Ούτε τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά δεν σταμάτησαν να πηγαινοέρχονται τα καροτσάκια με τα παλιοσίδερα που κουβαλούν παράνομοι Βουλγαρόγυφτοι και Ρουμάνοι μετανάστες στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα μαύροι μικροπωλητές συναγωνίζονταν τους ντόπιους εμπόρους και μοσχοπουλούσαν την πραμάτια τους εκμεταλλευόμενοι την κίνηση των γιορτινών ημερών. Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες κατακλύζουν καθημερινά το κέντρο της πόλης ενώ αργά το βράδυ «εξαφανίζονται». Πού όμως καταλήγουν;
Πραγματική εικόνα δεν έχει η αστυνομία και ο δήμος αλλά ούτε και κάποιος άλλος δημόσιος φορέας τους έχει χαρτογραφήσει. Επίσημα κανείς δεν ξέρει ούτε πόσοι είναι, ούτε που μένουν, ούτε πώς ζουν.
Μόλις σουρουπώνει το κέντρο «καθαρίζει» από σεντόνια και πλανόδιους ρακοσυλλέκτες όχι όμως από το κυνηγητό των αρχών. Ορδές παράνομων μεταναστών αφήνουν την αγορά, ανηφορίζουν στα στενά της Αγίου Δημητρίου και χάνονται στα σκοτεινά σοκάκια της Κασσάνδρου, της Ολυμπιάδος, της Ροτόντας, της παλιάς Λαχαναγοράς, της Παναγίας Φανερωμένης αλλά και πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό. Στις περιοχές αυτές σπίτια παλιά που δεν μπορούν να ενοικιαστούν, βρώμικα ημιυπόγεια, ισόγεια αλλά και χώροι που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε ως αποθηκευτικοί μετατρέπονται σε σύγχρονες τρώγλες-καταφύγια παράνομων μεταναστών. Σε διαμερίσματα 50-60 τ.μ. το πολύ στοιβάζονται δύο ή τρεις οικογένειες ενώ σε άλλες περιπτώσεις μένουν ακόμη και πάνω από δέκα Αφρικανοί, προκαλώντας την οργή και τον φόβο των ενοίκων. Ολόκληρες περιοχές υποβαθμίζονται, ενώ η ανασφάλεια των περιοίκων και η παραβατικότητα «χτυπούν» «κόκκινο». Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) χαρακτηρίζοντας τους παράνομους μετανάστες ως «μετακινούμενες «βόμβες» για τη δημόσια υγεία, που είναι έτοιμες μάλιστα να… εκραγούν οπουδήποτε, δεδομένης της υψηλής κινητικότητας που καταγράφεται σε αυτούς τους πληθυσμούς».
Κασσάνδρου
Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκεται η κατάσταση στα στενά της Κασσάνδρου. Ρακτιβάν, Καρτερού, Λαμπουσιάδου βουλιάζουν από Βούλγαρους και Τουρκόγυφτους παράνομους μετανάστες οι οποίοι μένουν μαζικά σε σπίτια-τρώγλες.
«Μετά τις 12 δεν κυκλοφορείς χαλαρά στα στενά της περιοχής. Ωστόσο, καμιά φορά δεν έχω δει στην περιοχή να κάνει η αστυνομία «επιχείρηση-σκούπα». Μόνο, έρχεται κάπου-κάπου, ελέγχει και φεύγει. Αλλά και οι κάτοικοι δεν ασχολούνται πλέον έντονα. Έχουν συνηθίσει» λέει στον «Α» η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Κάνουλα» Στέλλα Ροδίου, προσθέτοντας ότι δυο φορές της έχουν σπάσει το μαγαζί.
«Πάντα ζητάω ΑΦΜ πριν νοικιάσω σπίτι σε αλλοδαπούς ξεκαθαρίζει η μεσίτρια Άννα Μηλωσιώτου το γραφείο της οποίας βρίσκεται στην Κασσάνδρου και συνορεύει με πολυκατοικία παραδομένη κατά το ήμισυ σε Αφρικανούς λαθρομετανάστες. «Όταν γίνεται το συμβόλαιο εμφανίζονται δύο ομοεθνείς τους που έχουν ΑΦΜ και το σπίτι νοικιάζεται. Λίγες μέρες αργότερα, όμως, μετακομίζουν στο διαμέρισμα άλλοι 6-7. Τις πιο πολλές φορές δεν κάθονται πάνω από δύο μήνες ενώ τα ενοίκια δεν ξεπερνούν τα 100 με 120 ευρώ το μήνα. Στην αστυνομία δεν ανοίγουν ποτέ. Περιμένουν να έρθουν οι δικοί τους με το ΑΦΜ και τότε όλοι συστήνονται ως επισκέπτες συγγενείς και φίλοι» προσθέτει η μεσίτρια. Την κουβέντα μας διακόπτει ένας Νιγηριανός, ο Μοχάμεντ. Τις προηγούμενες μέρες είχε δει δύο σπίτια στην περιοχή, ένα με 120 ευρώ και ένα άλλο με 100. Είχε ήδη επιλέξει και ετοιμάζονταν να κάνει παζάρια για το «κλείσει».
Παλιά Λαχαναγορά-Παναγία Φανερωμένη
Αλλά και στην παλιά Λαχαναγορά, στα δυτικά τείχη της πόλης, επί της οδού Κλαυδιανού αρκετές πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε στέκια μεταναστών.
«Τι να ζητήσουμε εδώ που μας έχουν φτάσει;», αναρωτιέται αφοπλιστικά στον «Α» η Βασιλική Χάδου, μόνιμη κάτοικος τα τελευταία δέκα χρόνια στην Παναγία Φανερωμένη. «Οι ξένοι αποτελούν τα 3/4 της περιοχής, ενώ ο πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Παλιότερα είχαν έρθει Ρωσοπόντιοι, τώρα μας έχουν περικυκλώσει γύφτοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Πακιστανοί. Μόνον από την πολυκατοικία που βρίσκεται πάνω από το ψιλικατζίδικό μου έφυγαν το τελευταίο διάστημα 7-8 οικογένειες Ελλήνων και ήρθαν 40-50 ξένοι», τονίζει η Βασιλική Χάδου. Σύμφωνα με μεσίτες της περιοχής, στα περισσότερα σπίτια μένουν 7 με 10 Πακιστανοί, ενώ νοικιάζονται προς περίπου 180 ευρώ.
Αγίων Πάντων
Ακριβώς πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό λίγα μόλις μέτρα από το αστυνομικό τμήμα δεκάδες διαμερίσματα λειτουργούν ως σύγχρονα κοινόβια παράνομων μεταναστών. «Το τελευταίο καιρό το φαινόμενο έχει ενταθεί ακόμη πιο πολύ. Γίνεται χαμός στους γύρω δρόμους από Πακιστανούς, Ινδούς και Σύριους οι οποίοι μένουν γύρω από την πλατεία Γαλοπούλου και περιφέρονται με μαύρες τσάντες στα χέρια» τονίζει ο Νίκος Γιατζόγλου, ο οποίος διατηρεί κατάστημα ηλεκτρονικών στην περιοχή.
Χρονοβόρα η διαδικασία έξωσης
Ωστόσο παρά την εκρηκτικότητα του προβλήματος η έξωση των λαθρομεταναστών από διαμερίσματα που διαμένουν μαζικά είναι χρονοβόρα. Ο ένοικος διαμαρτύρεται στο οικείο αστυνομικό τμήμα, το περιστατικό καταγράφεται στο βιβλίο συμβάντων αλλά η αστυνομία κινητοποιείται μόνο μετά από παρέμβαση εισαγγελέα. Την ίδια ώρα ελάχιστες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης κατά των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που διαπιστώνεται υπεράριθμη στέγαση μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Προβληματισμένος για το θέμα εμφανίζεται και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης. «Οι διαδικασίες έξωσης των παράνομων μεταναστών είναι πολύ αργές. Θα πρέπει να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν προκειμένου να ανασάνουν ολόκληρες γειτονιές της πόλης που το έχουν ανάγκη» είπε στον «Α». ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΙΜΟΣ ΦΑΚΑΛΗΣ
2 σχόλια:
Ο χώρος πίσω απο το Μακρο την δεκαετία του '90 είχε γεμίσει με παράγκες και με ατελείωτους σωρους σκουπιδιών. Αιτια ήταν οι εισαγόμενοι βρομα απο Βουλγαρία. Για να διαλυθεί ο γυφτομαχαλάς χρειάστηκε η συνδρομή των ΜΑΤ γιατί οι γύφτοι επικαλούνταν χρησικτησία και αρνιόταν να φύγουν!
Μετά πληρώσαμε ενα σωρό χρήματα για φορτωτές και φορτηγά τετραξονικα να καθαρίσει ο τόπος.
Τώρα έχει αρχίσει να ξαναδημιουργείται οικισμός. Παράγκες ξεφυτρώνουν, σκουπίδια συσσωρεύονται. Κανείς δεν ενδιαφέρεται; Κανείς δεν ελέγχει; Ο χώρος είναι ορατός απο τον περιφερειακό.
Τι να ελένξουν...
Άσε σήμερα πέρασα από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών & το ΚΤΕΟ και διέλυσα τις ζάντες από τον κωλόδρομο.
Μ΄αρέσει που κάνουνε και εξετάσεις οδήγησης εκεί...
Δημοσίευση σχολίου