Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Σεισμός Θεσσαλονίκη & Βόρεια Ελλάδα 22 Μαΐου 2012


Ένα δυνατό τράνταγμα στο κέντρο στις 3:01 τα ξημερώματα. Σαν να έπεσαν κάτι σοβάδες από την απέναντι πολυκατοικία...

Πάλι σεισμός. Περιμένουμε τι θα δώσουνε οι σεισμογράφοι.

Ενημέρωση: Επίκεντρο στην Βουλγαρική Επικράτεια 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ. Εστιακό βάθος τα 9km. Βόρεια του Pernik & 23km δυτικά της πρωτεύουσας Σόφια.

177 Χιλιόμετρα βόρεια της πόλης των Σερρών, πολύ πιο έντονος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (κατ' εμέ τουλάχιστον) από αυτόν που έγινε στις 13 Μαΐου.
  

(Reuters) - A moderately strong 5.8 magnitude earthquake struck Bulgaria on Tuesday at a relatively shallow depth of 5.7 miles (9 km), only 14 miles (23 km) west-northwest of the capital Sofia, the U.S. Geological Survey said.

The quake hit at about 3 a.m. local time. There were no immediate reports of damage or injuries.













Σεισμική δόνηση ισχύος 5,8-6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε στις 03:00 τη Σόφια, χιλιάδες αγουροξυπνημένοι κάτοικοι της οποίας βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.


Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών Νικολάι Μιλόσεφ είπε ότι ο πρώτος που προσέγγισε ένα άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες μέγεθος στη Βουλγαρία, τα 6 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος, όπως φαίνεται.

Στην εκτίμηση αυτή οδήγησε τους Βούλγαρους σεισμολόγους το γεγονός, ότι εντός της πρώτης ώρας μετά τον σεισμό ακολούθησαν περίπου δεκαέξι μετασεισμικές δονήσεις.

Όπως συμβαίνει συνήθως όταν τεκτονικές πλάκες και στρώματα γης μετακινούνται, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δόκτωρ Μιλόσεφ σε δηλώσεις του στη δημόσιες ραδιοφωνία ΒΝΡ περίπου στις 04:00.

Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται ανάμεσα στη Σόφια και στην πόλη Πέρνικ, η οποία απέχει περίπου είκοσι χιλιόμετρα δυτικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την πυροσβεστική και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Βουλγαρίας.

Παρά την καταστροφική, όπως θεωρείται, ισχύ του σεισμού, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της εθνικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας στις 05:00 είχε αναφερθεί μόνο η κατάρρευση ενός σπιτιού, στο χωριό Ρουντάρτσι στα δυτικά περίχωρα της Σόφιας.

Ωστόσο, θύματα δεν έχουν αναφερθεί ούτε στην προκειμένη περίπτωση (οι κάτοικοι δεν βρίσκονταν στο σπίτι αυτό), ούτε αλλού.

Υπήρξε πάντως απομάκρυνση των κατοίκων από μια μονοκατοικία στην Πέρνικ, όπως και σε μια πολυκατοικία σε νότια περιοχή της Σόφιας, εξαιτίας των μεγάλων ρωγμών, που σχηματίστηκαν στους τοίχους.

«Επί ποδός πολέμου» τέθηκαν ωστόσο η κλινική της Σόφιας «Πιρογκόφ» αλλά και ιατρικά συνεργεία στην πρωτεύουσα, στο επίκεντρο Πέρνικ και σε άλλες κοντινές —και μη— περιοχές από το επίκεντρο του σεισμού.

Οι Βούλγαροι ιατροί δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τα πολυάριθμα κρούσματα πανικού, τα συμπτώματα ταχυκαρδίας και νευρικούς κλονισμούς κατοίκων της Σόφιας.

Αρκετοί πολίτες έχασαν τις αισθήσεις τους από τον πανικό τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι της ΒΝΡ από νοσηλευτικά κέντρα της Σόφιας.

Δύο φορές ενημέρωσε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και μία τη δήμαρχο της Σόφιας Ιορδάνκα Φαντάκοβα ο διευθυντής του Γεωφυσικού ινστιτούτου από τις 03:00 ως τις 04:00, όπως είπε ο ίδιος ο δόκτωρ Μιλόσεφ στη δημόσια ραδιοφωνία.

Ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός σε δύο άξονες: Δύση-Ανατολή (Πέρνικ-Σόφια-Στάρα Ζαγορά) και Βορράς-Νότος (Πέρνικ-Μπλαγκόεφγραντ-Βόρεια Ελλάδα), όπως ανακοινώθηκε.

Το μέγεθος των 5,8–6 Ρίχτερ(οι Βούλγαροι σεισμολόγοι δεν είχαν καταλήξει σε οριστική εκτίμηση ως τις 05:00) ξύπνησαν χιλιάδες κατοίκους πόλεων και χωριών σε απόμακρες άκρες της χώρας, όπως φάνηκε από πολυάριθμα τηλεφωνήματα ακροατών.

Δεκάδες κάτοικοι της Σόφιας και άλλων πόλεων καλούσαν την δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ τα χαράματα.

Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει συσχέτιση της ισχυρής δόνησης στη Σόφια και του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στην Εμίλια Ρομάνια, στην Ιταλία.

Επειδή η απόσταση ανάμεσα στους δύο σεισμούς είναι τόσο μεγάλη, μπορεί να γίνεται λόγος για χρονική σύμπτωση και μόνο, σύμφωνα με τον Βούλγαρο σεισμολόγο.

Ως εκ θαύματος, μόνο πεσμένες καμινάδες, ρωγμές στους σοβάδες τοίχων κατοικιών και άλλες μικροζημιές είχαν αναφερθεί στην Πέρνικ, στη Σόφια και άλλες πόλεις ως τις 05:00.

Η ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση, περίπου 4 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε περίπου στις 04:30.

Ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας μεταδίδουν συνεχώς ιατρικές συμβουλές και καλούν τους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να παίρνουν (ελαφριά) καταπραϋντικά φάρμακα, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα.

Το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων του Δήμου της Σόφιας ενεργοποίησε αμέσως η δήμαρχος Ιορδάνκα Φαντάκοβα, η ομόλογος της οποίας στην Πέρνικ δήλωσε στη ραδιοφωνία ΒΝΡ, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κοντινό φράγμα «Στουντένα», το τοίχος του οποίου βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ρωγμές.


Τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν από το σεισμό 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την επαρχία Πέρνικ της Βουλγαρίας και την πρωτεύουσα της χώρας, Σόφια.

Στο επίκεντρο του σεισμού, την πόλη Πέρνικ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, έχουν προκληθεί μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε σπίτια και σε όλη την επαρχία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Σόφια έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ζημιές σε 13 σχολεία και 10 παιδικούς σταθμούς.

Οι κάτοικοι του Πέρνικ, τρομοκρατημένοι από τον ισχυρό σεισμό, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους και μέλη του Ερυθρού Σταυρού έχουν αρχίσει να τους διανέμουν εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα.

Οι δημόσιοι οργανισμοί, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί δεν λειτουργούν σήμερα σε όλη την επαρχία και οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί άλλες 30 μικρότερου μεγέθους μετασεισμικές δονήσεις.

Πολλοί κάτοικοι φεύγουν από την πόλη προς τα κοντινά χωριά για να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών.

Η υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημόσιων Έργων Λίλιανα Πάβλοβα, η οποία μετέβη στο Πέρνικ για να να επιθεωρήσει την κατάσταση στο φράγμα Στουντένα, σε μικρή απόσταση από την πόλη, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Το φράγμα Μπέλι Ίσκουρ στο όρος Ρίλα, από το οποίο τροφοδοτούνται με πόσιμο νερό τα θέρετρα Σαμόκοφ και Μπόροβετς και μέρη της Σόφιας, είναι σε καλή τεχνική κατάσταση. Ο σεισμός δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο σύστημα υδροδότησης της Σόφιας και στους ταμιευτήρες.

Συνεργεία έχουν αρχίσει τους ελέγχους για την καταγραφή ζημιών σε κτίρια στις περιοχές της Σόφιας, του Μπλαγκόεβγκραντ και του Κιούστεντιλ.

Ο σημερινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή της βουλγαρικής πρωτεύουσας από το 1917, όταν είχε καταγραφεί σεισμός 5,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.



236 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 236 από 236   Νεότερο›   Νεότερο»
Ανώνυμος είπε...

Αχου... Τι γλύκας. Πάλι εσύ με τη ζακετούλα είσαι ή καινούργιος απ' το ίδρυμα?

Ανώνυμος είπε...

Το σχολίασα κι εκείνο. Είμαι παντού!

Ανώνυμος είπε...

patas delete?

Ανώνυμος είπε...

εγο λεο ν ρθητε ολι στο παρκο κατο απτ σπιτι να τη πιουμε να γινουμε φιλοι

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ Γ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟ ΔΝΤ ?ΠΟΙΑ ΜΕΡΚΕΛ?ΠΟΙΟ ΔΑΝΕΙΟ ?ΠΟΙΑ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΥΡΩ?
ΕΔΩ ΜΑΣ ΤΑΡΑΚΟΥΝΑΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ 5.6 ΡΙΧΤΕΡ (ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ 5.8-ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΣΤΕΓΟΙ 5.000 ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ 6.1 ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ) ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΠΗΓΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ...ΤΡΟΜΑΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΕ???ΓΙΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΜΠΟΡΕΙ (ΚΑΙ ΓΩ ΤΡΟΜΑΞΑ ) ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ,ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΕ ΤΠΤ...
Επώνυμος και Άφραγκος (ομως.)

Ανώνυμος είπε...

Επώνυμος
Ήταν μπερδεμένη ύπαρξη, μέχρι να καταλάβει
ότι δεν ήταν ένας αλλα πολλοί εδω μέσα...
μετά σχεδόν τα βρήκαμε.. και.. ξεμπερδευτήκαμε

ΣΟΦΙΑ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

kernas?

Ανώνυμος είπε...

συνελεφσεισ κ μαλακιεσ

Ανώνυμος είπε...

Ελάτε όλοι στο facebook, dod games, chat, διασκέδαση, ανέκδοτα (επειδή δεν είναι κανείς εκεί) να τα πούμε!
Ειδικά ο Επώνυμος και η Εύα.
Εγώ είμαι ο Mind's E.

Ανώνυμος είπε...

αμα ηχα εδο θα ημουν ρε. θα κεγομουν κ μονη μ

Ανώνυμος είπε...

kriades

Ανώνυμος είπε...

peta to pc apo to mpalkoni

Ανώνυμος είπε...

Fovi8ika para poly. Itan poly dynatos. Fovamai na koimi8w.

Ανώνυμος είπε...

ti paizeai na sas vre? sto dod ti?

Ανώνυμος είπε...

to kriades paei se auton pou milaei xidea oxi se esena pou sxoliases na xereis mh ginei parexighsh

ΣΟΦΙΑ είπε...

kai asprovalta xamos

Ανώνυμος είπε...

xaxaxaxaxxaxa mpa exei polu wra pou eklisa to fb (eua)

Ανώνυμος είπε...

Εύα πληγώθηκα! Το facebook δεν είναι ανάγκη να το ανοίξεις, στο chat του dod είπαμε :)

Χιούμορ/Mind's E.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕ 2 ΤΟΝΝΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

ΣΟΦΙΑ είπε...

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των οργάνων του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου η σεισμική...

δόνηση που ταρακούνησε στις 3:01 τη Βόρεια Ελλάδα, είχε επίκεντρο την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια και ήταν της τάξης των 6,2 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε 15 χλμ δυτικά της Σόφια.
To thestival.gr επικοινώνησε με Έλληνες φοιτητές στη Σόφια οι οποίοι κάνουν λόγο για έναν ισχυρότατο σεισμό με μεγάλη διάρκεια. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αναφορά για θύματα ή πτώσεις κτιρίων.

Ανώνυμος είπε...

paok against all...G4

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο + άσχετο = 2 x Άσχετο

Ανώνυμος είπε...

Εύα... ήταν σκληρό αυτό από μέρους σου... Αντίο, για πάντα


Χιούμορ/Mind's E.

Ανώνυμος είπε...

eime mesa sta dod (eua)

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΝΤΕ ΦΟΒΗΤΣΙΑΡΗΔΕΣ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΑΙ!

Ανώνυμος είπε...

Έναν Ευάγγελο βλέπω μόνο στο dod :P
Εγώ είμαι ο Mind's E. αν θες να με βρεις πιο εύκολα...

Ανώνυμος είπε...

xaxaxaxaxxaxaxxa kala lupame antio gia panta klaps klaps (eua)

Ανώνυμος είπε...

Απ' ότι φαίνεται αργείς λίγο να ανανεώσεις τη σελίδα σου Εύα. Είμαι κι εγώ στο dod ως Mind's E. και δε σε βρίσκω :P

Ανώνυμος είπε...

eime mesa alla den mporw na milhsw epidh den mpenw etsi sta dod kai mou vgazei oti den mporw na milhsw se exw vrei alla sto lew apo edw (eua)

Ανώνυμος είπε...

εεεε... Δεν κατάλαβα ακριβώς τι λες αλλά δεν πειράζει. Δε μπορείς να μιλήσεις σε κανένα δωμάτιο αντί για προσωπική συζήτηση? Αν ναι, δοκίασε στην κατηγορία παιχνίδια, θα κοιτάω εκεί.

Ανώνυμος είπε...

mallon prepei na kanw logariasmo eua

Ανώνυμος είπε...

Γκαντεμιά ε? :P

Ανώνυμος είπε...

Στην Τούμπα ξυπνήσαμε από το κούνημα..

Ανώνυμος είπε...

Σόφια - Βουλγαρία 5,8 ρίχτερ

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 236 από 236   Νεότερο› Νεότερο»

Δημοσίευση σχολίου