Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Αυτά είναι τελικά τα νέα μέτρα για φόρους - έκτακτη εισφορά - αφορολόγητο - ακίνητα - πετρέλαιο


Ότι ανακοίνωσε ο Παπακωνσταντίνου... υπέγραψε ο Βενιζέλος.

Τα νέα μέτρα έως το 2015 ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος μετά τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας και την ενημέρωση και την ενημέρωση της ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως τα νέα μέτρα θα βασιστούν σε τρεις πυλώνες για την οικονομία:
1) Ιδιωτικοποιήσεις 50 δισεκ. ευρώ,
2) Συμμετοχή ιδιωτών βάση της λύσης της Βιέννης και
3) τη σύναψη νέου δανείου.


-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για όλους τους φορολογούμενους.

-Εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης ειδικά για τις επιχειρήσεις.

-Μείωση του αφορολόγητου ορίου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα.

-Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης από 1 έως 5% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

-Ελάχιστο τέλος επιτηδεύματος κατά μέσο όρο 300 ευρώ ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιείται ο επαγγελματίας περιλαμβάνει το πακέτο έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρόκειται για μέτρα με τα οποία θα επιδιωχθεί να καλυφθεί η διαφορά των 5,5 δισ. ευρώ στις εκτιμήσεις για τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της Τρόικας. Στα μέτρα αυτά βρέθηκε ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο πλευρών όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού.


Εισφορά αλληλεγγύης

-Αναλυτικότερα σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης αυτή θα κλιμακώνεται ως εξής:

Για ατομικό εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ θα υπολογισθεί με συντελεστή 1%,
από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 2%,
από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 3% και
από 100.000 ευρώ και άνω με συντελεστή 4%.

-Επιβάλλεται εισφορά 5% για Βουλευτές, αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικούς γραμματείς.

-Σε ότι αφόρα την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα πωλείται από τον Οκτώβριο η αύξηση του φόρου θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής 6 λεπτά το λίτρο.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί ο μηχανισμός επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.


Στις 8.000 ευρώ το αφορολόγητο

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε μείωση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ με επιβολή φόρου 10% στα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Ωστόσο, από το μέτρο αυτό θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με 12.000 εισόδημα, τα άτομα με αναπηρία και τους νέους κάτω των 30 ετών. Παράλληλα, τα εισοδήματα μεταξύ 8.000 και 12.000 ευρώ θα έχουν μειωμένο φορολογικό συντελεστή.








«Ηλεκτρισμό στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα»

Ηλεκτρισμό στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, διαπίστωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Παντελής Οικονόμου, τονίζοντας ότι ήταν «μια διαπραγμάτευση όπου και οι δύο πλευρές πρόβαλαν θέματα. Βέβαια υπάρχει ηλεκτρισμός».

«Εδώ πάμε να δεσμευτούμε όλοι ως χώρα και να δεσμευθούν και πολλές άλλες χώρες απέναντί μας με μία συμφωνία πολυετή. Αυτά δεν είναι αστεία. Βεβαίως υπάρχει ένταση. Αλίμονο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Πάντως δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και σημείωσε: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος (για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης) για τον πολύ απλό λόγο ότι υπάρχει για πρώτη φορά μία πρόβλεψη στο γενικότερο σχήμα - που έχει γίνει σαφές ότι θα περάσει διότι προέρχεται και από δηλώσεις της άλλης πλευράς - ότι ένα σκέλος της χρηματοδότησης της χώρας θα αφορά αποκλειστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις δηλαδή, και έχει προταθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης. Στο βαθμό λοιπόν που εμείς εγκαίρως είμαστε εντάξει με το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, νομίζω ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουν εγκριθεί και τα πρώτα χρηματοδοτικά βήματα στη βάση αυτής της νέας στρατηγικής χρηματοδότησης της χώρας».

Ερωτηθείς αν «βγαίνει» το μεσοπρόθεσμο, ο κ. Οικονόμου είπε: «Κάνει το υπουργείο Οικονομικών μία πρόβλεψη. Η πρόβλεψη αυτή στερείται της εξής βασικής πληροφορίας - για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν υπήρχε αυτή η πληροφορία - ποιο θα είναι το σχήμα; Το σχήμα, το οποίο θα διαμορφωθεί για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και άλλων χωρών ενδεχομένως, αυτό ακριβώς το θέμα συζητείται τώρα και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το πλαίσιο αυτό είναι υπό διαπραγμάτευση».

Το βασικό θέμα που συγκεντρώνει τις ενστάσεις της τρόικας αφορά τις εγγυήσεις που ζητούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.


Δεν πάει στη Σύνοδο Κορυφής ο Βενιζέλος

Δεν μεταβαίνει τελικά στις Βρυξέλλες, για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να μείνει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για τις οποίες ο υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου ανέφερε ότι έγινα σε έντονη ατμόσφαιρα. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομιών στις 17:00.

Ο κ. Βενιζέλος είχε το πρωί συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του εφαρμοστικού νόμου (φορολογικά μέτρα, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές) και θα υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ.

Αύριο στη Βουλή, παρουσία του κ. Βενιζέλου, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 Ιουνίου, το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου.


Oλοκληρώθηκε η συνεδρίαση

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών αρχικώς από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για το Μεσοπρόθεσμο και κατόπιν από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη για τα εργασιακά.

Ο υπουργός Οικονομικών, αποχώρησε στο μέσον της συνεδρίασης του ΚΤΕ, καθώς είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την τρόικα, ενώ, λόγω του βαρέος προγράμματός του, ο κ. Βενιζέλος δεν θα μπορέσει να μεταβεί στις Βρυξέλλες, ωστόσο θα ευρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου.

Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε την ενημέρωση του κ. Βενιζέλου, η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη πρότεινε να δημιουργηθεί, πέραν της τρόικας, να δημιουργηθεί πολιτική συντονιστική ομάδα, σε επίπεδο ευρωζώνης, για να σταματήσει η κακοφωνία μεταξύ των εταίρων μας, καθώς επίσης και να ενταθεί η πίεση ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ανεξαρτητοποιηθεί από πολιτικές διαδικασίες και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Στη συνέχεια η κ. Κατσέλη πρότεινε να ζητηθεί η συμβολή του Euro 50 Group για την υποβολή προτάσεων προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη διαχείριση χρέους της ευρωζώνης.

Αναφερόμενη στην ρευστότητα στην οικονομία, η πρώην υπουργός πρότεινε την ενεργοποίηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ άμεσα, καθώς και την προώθηση εγγειοδοτικού μηχανισμού για τις εταιρείες που έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση με ευρωπαϊκή αντεγγύηση και οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης.

Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ η κ. Κατσέλη εκτιμώντας ότι προχωρά εξαιρετικά καλά η σύμβαση που είχε υπογράψει πέρυσι το Υπουργείο Ανάπτυξης με την ΕΤΕ, ζήτησε επέκταση του προγράμματος.

Την ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου ανά ΔΕΚΟ και σε άμεση αναφορά με την πολιτική της κυβέρνησης ανά κλάδο καθώς και την σύνδεση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης με τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων, πρότεινε η κ. Κατσέλη σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ επιπλέον πρότεινε την ύπαρξη δύο ειδικών επιτελείων στο υπουργείο Οικονομικών για χρηματοπιστωτικά και φορολογικά θέματα.

«Πώς να υπάρξει αξιοπιστία, όταν ο πρώην υπουργός μας έλεγε ότι είχε εξασφαλιστεί η συμφωνία με την τρόικα και τελικά δεν είχε γίνει τίποτα», φέρεται να είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Η Σοφία Γιαννακά, αφού καλωσόρισε τον υπουργό Οικονομικών «στο πιο δύσκολο ΚΤΕ της Βουλής» είπε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αντιμετώπισε την φοροδιαφυγή, δεν μείωσε τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών των ΔΕΚΟ και ότι «ζητάμε πάλι από το 40% των Ελλήνων να πληρώσουν».

«Όποιος έχει την λύση να την φέρει στο τραπέζι», φέρεται να είπε ο Κώστας Γείτονας, ενώ ο Θανάσης Οικονόμου επέμενε στην πρότασή του να παραμείνει χαμηλός (13%) ο ΦΠΑ στην εστίαση, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Νάσος Αλευράς.

Επιπλέον, ο κ. Αλευράς αφού διατύπωσε στο ΚΤΕ την εκτίμησή του ότι «θεωρεί πως οι δανειστές μας θέλουν πρώτα να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα και μετά να πάμε σε αναδιάρθρωση», έθεσε θέμα μέτρων ανάπτυξης καθώς «κανείς δεν θέλει να επενδύσει στη χώρα», ενώ πρότεινε περαιτέρω περικοπή των υψηλών μισθών στελεχών των ΔΕΚΟ.

Από τη μεριά του ο Γιάννης Αμοιρίδης αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι «το σωσίβιο το παίρνουμε γιατί το χρειαζόμαστε» διερωτήθηκε στη συνέχεια «μήπως το πακέτο είναι ελαττωματικό».

Ο κ. Αμοιρίδης αφού είπε ότι για εκείνον είναι «βασικό το ότι ανεβάζουμε φόρους» ρώτησε επίσης αν το χτύπημα της φοροδιαφυγής θα επιφέρει αλλαγές στα σκληρά μέτρα, και έλαβε θετική απάντηση.

Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της συνεδρίασης του ΚΤΕ, πληροφορίες αναφέρουν πως τα εργασιακά ζητήματα για τα οποία ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους βουλευτές, έχουν «κλειδώσει» στον πρώτο Εφαρμοστικό Νόμο. (kathimerini.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου