Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ι. Kαποδίστριας ~ Διπλωματία, ίντριγκες, έρωτας (1ο μέρος)


Η Μηχανή του χρόνου παρουσιάζει δύο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τα έργο του μεγάλου πολιτικού και διπλωμάτη, που συγκρούστηκε με τις αυταρχικές υπερδυνάμεις της εποχής και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των υπόδουλων Ελλήνων.

Σε μια εποχή γεμάτη από επαναστάσεις και πολιτειακές ανατροπές, ο Κερκυραίος αριστοκράτης κατάφερε να οργανώσει με επιτυχία την άμυνα της Λευκάδας ενάντια στον Αλή Πασά και σύντομα...
 να ανελιχτεί στη θέση του Υπουργού εξωτερικών της Ρωσικής αυτοκρατορίας. Καθοριστικός είναι ο ρόλος του στη δημιουργία του κράτους της Ελβετίας και στη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αι..

Η έρευνα ρίχνει φως στη σκληρή σύγκρουση του με τον διαβόητο ανθέλληνα καγκελάριο Μέττερνιχ και στη διάσωση της ελληνικής επανάστασης από τους αδίστακτους ηγέτες της Ιεράς Συμμαχίας, που δεν ήθελαν να αλλάξει στο στάτους κβο της Ευρώπης.

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται άγνωστα ντοκουμέντα για τον μοναδικό και ανεκπλήρωτο έρωτα της ζωής του με την ελληνομολδαβή φιλέλληνα Ρωξάνδρα Στούρτζα. Μια θυελλώδης σχέση που έμεινε στο παρασκήνιο και σημάδεψε την ζωή του Καποδίστρια.


Στο Β΄ μέρος, Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 18.10 από τη ΝΕΤ, «Ιωάννης Καποδίστριας: Ο κυβερνήτης που συγκρούστηκε με το βαθύ κράτος».
             
Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος
http://www.mixanitouxronou.gr/               
*thnx to geol

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου