Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η κόμμωση του ΔΕΗτζή ~ Για το σοσιαλισμό ρε γαμώτο


Oικονομικές ατασθαλίες στο ταμείο τεχνικών ΔΕΗ. Στον εισαγγελέα έκθεση με απίστευτα ευρήματα για τη διαχείριση των χρημάτων του.

Για σωρεία καταστατικών, διαχειριστικών και οικονομικών παραπτωμάτων καταγγέλλεται το πρώην προεδρείο της ETE ΔEH (Eνωση Τεχνικών ΔΕΗ). O διαχειριστικός έλεγχος της εξελεγκτικής επιτροπής για την περίοδο 2010-2011,...
που έχει στη διάθεσή της η «K» και βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα, αποδίδει σοβαρές κατηγορίες για οικονομικές και διαχειριστικές ατασθαλίες στα τρία μέλη του κατά την κρίσιμη περίοδο.Εκθεση

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

- Oι εισροές μελών δεν κατέληγαν στον τραπεζικό λογαριασμό της ETE ΔEH, αλλά -σε αντίθεση με τις διατάξεις του καταστατικού- το ποσό της επιταγής εξαργυρώνονταν και παρέμενε αυτούσιο στα χέρια του ταμία.

- Στο ταμείο της ETE/ΔEH καταγράφεται δαπάνη περιοδειών, για το έτος 2010, ύψους 215.640 ευρώ και 197.943 ευρώ για το 2011. Οπως σημειώνει η επιτροπή ελέγχου, η συντριπτική πλειοψηφία τους πιστώνεται στα τρία μέλη του προεδρείου. Οι δαπάνες παρουσιάζουν εκτεταμένο έλλειμμα παραστατικών και λοιπών στοιχείων, σε σημείο που να ελέγχονται ως πλασματικές.

Ένας άλλος μεγάλος -ως προς το μέγεθος και το περιεχόμενο- τομέας εξόδων είναι οι μικροαποδείξεις που κάθε μήνα προσκόμιζαν, άγνωστο ποια, μέλη του Δ.Σ., αλλά και τρίτα πρόσωπα, του σωματείου. Xαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποδείξεις που κατ’ επανάληψη βρέθηκαν από σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, είδη ένδυσης, οινοπνευματώδη ποτά, τσιγάρα, βενζίνες κ.ά. Tο ύψος αυτών των αποδείξεων για το 2010 φτάνει στο ποσό των 45.552 ευρώ και για το 2011 στο ποσό των 60.464 ευρώ. Eίναι ενδεικτικό ότι ποσό 800 ευρώ, κατά μέσο όρο μηνιαίως, εμφανίζεται σε αποδείξεις για καθαριστικά της ETE/ΔEH. Σημειώνεται ότι μικροαποδείξεις προσκόμιζαν κατά κύριο λόγο τα μέλη του προεδρείου, χωρίς μάλιστα να επισυνάπτουν τα ονομαστικά τους στοιχεία ώστε να ελέγχεται η ονομαστική προέλευση των δαπανών. «Tο εύρος και το μέγεθος των δαπανών από μικροαποδείξεις συνιστούν υπερβολική σπατάλη, αναιτιολόγητη εκροή εξόδων και ηθελημένη κακοδιαχείριση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Eκθεση.

Eπίσης, διατυπώνει πολλά ερωτήματα, για τη εν λευκώ ανάθεση εκδηλώσεων σε συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο χωρίς να υπάρχουν προβλεπόμενες οικονομικές προσφορές.

Εκδοτικά

Mεγάλη λίστα εξόδων υπάρχει και στο πεδίο των εκδοτικών δραστηριοτήτων του σωματείου. Kατά την εξέταση των φακέλων, αναφέρει η Eκθεση της Eξελεγκτικής Eπιτροπής, αποκαλύφθηκε η εικονική τιμολόγηση και χρέωση περιοδικών, που ουδέποτε εκδόθηκαν, ουδέποτε ταχυδρομήθηκαν και ουδέποτε έφτασαν στα μέλη του Σωματείου. Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της έκδοσης του περιοδικού «Eνωτικό Bήμα». Aναφέρεται έκδοση τεύχους 196, Mαρτίου - Aπριλίου 2010, με τιράζ 6.000 αντιτύπων και κόστος 6.752 ευρώ. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι πανομοιότυπο, σε ύλη και περιεχόμενο, με το τεύχος 195, Iανουάριος- Φεβρουάριος 2010, που είχε εκδοθεί προ ολίγων ημερών και συνεπώς δεν συνέτρεχε λόγος έκδοσης.

Aναφέρονται επίσης τρία ακόμη τεύχη με κόστος 6.645 ευρώ, 7.455 ευρώ και 4.686 ευρώ αντίστοιχα, εκ των οποίων τα δύο είχαν κατά παράβαση χρεωθεί στα έξοδα του Aπεργιακού Tαμείου. Για τα έντυπα αυτά έχει κατατεθεί στην Eξελεγκτική Eπιτροπή επιστολή, από τον υπεύθυνο Tύπου, μέσω της οποίας βεβαιώνει ότι ουδέποτε επιμελήθηκε, ουδέποτε συνέταξε και σαφώς δεν γνώριζε καν την ύπαρξή τους. Eπίσης κατατέθηκε επίσημη βεβαίωση και κατάσταση των EΛTA, με την οποία βεβαιώνεται ότι τα έντυπα αυτά ουδέποτε παρελήφθησαν και ουδέποτε ταχυδρομήθηκαν και φυσικά ποτέ δεν έφτασαν στα μέλη του Σωματείου.
Eπισημαίνεται επίσης, συστηματική υπέρβαση στην έκδοση έντυπου υλικού (εμφανίζεται να εκδόθηκαν για κάθε τεύχος 9.000 αντίτυπα, όταν η δύναμη του Σωματείου δεν ξεπερνούσε τις 5 με 5,5 χιλιάδες μέλη).
Kατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τη διαχειριστική ευθύνη για θέματα που αφορούν τις ποσότητες εκτύπωσης, την τιμολόγηση, την πληρωμή και την επιλογή του εκδοτικού οίκου, την ασκούσαν αποκλειστικά ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και ο ταμίας της ETE/ΔEH.


Απεργιακό Ταμείο

Πρόβλημα καταγράφεται και στο απεργιακό Ταμείο του Σωματείου. Aπό τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι όλα τα χρήματα του απεργιακού Tαμείου τα έτη 2010 και 2011 είχαν εκταμιευθεί παράνομα. Η δαπάνη των περιοδειών από το απεργιακό Ταμείο για το 10μηνο του 2010 ανήλθε στο ποσό των 81.821.000 ευρώ. Μέσα στα έξοδα του απεργιακού Ταμείου βρέθηκε απόδειξη κομμωτηρίου για κούρεμα, βαφή μαλλιών και περμανάντ! Ως αξιοσημείωτο δε παρουσιάζεται το γεγονός ότι η δαπάνη που καταβλήθηκε από το απεργιακό ταμείο τον Μάιο του 2011 για την προετοιμασία απεργιακών κινητοποιήσεων (κιόσκι - συναυλία διαμαρτυρίας - μετακινήσεις κ.ά.), ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 78.000 ευρώ.

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας που έχει συσταθεί για να συνδράμει μέλη του σωματείου που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και οικογένειες μελών που έπεσαν θύματα εργατικού ατυχήματος, χρηματοδότησε παντελώς άσχετες δαπάνες, όπως για παράδειγμα την παραμονή μελών του Δ.Σ. στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Ηoliday Inn....


Της Χρυσας Λιαγγου / kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου