Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ελλήνων Δρώμενα ΕΤ3 ~ Σέρρα (πυρρίχιος χορός)


Το ταξίδι της εκπομπής "Ελλήνων Δρώμενα", αυτή τη φορά ξεκινάει χορεύοντας τον αρχαιότερο και διασημότερο ποντιακό χορό. Τον χορό «Σέρρα».

Ένα χορό όπου δεν υπάρχει ποντιακό γλέντι ή χορευτική εκδήλωση που να μην χορεύεται, τόσο στο νοητό τόξο που συνδέει την Ελλάδα με τον τόπο καταγωγής του, τον Πόντο, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου έχει εξαπλωθεί ως ένας «αρχαίος» χορός.

Η εντυπωσιακή του χορογραφία, οι γρήγορες κινήσεις του σώματος των χορευτών, η σύσφιξη μεταξύ τους, η βίαια στροφή των ποδιών στο δάπεδο, οι συσπάσεις των μυών του σώματος, ο ενθουσιασμός που καταλαμβάνει τους θεατές όταν βλέπουν τους χορευτές, προσδίδουν αίγλη και πρωτοτυπία στο συγκεκριμένο χορό. Μπορεί κάποιος να κατατάξει τον χορό «Σέρρα» μεταξύ των διασημότερων χορών παγκοσμίως.


Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε με λεπτομερή και διεισδυτικό τρόπο όλη την αφηγηματική «παράσταση» του χορού, ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα σπάνια χαρακτηριστικά του, τα οποία είναι συμπυκνωμένα και οργανωμένα με εξαιρετικό τρόπο στην συμπεριφορά των χορευτών που συμμετέχουν. Η σοβαρότητα και η αρρενωπότητα των χορευτών, το ανέβασμα ψηλά των χεριών και το απότομο κατέβασμα με αστραπιαίο λύγισμα των γονάτων με αναπήδηση, οι πρωτόγονες κραυγές: -Χά, χάαα!, το κορμί που τρεμουλιάζει ολόκληρο, καθώς σείονται οι ώμοι, σείεται το κεφάλι, σείεται το στήθος, ενώ τα πόδια μόλις πατούν την γη και δε λυγίζουν παρά μονάχα τη στιγμή που οι χορευτές θα σκύψουν φωνάζοντας -Χά, χάα-, σε μια ξέφρενη αλλά αυστηρά πειθαρχημένη κίνηση και χορογραφία, είναι στοιχεία που σπάνια συναντάμε σε χορευτική δράση. Τον χορό «Σέρρα» συνοδεύει πάντοτε μια ανοιχτή συζήτηση που περιλαμβάνει προβληματισμούς και αναζήτηση στοιχείων επάνω στα θεμελιώδη ζητήματα της δημιουργίας του.

Η εκπομπή εμβάθυνε την έρευνά της σε μια σειρά από ερωτήματα και έθεσε τα ερωτήματα αυτά σε ανθρώπους εξειδικευμένους στην χορευτική διδασκαλία και δράση, αλλά και σε απλούς χωρικούς, απόγονους της πρώτης γενιάς ποντίων που κατοίκησαν στην Ελλάδα ερχόμενοι από τη Μαύρη Θάλασσα.

Πώς δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα στοιχεία που απεικονίζονται στο χορό Σέρρα; Ποια είναι η καταγωγή του χορού και από πού πήρε το όνομά του; Είναι «πυρρίχιος»-πολεμικός χορός; ποιοί τον χόρευαν, πότε και γιατί;

Ο φακός της εκπομπής περιηγήθηκε στις αμιγώς περιοχές κατοικίας Ποντίων στην πόλη της Κοζάνης και στα χωριά Αλωνάκια, Άγιος Δημήτριος, Πρωτοχώρι, Σκήτη, Τετράλοφος, Κοιλάδα κ.α., και κατέγραψε αυθεντικές χορογραφικές απεικονίσεις του χορού «Σέρρα» μαζί με αυθεντικές αφηγήσεις για την πρωταγωνιστική σχέση που κατέχει ο συγκεκριμένος χορός στη ζωή τους.


Σκηνοθέτης: Αντώνης Τσάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης
Ηχοληψία: Παναγιώτης Κυριακόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
*thnx to manus

Στην κατηγορία "Πόντος", μπορείτε να δείτε πολλά βίντεο που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση των Ποντίων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου