Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Όταν καθόμαστε πολύ


1/ Κεφάλι
Όσοι βλέπουν πολλή τηλεόραση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αφού παρακολούθησαν περίπου 50.000 γυναίκες για 14 χρόνια. Με βάση τις απαντήσεις των εθελοντριών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο καθιστικός ήταν ο τρόπος ζωής τους τόσο περισσότερο κινδύνευαν να εκδηλώσουν κατάθλιψη.


2/ Αυχένας
Η κακή στάση του σώματος, ειδικά στον χώρο της δουλειάς, επιβαρύνει τους μυς του αυχένα. Η σταθερή αυτή θέση για πολλές ώρες δημιουργεί...

μυϊκό σπασμό, προκαλώντας το γνωστό μας αυχενικό σύνδρομο, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τον πόνο στον αυχένα και την πλάτη, καθώς και ζάλη, τάση προς εμετό και πονοκεφάλους.

3/ Καρδιά
Πολλές είναι οι έρευνες που συνδέουν τον καθιστικό τρόπο ζωής με την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με έρευνα, εκείνοι που περνούσαν καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση 4 ή και περισσότερες ώρες είχαν 125% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σχέση πάντα με εκείνους που κάθονταν λιγότερο από 2 ώρες.


4/ Στήθος
Το πολύωρο καθισιό έχει συνδεθεί με 49.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού και 43.000 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου τον χρόνο. Οι αριθμοί αυτοί είναι μέρος της αναφοράς που παρουσίασε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), αφού εξέτασε πάνω από 200 μελέτες. Επίσης, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η φυσική αδράνεια είναι η κύρια αιτία για περίπου το 21-25% των καρκίνων αυτού του είδους.


5/ Μέση
Η καθιστή στάση οδηγεί σε ατροφία των μυϊκών ομάδων της περιοχής (κοιλιακοί, οσφυονωτιαίοι), με αποτέλεσμα οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι της οσφυϊκής μοίρας να πιέζονται, προκαλώντας κήλες με τη χαρακτηριστική συμπτωματολογία της οσφυαλγίας. Μάλιστα, βρετανική δημοσκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό νέων ηλικίας 16-24 ετών που υποφέρουν από πόνους στη μέση και την πλάτη (34%) είναι σχεδόν ίσο με το ποσοστό των συνταξιούχων (38%).


6/ Πάγκρεας
Το να καθόμαστε όλη μέρα επιδρά στη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού, αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ο οργανισμός, δηλαδή, χρησιμοποιεί λιγότερο αποτελεσματικά την ινσουλίνη, με συνέπεια να ανοίγει ο δρόμος για τον σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα, έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι το να καθόμαστε 2 ώρες κάθε μέρα στην τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.


7/ Νεφρά
Νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι οι γυναίκες που περνούσαν λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα καθισμένες είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη χρόνια νεφρική νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες που περνούσαν περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα στην καρέκλα τους. Η παρατεταμένη καθιστική ζωή φάνηκε επίσης να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου στους άνδρες.


8/ Γόνατα
Τα γόνατα έχουν σταθερή και φυσιολογική κίνηση, που οφείλεται στους συνδέσμους, τους τένοντες και τις μυϊκές ομάδες της περιοχής. Ένας από τους μυς που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ο τετρακέφαλος. Η καθιστική ζωή ατροφεί τον συγκεκριμένο μυ, με αποτέλεσμα τη μη σταθερή κινητικότητα της άρθρωσης αυτής, την επαφή της επιγονατίδας με τα υπόλοιπα οστικά τμήματα (μηρό, κνήμη) και τους συνεχείς τραυματισμούς στην περιοχή.


9/ Πόδια
Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τη θρόμβωση στα κάτω άκρα με τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια. Όμως και το πολύωρο καθισιό μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας, το 34% των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με θρόμβωση παρέμεναν καθισμένοι για ώρες στο γραφείο τους. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβωσης, που μπορεί να αποβεί μοιραία, σε σχέση με όσους ταξιδεύουν σε υπερατλαντικές πτήσεις.


Όρθιοι!
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα των ερευνών είναι ότι ακόμα και η συστηματική άσκηση δεν αντισταθμίζει τις αρνητικές επιδράσεις του πολύωρου καθισιού, που αποτελεί ανεξάρτητο επιβαρυντικό παράγοντα. Λύση, λένε οι ειδικοί, δεν είναι το να γυμναζόμαστε περισσότερο, αλλά το να καθόμαστε λιγότερο.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΕΥΘΥΜΙΟ ΚΑΠΑΝΤΑΗ, παθολόγο-διαβητολόγο, διευθυντή του τμήματος Διαβήτη, Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού του Νοσοκομείου «Metropolitan», και τον κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΟΣΟΥΛΑ, χειρουργό ορθοπεδικό, υποδιευθυντή του Νοσοκομείου «Metropolitan». AΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗ / vita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου