Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Αντιμέτωποι με την έκτακτη εισφορά και οι άνεργοι + δώρο περισσότερη γραφειοκρατία


Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στο υπουργείο Οικονομικών ο κίνδυνος να κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ με τα «μπλοκάκια». ΄Ηδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τρόπους προκειμένου να αποφευχθεί αυτό.

Θεωρείται, ωστόσο, εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί η φορολόγηση των ανέργων και όσων έλαβαν αποζημίωση λόγω απόλυσης χωρίς την ταλαιπωρία των φορολογούμενων λόγω της υποχρέωσής τους να προσέλθουν στην εφορία για την υποβολή ειδικών δηλώσεων:


Το πρόβλημα έγκειται στο εξής: η έκτακτη εισφορά θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στη φετινή φορολογική δήλωση (εισόδημα που αποκτήθηκε το 2010). Στη φορολογική δήλωση, εκτός από τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοια από μισθωτές υπηρεσίες, ελεύθερο επάγγελμα και ενοίκια, δηλώνεται και το εισόδημα που αποκτήθηκε το 2010 το οποίο έχει ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς ή έχει απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολόγηση. Στην κατηγορία αυτή ανήκει εισόδημα όπως αυτό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης μισθωτών ή των μερισμάτων από μετοχές και τόκους από τραπεζικές καταθέσεις και ομόλογα.

Το πρόβλημα για το υπουργείο Οικονομικών και τους φορολογούμενους είναι ότι το εισόδημα από αυτές τις πηγές δηλώνεται στον ίδιο κωδικό της φορολογικής δήλωσης, τον κωδικό 659-660. Το εισόδημα αυτό θα προσμετρηθεί στον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς προκειμένου να φορολογηθούν όσοι έχουν σημαντικά εισοδήματα από τόκους και μερίσματα. Το πρόβλημα προκύπτει με όσους εισέπραξαν αποζημίωση απόλυσης το 2010 και δήλωσαν τα σχετικά ποσά στη φορολογική δήλωση. Η εφορία δεν έχει τρόπο προκειμένου να γνωρίζει από ποιά πηγή προέρχονται τα ποσά που δηλώνονται στον παραπάνω κωδικό. ΄Ετσι κατά την εκκαθάριση της έκτακτης εισφοράς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπολογίζει εισφορά και για το εισόδημα που έχει δηλωθεί σε αυτόν τον κωδικό.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά όσους έχασαν τη δουλειά τους το 2011 και εξακολουθούν σήμερα να είναι άνεργοι. Στη φορολογική δήλωση εμφανίζουν το εισόδημα του 2010 και θα βρεθούν, ενώ τώρα δεν έχουν εισόδημα (μόνο το επίδομα ανεργίας), αντιμέτωποι με την υποχρέωση να καταβάλουν έκτακτη εισφορά.

Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να απαλλαγούν από την έκτακτη εισφορά οι άνεργοι και όσοι εισέπραξαν αποζημίωση απόλυσης το 2010 είναι να προσέλθουν στην εφορία μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού της έκτακτης εισφοράς και να υποβάλουν αίτηση για απαλλαγή από το φόρο, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Σημειώνεται ότι το ίδιο είχε συμβεί και με την έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί το 2009 σε όσους είχαν αποκτήσει το 2008 εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.
Του Σπύρου Δημητρέλη ~ Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου