Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΗ ~ «Ξεφουσκώστε» τους λογαριασμούς παρά τις αυξήσεις


Η πρώτη από τις τρεις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τον Ιούλιο, είναι πλέον γεγονός.

Επειδή όμως, η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε, η Greenpeace μας θυμίζει μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος, να εξοικονομήσουμε χρήματα και να…
κρατήσουμε αυτά που θα σου πάρει το νέο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Αρκεί να αλλάξουμε μερικές καθημερινές μας συνήθειες.

Τις κάτωθι συμβουλές - προτροπές δίνει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της οικολογικής οργάνωσης.

- Ανεμιστήρας οροφής: Εκτός από το να σε βοηθάει να αποφεύγεις την άσκοπη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι, μπορεί να σε βοηθήσει και το χειμώνα να ζεσταθείς πιο οικονομικά. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και δεύτερη λειτουργία για το χειμώνα, όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι. Ψάξε για ένα μικρό διακόπτη στη βάση του ανεμιστήρα πάνω ακριβώς από τα φτερά. Επειδή ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο, η ζέστη έχει την τάση να συγκεντρώνεται ψηλά στο ταβάνι του σπιτιού μας. Ο ανεμιστήρας με χειμερινή λειτουργία, στέλνει αέρα προς τα πάνω εμποδίζοντας τη συσσώρευση της θερμότητας στο ταβάνι, η οποία παραμένει χαμηλά και μας ζεσταίνει καλύτερα. Με τη χρήση του ανεμιστήρα μπορείς να επιτύχεις εξοικονόμηση μέχρι και 10%.

- Ο ήλιος: Προσπάθησε να εκμεταλλευτείς όσο μπορείς την παρουσία του ήλιου για να ζεστάνεις το σπίτι. Άφησε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες που κοιτάνε στη νότια πλευρά για να επιτρέψεις στην ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στους εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, κλείσε καλά τα παραθυρόφυλλα το βράδυ (ιδιαίτερα αυτά που κοιτάνε βόρεια) για να ελαχιστοποιήσεις τις διαρροές θερμότητας.

- Ηλιακός Θερμοσίφωνας: Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, προσπάθησε να αγοράσεις ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και τα κλιματιστικά, είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνεις. Ένας ηλιακός μπορεί να σου εξοικονομήσει 150-180 ευρώ ετησίως. Όσο βέβαια αυξάνεται το ρεύμα, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται το όφελος και ο χρόνος απόσβεσης της αγοράς.

- Οικονομικές πλύσεις ρούχων: Γνώριζες ότι περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό; Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ. σε 30 βαθμούς Κελσίου) μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερο από 50% ηλεκτρικό ρεύμα ανά πλύση, σε σχέση με υψηλές θερμοκρασίες. Ψάξε για μοντέλο με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (στα πλυντήρια είναι η Α+++).

- Έξυπνο μαγείρεμα: Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύεις είναι σε χαμηλή φωτιά. Μόλις το φαγητό βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά και άσε το να σιγοβράζει (έτσι το φαγητό θα γίνει και πιο νόστιμο). Επίσης, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις βραστήρα για να βράσεις το νερό που θα χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα (π.χ. στα μακαρόνια), αντί να περιμένεις να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας. Ο βραστήρας θα βράσει το νερό σχεδόν 2½ φορές πιο αποδοτικά από το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας εξοικονομώντας μας χρήματα. Μην ξεχνάς ποτέ να χρησιμοποιείς σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη, τότε σπαταλάμε ακόμα και 30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειαζόμαστε.

- Προσοχή στις ενεργειακές κλάσεις των ηλεκτρικών συσκευών: Η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας ανάμεσα στις κλάσεις είναι τεράστια, αφού ένα ψυγείο με ένδειξη Α+++ σε σύγκριση με ένα ψυγείο Α καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορά 25-30 ευρώ το χρόνο σε ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους. Καθώς όμως, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, η διαφορά αυτή θα μεγαλώσει, όπως αντίστοιχα θα μειωθεί ο χρόνος απόσβεσης του έξτρα κόστους αγοράς.

- Μη ενεργοβόρος φωτισμός: Οι λάμπες πυρακτώσεως καίνε 4-5 φορές παραπάνω ρεύμα από τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Για κάθε παλιά λάμπα πυρακτώσεως 100W που αντικαθιστάς με μία εξοικονόμησης ενέργειας αντίστοιχης φωτεινότητας, εξοικονομείς 30-40 ευρώ το χρόνο. Ακόμα καλύτερα, προτίμησε μία λάμπα LED. Η διαφορά στην εξοικονόμηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ η διάρκεια ζωής τους πιθανότατα μπορεί να ξεπεράσει και τα δέκα χρόνια.

- Εξαφάνισε τα «ενεργειακά βαμπίρ»: Μην ξεχνάς να κλείνεις την τηλεόραση, τον αποκωδικοποιητή, το ρούτερ, το desktop ή το laptop και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. Εάν σκέφτεσαι να αγοράσεις ηλεκτρονικό υπολογιστή, θυμήσου ότι οι φορητοί καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από τα σταθερά συστήματα.


ΡΑΕ: Προσοχή στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος

Οδηγίες προς τους οικιακούς πελάτες και τους μικρούς μη-οικιακούς πελάτες χαμηλής τάσης, εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με στόχο την προστασία τους από λανθασμένες τιμολογήσεις παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο: «Ενδέχεται οι λογαριασμοί κατά τους πρώτους μήνες του 2013 να διαφοροποιούνται λόγω της αναλογικής εφαρμογής των επιμέρους χρεώσεων, ανάλογα με την ημερομηνία εφαρμογής των νέων χρεώσεων για το 2013 και τον αριθμό των ημερών του τετραμήνου κατά τις οποίες ισχύουν οι προηγούμενες και οι νέες χρεώσεις. Τα προσφερόμενα τιμολόγια των προμηθευτών ενδέχεται να τροποποιηθούν στο μέλλον και συνιστάται πάντα ο επανέλεγχος και η επιβεβαίωση της χρέωσης με τον εκάστοτε προμηθευτή».


Η ΡΑΕ προτείνει τα εξής:

- Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς σας λογαριασμούς για να διαπιστώσετε το ποσό της τετραμηνιαίας κατανάλωσης (σε kWh) της κατοικίας σας, ή της επιχείρησής σας.
- Ιδανικά, χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής σας.
- Βάσει της τετραμηνιαίας κατανάλωσής σας, βρείτε από τους επισυναπτόμενους πίνακες το κόστος ανά προμηθευτή, για να εντοπίσετε την πιο συμφέρουσα για εσάς τιμολόγηση.
- Σε περίπτωση που έχετε και νυχτερινή κατανάλωση, θα πρέπει να προσθέσετε στο συνολικό κόστος κατανάλωσης ημέρας, το αντίστοιχο ποσό που προκύπτει από την κατανάλωση νύχτας.



ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Διευρύνθηκαν οι κατηγορίες δικαιούχων

Διευρύνθηκαν οι κατηγορίες δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ και παράλληλα αυξήθηκε η έκπτωση που παρέχεται σε όσους τη δικαιούνται, μέχρι και ποσοστό 42%, από 30% που ίσχυε πριν.

Δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου είναι πλέον και τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, ενώ το τιμολόγιο έχει σχεδιαστεί για όσους έχουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα, έως 12.000 ευρώ, συν 3.000 για κάθε τέκνο, για άτομα που πάσχουν από αναπηρία 67% και άνω και για τους μακροχρόνια άνεργους.
 
Οι αιτήσεις ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο υποβάλλονται τηλεφωνικά, με αστική χρέωση, στον αριθμό 210 9298000 και οι καταναλωτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από το Κοινωνικό Τιμολόγιο οφείλουν να έχουν στη διάθεσή τους έναν πρόσφατο λογαριασμό της ΔΕΗ.
 

Επιμέλεια: Κώστας Σιαμέλης / Μακεδονία


Δείτε ακόμη: 
Πώς να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου