Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ιδιώτες εισπράκτορες θα μαζεύουν τους φόρους

 

Την «πόρτα» του υπουργείου Οικονομικών στις ελεγκτικές εταιρίες και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία, ανοίγει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της είσπραξης των φόρων και σε δεύτερο χρόνο να διευρύνει τη φορολογική βάση.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρεται να είπε χθες στη Βουλή ότι η είσπραξη των φόρων θα γίνεται από εξωτερική πηγή (outsourcing):


Η κυβέρνηση πρόκειται να υιοθετήσει ουσιαστικά το Πορτογαλικό μοντέλο, το οποίο έχει εντάξει ήδη στο μηχανισμό είσπραξης των φόρων τις ελεγκτικές εταιρείες, τα λογιστικά και τα φοροτεχνικά γραφεία.
Σε πρώτη φάση οι ελεγκτικές εταιρείες θα αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο για την είσπραξη και απόδοση στο δημόσιο των βεβαιωμένων οφειλών. Εφόσον το εγχείρημα πετύχει θα αναλάβουν περισσότερους ρόλους ως προς την συλλογή των εσόδων.

Σε πρόσφατο άρθρο τους οι Financial Times, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, είχαν προτείνει να ανατεθεί το έργο είσπραξης των φόρων σε ιδιώτες.

Στο άρθρο τονιζόταν χαρακτηριστικά, ότι το ισχύον φοροεισπρακτικό σύστημα έχει νόημα μόνον όταν το κράτος είναι αρκούντως αποτελεσματικό, και επικαλείται τα τελευταία επίσημα στοιχεία που «υποδεικνύουν ότι ως προς αυτή τη λειτουργία τουλάχιστον, το ελληνικό κράτος είναι αν μη τι άλλο αναποτελεσματικό. (euro2day.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου