Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Βρήκες αρχαία στο κτήμα σου; Την έβαψες!


Βρήκαν «αρχαία» στο οικόπεδό σου; Δυστυχώς, το έχασες... 

Είναι ο παραλογισμός του υπουργείου Πολιτισμού, που εδώ και 15 χρόνια παραβιάζει το Σύνταγμα εφαρμόζοντας στην ουσία πρακτικές δήμευσης σε ιδιοκτησίες πολιτών, με το άλλοθι της διάσωσης των μνημείων, χωρίς μάλιστα να αποζημιώνει τον πολίτη με οποιονδήποτε τρόπο... 


Εξακολουθεί ο παραλογισμός του υπ. Πολιτισμού. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την οικονομική κρίση, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού έτσι έμαθε και έτσι πράττει από το 1997: δεσμεύει το ακίνητο χωρίς να το απαλλοτριώσει και αφήνει τον ιδιοκτήτη χωρίς την περιουσία του σε καθεστώς αβεβαιότητας για 6, 8 και 10 χρόνια, γιατί τόσο διαρκούν οι ανασκαφές, επειδή, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν και τα κονδύλια από το υπουργείο Οικονομικών.


«Σκάβουν» οι ίδιοι
 
Εξακολουθεί ο παραλογισμός του υπ. ΠολιτισμούΟρισμένοι ιδιοκτήτες στην απελπισία τους αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη χρηματοδότηση της ανασκαφικής έρευνας, που όμως, επειδή το κόστος της δεν είναι ένα ευκαταφρόνητο ποσόν, δεν μπορούν να την αντέξουν μέχρι τέλους και ανακαλούν.

Τα παραπάνω που αποκαλύπτουν ένα κράτος-χελώνα, που παρανομεί ασύστολα σε βάρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, αποκαλύπτει πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη στο οποιο μάλιστα αναφέρεται ότι τα τελευταία 15 χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και σε αυτόν τον τομέα.

Στο πόρισμα, που υπογράφει η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, αναφέρεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε έγγραφό της προς την ανεξάρτητη αρχή, με ημερομηνία 14-12-2000, υπόσχεται ότι θα πάρει μέτρα και θα δώσει προτεραιότητα σε περιπτώσεις ακινήτων που χρόνιζαν από το 1997 εφαρμόζοντας «αυστηρή πολιτική ανασκαφών». Και όμως, πέρασαν από τότε τόσα χρόνια, θεσπίστηκαν νόμοι (3028/2002) που όριζαν ότι η καθυστέρηση του κράτους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 15 μηνών ιδανικά και πάντως σε καμιά περίπτωση περισσότερο από πέντε χρόνια, όμως τα πράγματα παρέμειναν τραγικά ίδια... Το παράλογο είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού πληρώνει τελικά σε ιδιοκτήτες αποζημιώσεις για πολυετή στέρηση χρήσης ακινήτου που αθροιστικά προσεγγίζουν ή ακόμα και υπερβαίνουν την αξία του ακινήτου αν αυτό απαλλοτριωνόταν. Χρειάζεται όμως προηγουμένως ο πολίτης να καταφύγει στα δικαστήρια, να πληρώσει δικηγόρους, να ταλαιπωρηθεί.

Στο Συνήγορο του Πολίτη έχουν καταφύγει πάρα πολλοί ιδιοκτήτες (αναφέρεται στο πόρισμα συγκεκριμένη περίπτωση πολίτη από τη Χίο που έχει εκκρεμότητα με την αντίστοιχη Εφορεία Αρχαιοτήτων από το 2005). Ετσι η ανεξάρτητη αρχή, αξιοποιώντας την εμπειρία της, προτείνει:

* Να θεσμοθετηθεί χρονική προθεσμία που θα οριστεί ότι δεν θα υπερβαίνει την πενταετία.

* Να ενισχυθεί η διαφάνεια και η πληροφόρηση των πολιτών με τη διάθεση ενημερωτικού υλικού σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Να ενημερωθούν για τη δυνατότητα που έχουν να καταθέτουν αίτημα για αποζημίωση κάθε χρόνο λόγω προσωρινού περιορισμου χρήσης του οικοπέδου τους.

* Να θεσπιστούν περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκτάσεις όπου υποχρεωτικά θα ασκείται έλεγχος θεμελίων, με παράλληλη εκπόνηση γεωγραφικων χαρτών, ώστε να κατοχυρώνεται η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για το καθεστώς που διέπει τα ακίνητά τους.

* Να δοθούν πρόσθετα οικονομικά μπόνους στους ιδιοκτήτες ως αντιστάθμισμα της στέρησης του δικαιώματος χρήσης των ιδιοκτησιών τους χάριν της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσε είναι:

* Φορορολογικες ελαφρύνσεις.

* Μεταφορά συντελεστή δόμησης σε άλλη ιδιοκτησία.

* Παραχώρηση ή εκμετάλλευση δημόσιων εκτάσεων στους ιδιοκτήτες που θίγονται σε παραπλήσιες περιοχές.

* Να δοθούν μεγαλύτερα κονδύλια από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων σε έργα ανασκαφών, με την παράλληλη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων σε έργα δημόσιων υποδομών όπως αναστηλωτικά έργα, ευπρεπισμός αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.

* Αναδιάταξη του προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού και ορθολογική κατανομή του στις υπηρεσίες εν όψει αδυναμίας νέων προσλήψεων.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου