Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ; ~ Φέρτε σαμπάνιες



Το ενδεχόμενο κατάργησης συνολικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) φέρεται να μελετά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι...
ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμά ότι συγκεκριμένος φόρος δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα απ' ό,τι λύνει.

Και συνεπώς, θα πρέπει να εξετασθεί η προοπτική της απόσυρσης του, έστω από τον επόμενο χρόνο (σσ: εφόσον για φέτος είναι αρκετά «υλοποιήσιμος» ήδη, για να ανακληθεί – άλλωστε την πολιτική ζημία την έχει κάνει ήδη).

Γι’ αυτό, ο κ. Χαρδούβελης, έχει δώσει εντολή να εξετασθεί το ενδεχόμενο αναλυτικά και να του γίνουν προτάσεις για τον φόρο ή τους φόρους που θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν, αποφέροντας τα ισοδύναμα έσοδα. Αυτή η ξεκάθαρη διαφοροποίηση πάντως απέναντι στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί και τη βασική αιτία που πλέον οι σχέσεις του νυν υπουργού Οικονομικών με το προκάτοχο του και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, διέρχονται κρίση.

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι ο ΕΝΦΙΑ, παρά τα προβλήματα του, είναι ένας δοκιμασμένος στο εξωτερικό και εξαιρετικά επιτυχημένος φόρος, που έπρεπε να έρθει και στη χώρα μας. Σημειώνει δε σε συνομιλητές του ότι στη Μεγάλη Βρετανία εφαρμόζεται εδώ και εκατονταετίες, με μεγάλη επιτυχία, οπότε είναι δοκιμασμένος στη πράξη. Απλώς, χρειάζεται τις απαραίτητες μετατροπές.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου