Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Μείωση μισθών 22% για τους μισθωτούς ~ Δείτε πίνακες


Μειώσεις μισθών που κατά μέσο όρο αγγίζουν το 22% και σημαντική μετάλλαξη της πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτη ημιαπασχόληση δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς μάλιστα να έχουν «ωριμάσει» οι αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο 3.

Μετά από τον Απρίλιο του 2013 που θα έχουν λήξει και οι όποιες ισχύουσες συμβάσεις, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει μείωση της τάξης του 10% καθώς δίνεται η δυνατότητα περικοπής του επιδόματος γάμου.Την ίδια ώρα άλλωστε, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά εμμέσως, και από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στρώνεται ο δρόμος για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, μέσα από την επανεξέταση των ωριμάνσεων (τριετίες).

Τη δραματική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δείχνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 21,72% ανέρχεται ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων, κατά το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή.

Τα στοιχεία κατατέθηκαν στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό σε απάντηση προς τον ανεξάρτητο βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, και σύμφωνα με αυτά, κατά το εννεάμηνο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2012, κατατέθηκαν στις Περιφερειακές Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ 61.113 μετατροπές συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Οι 35.351 αφορούν μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι 15.814 αφορούν μετατροπή συμβάσεων από πλήρη απασχόληση, σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, με ομόφωνη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων και 9.948 αφορούν μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Κατά το οκτάμηνο Ιανουάριος- Αύγουστος 2012, στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κατατέθηκαν 631 επιχειρησιακές συμβάσεις, που αφορούσαν 79.186 εργαζόμενους και ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών τους ήταν 21,09%.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα- και κατ’ εφαρμογή του Ν. 4046/12- 40.297 επιχειρήσεις προέβησαν σε μειώσεις αποδοχών που αφορούσαν 178.058 εργαζόμενους. Ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων ήταν 21,72%.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επανεξέτασης του κατωτάτου μισθού το πρώτο τρίμηνο του 2014 ανάλογα με το ύψος της ανεργίας και την ανταγωνιστικότητα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγκεκριμένα ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την έκθεση του ΔΝΤ, ανέφερε ότι: «η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν προτείνει κάτι καινούργιο – δεν προβάλλει κάποιο νέο αίτημα. Σχετικά με το μηχανισμό του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη νομοθετηθεί σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, αυτός θα αξιολογηθεί το Α΄ τρίμηνο του 2014, ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα του, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όλα αυτά είναι γνωστά και προβλέπονται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».

Να σημειωθεί ότι, το ΔΝΤ στην έκθεση του επιμένει στην πλήρη κατάργηση των τριετιών, αντιδρώντας στο «πάγωμα» της καταβολής τους που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση έως ότου η ανεργία «πέσει» στο 10%. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή του Μνημονίου 3 ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση της Τρόικας και κυρίως του ΔΝΤ να «απογυμνώσει» των κατώτατο μισθό από κάθε επίδομα, τριετία, ή ωρίμανση…


Να σημειωθεί, επίσης, ότι εντός του 2012 έχουν επιβληθεί μια σειρά αλλαγών στα εργασιακά που οδηγούν σε μείωση των μισθών. Ας δούμε αναλυτικά τις βασικές αλλαγές:


1. Βασικός μισθός μειωμένος κατά 22% στα 586 ευρώ μικτά.

2. Για τους νέους έως 25 ετών, η μείωση είναι της τάξης του 32% και ο μισθός διαμορφώνεται στα 511 ευρώ μικτά.

3. Παγώνουν οι ωριμάνσεις (επιδόματα πολυετίας κ.λ.π.) έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

4. Μειώνεται κατά 3 μήνες το διάστημα μετενέργειας κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων που έχουν λήξει.

5. Καταργούνται βασικά επιδόματα των κλαδικών συμβάσεων.

6. Οριοθετείται η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων αορίστου χρόνου σε 3 χρόνια.

7. Αλλάζει ο τρόπος προσφυγής στον ΟΜΕΔ με δυνατότητα διαιτησίας μόνο για τους βασικούς μισθούς των συμβάσεων και με απαίτηση προσφυγής και των 2 μερών (εργοδοτών και εργαζομένων).

8. Από την 1η Απριλίου του 2013 ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με Νομοθετική Πράξη (όπως συνέβη στις 14/2/2012) και όχι με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

9. Στον συγκεκριμένο νέο μισθό της 1/4/2013, θα υπάρχει προσαύξηση μόνο για 3ετίες (επίδομα ωρίμανσης) όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 14/2/2012 όπου και είχαν παγώσει.

10. Καταργείται το Επίδομα Γάμου για όσους δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων. Η αλλαγή ισχύει από 12/11/2012.

11. Όσες επιχειρήσεις δεν είναι μέλη εργοδοτικού φορέα που συμμετέχει στην υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. μπορούν μονομερώς (χωρίς συναίνεση εργαζομένου) να καταργήσουν το επίδομα γάμου από τις 12/11/2012.

12. Από την 1η Απριλίου του 2013, όταν και θα ισχύσει ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού, καταργείται για όλους το επίδομα γάμου. Θα παρέχεται μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της Γ.Σ.Ε.Ε. η οποία ωστόσο θα δεσμεύει μόνο τα μέλη τους (πίνακας ).

Της Ρούλας Σαλούρου / capital.gr


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://proinimatia.blogspot.gr/2013/01/1000-4000.html?m=0

επιστροφή φόρου!

Κρασοπατήρ είπε...

Αν και αντιλήφθηκα περί τίνος πρόκειται, δεν άντεξα να μην πατήσω για να δω την επιστροφή.

Καλό :)

Δημοσίευση σχολίου