Η οικονομική κρίση και η απουσία των Ελλήνων από τις προκρατήσεις της θερινής περιόδου έχουν διαμορφώσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό, ενώ το πιο σύντομο και δραματικό ανέκδοτο είναι πλέον η φράση «Ελληνας τουρίστας».
Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει, αναμένεται να...
«βουλιάξουν» τα νησιά και τα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ κινδυνεύουν να παραμείνουν άδεια αρκετά μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, κυρίως στην ηπειρωτική χώρα.
Από τη μια πλευρά, πολλά, κυρίως μεγάλα, νησιά (Κως, Ρόδος, Κρήτη, Ζάκυνθος, Κυκλάδες) εμφανίζουν θεαματική αύξηση των τουριστών και, από την άλλη, περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (π.χ. Πήλιο, Χαλκιδική) εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα.
«Βλέπουμε ότι τον Ιούνιο, τα μεγάλα ξενοδοχεία με περισσότερα από 60-70 δωμάτια έχουν πληρότητα της τάξης του 85% και στα μικρότερα η πληρότητα βρίσκεται στο 50%. Οι τιμές έχουν κατέβει σε όλες τις κατηγορίες των καταλυμάτων, ενώ υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δωμάτια σε όλα τα ξενοδοχεία ακόμη και την υψηλή περίοδο, αφού δεν έχουν κινηθεί ακόμη οι Ελληνες», σημείωσε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
«Εχουμε προκρατήσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο απ' όλες τις χώρες, όχι όμως από Ελληνες», συμπλήρωσε ο Γιώργος Μπούρος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας.
Εκπτώσεις
Στη Χαλκιδική, την Πιερία, τη Θάσο, την Καβάλα, τις Σποράδες, το Πήλιο και άλλες τουριστικές περιοχές η εικόνα παραμένει αντιφατική. Αφενός, τα μεγάλα ξενοδοχεία εμφανίζουν υψηλή πληρότητα, λόγω της αύξησης των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό, αφετέρου, τα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα, που παραδοσιακά απευθύνονται στο μέσο Ελληνα, βλέπουν με αγωνία το τηλέφωνο να μη χτυπά για πληροφορίες ή κρατήσεις.
Οι τιμές για προκρατήσεις είναι μειωμένες κατά 10% - 20%, ανάλογα με την κατηγορία και την περιοχή στην οποία βρίσκεται η τουριστική επιχείρηση.
«Ολοι είναι ''μαζεμένοι''. Τα περισσότερα ενοικιαζόμενα λειτουργούν μόνο για τα Σαββατοκύριακα με Βαλκάνιους τουρίστες και μετά του Αγίου Πνεύματος περιμένουμε κάποια κίνηση. Οι τιμές είναι μειωμένες περίπου κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι, ακόμη και τον Αύγουστο», πρόσθεσε ο Δημήτρης Χαδαλής, γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής.
Από 25 ευρώ
Την ίδια αντιφατική εικόνα παρουσιάζουν και οι τιμές, με τεράστιες αποκλίσεις από τα μικρά ενοικιαζόμενα, μέχρι τα πολυτελή ξενοδοχεία.
Στη Χαλκιδική οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεκινούν από τα 25 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 80 ευρώ τα διαμερίσματα δίπλα στη θάλασσα για την υψηλή περίοδο. Στα ξενοδοχεία οι τιμές κυμαίνονται για το δίκλινο από 60 έως 120 ευρώ με πρωινό, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις μονάδων πολυτελείας φτάνουν μέχρι και τα 250 ευρώ τη βραδιά. Ανάλογα με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων (εφόσον ξεπερνούν τις 5 - 7), ο πελάτης μπορεί να διεκδικήσει ημιδιατροφή ή άλλες παροχές στην ίδια τιμή.
Στην Πιερία, οι τιμές στα ξενοδοχεία ξεκινούν από τα 30 και φτάνουν μέχρι τα 100 ευρώ τη βραδιά, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνονται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στην Καβάλα, τη Θάσο, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, οι τιμές στα ξενοδοχεία ξεκινούν από 40 ευρώ τη βραδιά, όμως η ζήτηση παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.
«Στην περιοχή μας, από τη μια πλευρά έχουμε τα νησιά των Β. Σποράδων, όπου παρουσιάζεται υψηλή πληρότητα, προκρατήσεις και άνοδος σε σύγκριση με πέρσι από 5% - 10% και, από την άλλη πλευρά, στο χερσαίο τμήμα της Μαγνησίας η πτώση των προκρατήσεων φτάνει περίπου το 20%. Τα διαμερίσματα που είναι εξοπλισμένα με κουζίνα και άλλες παροχές κοστίζουν περίπου 40 - 50 ευρώ την υψηλή περίοδο. Δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες είναι εμφανή και βλέπουμε ότι όποιος έκανε διακοπές 20 ημέρες θα κάνει τώρα 10 και όποιος πήγαινε για 5-6 ημέρες τώρα θα κάνει εκδρομές μόνο για Σαββατοκύριακο», τόνισε ο Νικόλαος Κλεισογιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Βορείων Σποράδων.
(agelioforos.gr)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου