεσοπρόθεσμο, μετά από συνεννόηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και, εν συνεχεία, με την Τρόικα, πριν το παραδώσει στα πολιτικά κόμματα και, από βδομάδα, το καταθέσει στη Βουλή, για ψήφιση μέχρι την άλλη Παρασκευή το αργότερο.

Συγκεκριμένα αύριο, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Βενιζέλος:

- θα παρουσιάσει αναλυτικά στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας ΠΑΣΟΚ, τα δεδομένα και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο, μεταξύ των οποίων πρέπει να γίνει η τελική επιλογή.

- Εν συνεχεία θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της Τρόικας που βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα. Για το θέμα αυτό είχε σήμερα τηλεφωνική συζήτηση με τον Επίτροπο κ. Όλι Ρεν.

- Στόχος είναι μέχρι αύριο το απόγευμα να έχουν οριστικοποιηθεί και τα τρία ανοιχτά θέματα: πίνακες Μεσοπρόθεσμου, Εφαρμοστικός Νόμος, επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Εφόσον όλα ακολουθήσουν τον προγραμματισμό, αύριο το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

- Παρασκευή πρωί πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.

- Το κείμενο του Εφαρμοστικού Νόμου θα δοθεί στα κόμματα την Παρασκευή, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν με άνεση έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

- Την Δευτέρα και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο.

- Την Τρίτη θα αρχίσει στην Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε την Τετάρτη την Κυβερνητική Επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο, για την πορεία στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την οριστικοποίηση των πινάκων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος και ως εκ τούτου του περιεχομένου του Εφαρμοστικού Νόμου, αλλά και της επικαιροποίησης του Μνημονίου που ως συνήθως προηγείται της καταβολής κάθε δόσης.

Η Κυβερνητική Επιτροπή και στην συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησαν τον Υπουργό Οικονομικών να κάνει όλους τους αναγκαίους χειρισμούς για την οριστικοποίηση του Μεσοπροθέσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου