Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ίσως ανακαλύψαμε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου



Μπροστά σε μία από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της παγκόσμιας ιστορίας, πιστεύουν ότι βρίσκονται μία ομάδα αρχαιολόγων και ιστορικών από το Πολωνικό Κέντρο Αρχαιολογίας, που «έφεραν στο φως» ένα μαρμάρινο και χρυσό μαυσωλείο, μετά από ανασκαφή που πραγματοποίησαν στην Αλεξάνδρεια.


«Ίσως ανακαλύψαμε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δηλώνουν περιχαρείς για το μαυσωλείο που ανακάλυψαν στην «καρδιά» της Αλεξάνδρειας, στην περιοχή Κολ Ελ Ντικά, μόλις 60 μέτρα μακριά από το τζαμί Νεμπί Ντάνιελ, όπου σύμφωνα με την αραβική παράδοση βρίσκεται ο τάφος του Έλληνα στρατηλάτη. Μέσα σε αυτό βρέθηκε μία σπασμένη κρυστάλλινη σαρκοφάγος και 37 οστά ενός ενήλικου άνδρα, τα οποία θα εξεταστούν -μέσω της ανάλυσης με άνθρακα- προκειμένου να διαπιστώθει η ηλικία τους.

Το σπουδαίο εύρημα είναι αφιέρωμενο στον «Βασιλιά των Βασιλέων, και κατακτητή του κόσμου , Αλέξανδρο Γ» και φέρει επιγραφές κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα, καθώς και μερικά αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το μαυσωλείο έχει έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, καθώς συνδυάζει καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές επιρροές από τον ελληνικό, αιγυπτιακό και περσικό πολιτισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το μαυσωλείο σφραγίστηκε τον 3ο ή τον 40 αιώνα μ.Χ, για να προστατευτεί από την καταστροφή των ειδολωλατρικών μνημείων, μετά την αλλαγή της επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.


Σημειώνεται ότι το σώμα του νεκρού είχε τοποθετηθεί σε κρυστάλλινη σαρκοφάγο, αφού κάποιος από τους Πτολεμαίους βασιλείς είχε υφαρπάξει την αρχική χρυσή λάρνακα.


140 προσπάθειες εντοπισμού απέτυχαν

Το Ανώτατο Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων μετρά πάνω από 140 ανεπιτυχείς αναζητήσεις τη θέσης του τάφου, ο οποίος χτίστηκε από τον Πτολεμαίο Φιλάδελφο γύρω στο 280 π.Χ.
Διάσημος τόπος προσκυνήματος της αρχαιότητας, η τοποθεσία είναι κυρίως γνωστή επειδή την έχουν επισκεφτεί πολλοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες, συμπεριλαμβανομένων του Ιούλιου Καίσαρα και του Οκτάβιου Αυγούστου.

Μέχρι τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., η τοποθεσία του τάφου ήταν γνωστή, σύμφωνα με όσα έλεγαν μερικοί από τους πρώτους Πατέρες της Εκκλησίας.

Το μεγάλο μνημείο, ήταν όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γουόρλντ Ντέιλι Νιους», προφανώς ερμητικά κλειστό και κρυμμένο στον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ., ενδεχομένως για να προστατευθεί από τους χριστιανούς μετά την αλλαγή της επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το Σώμα χάνεται κατά τη διάρκεια θρησκευτικών ταραχών στην Αλεξάνδρεια περί τα τέλη του 4ου μεταχριστιανικού αιώνα και ο τάφος αγνοείται έκτοτε.

Αυτή η νέα ανακάλυψη από το Πολωνικό Κέντρο θα μπορούσε σίγουρα να είναι από τις πιο σημαντικές που έγιναν ποτέ στη χώρα, αλλά και διεθνώς.

Το ίδιο το οικοδόμημα είναι ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής και της δεξιοτεχνίας.






Δείτε ακόμη:
Ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου ~ 3D Εικονική αναπαράσταση
Διάσημα μυστήρια ~ Τί απέγινε ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου; 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου