Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Μπουρδέλο ~ Πάλι λάθη στον ΕΝΦΙΑ;



Ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν το διορθωμένο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και βρίσκονται στα κάγκελα…

Το αλαλούμ συνεχίζεται καθώς αυτή τη φορά φαίνεται ότι στο δεύτερο εκκαθαριστικό έχει διορθωθεί η αξία των ακινήτων αλλά ο φόρος παραμένει ο ίδιος.


Διαβάστε τα αναλυτικά παραδείγματα...


  1. Για οικόπεδο εντός σχεδίου το πρώτο εκκαθαριστικό του Αυγούστου υπολόγιζε την αξία του σε 43.134, ευρώ και ο φόρος ήταν 64, 38 ευρώ. Το διορθωμένο εκκαθαριστικό υπολογίζει νέα αξία ακινήτου τα 27. 898 ευρώ αλλά ο φόρος παραμένει 64,38 ευρώ ενώ με βάση την νέα αξία θα είχε φόρο περίπου 24 ευρώ.
  2. Κατοικίες στην Αθήνα και στην Ηλεία έχουν ακριβώς τον ίδιο φόρο σε σχέση με το ποσό που υπολογίστηκε στο εκκαθαριστικό του Αυγούστου.
  3. Χωράφι με 15 ελιές στο Χιλιομόδι είχε αντικειμενική αξία το 2013 7.000 ευρώ. Στο πρώτο εκκαθαριστικό η αξία υπολογίστηκε στα 170.000 ευρώ με φόρο 300 ευρώ ενώ στο διορθωμένο εκκαθαριστικό η αξία έπεσε στα 27.000 ευρώ με φόρο 300 ευρώ.
  4. Ιδιοκτήτης μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου 47 τ.μ. καλείται να πληρώσει τον ίδιο φόρο με αυτόν που υπολογίστηκε στο εκκαθαριστικό του Αυγούστου.



Γκρίνια από φορολογούμενους

Το ενδεχόμενο και νέων λαθών δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν έχει προκύψει όμως ακόμα – τουλάχιστον ακόμα- λάθος που να βγάζει μάτι, όπως έγινε στο τέλος Ιουλίου.

Με την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών πάντως, η γκρίνια που άρχισε από πολλούς φορολογούμενους δείχνει τη σύγχυση που έχει καταφέρει να δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών. Φορολογούμενοι γκρίνιαζαν γιατί δεν πέρασαν οι μειώσεις στα ημιτελή και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ή ακόμα διότι οι αξίες των ακινήτων τους ήρθαν στα ίσα τους αλλά όχι και οι φόροι.

Η απάντηση που δίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι πως μπορεί πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις ο φόρος να είναι ο ίδιος, διότι η προσαρμογή της αξίας του ακινήτου είναι τέτοια που εξακολουθεί να παραμένει το ακίνητο στην ίδια φορολογική ζώνη.

Για να γίνει κατανοητό ας δούμε ένα παράδειγμα. Αν σε ένα οικόπεδο, η αξία του είχε υπολογιστεί αρχικά λάθος με 50 ευρώ το τετραγωνικό και με τη νέα εκκαθάριση επαναπροσδιορίστηκε σε 21 ευρώ το τετραγωνικό, ο φόρος δεν θα αλλάξει. Στη φορολογική ζώνη 20,01 ευρώ έως 50 ευρώ το τετραγωνικό (μοναδιαία αξία οικοπέδου) ο συντελεστής φόρου είναι ενιαίος 0,06 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όσον αφορά στα τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα όπου ψηφίστηκε έκπτωση φόρου 20% -εφόσον παρέμεναν κενά και ουδόλως ηλεκτροδοτήθηκαν το 2013- θα ακολουθήσει νέος γύρος εκκαθάρισης έως το τέλος Οκτωβρίου. Οι διορθώσεις σε εκκαθαριστικά όπου υπήρξε λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9 από τους φορολογούμενους θα τραβήξει ακόμα περισσότερο. Το σύστημα θα ανοίξει για διορθώσεις από τις αρχές Οκτωβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου.

Τέλος οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν, να διαγράψουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών, το χρονοδιάγραμμα δείχνει έως και Δεκέμβριο.

Μέχρι σήμερα τα μόνα που έχουν αλλάξει είναι οι δόσεις εξόφλησης του φόρου (έξι μηνιαίες δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη 30 Σεπτεμβρίου) και η γκάφα με τις τρελές αξίες ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Έχουν περάσει επίσης στα νέα εκκαθαριστικά, η εξαίρεση από το φόρο ακινήτων της Κεφαλονιάς, η απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και η μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.




Mε 7 βήματα οι φορολογούμενοι μπορούν να εξέγξουν και να εντοπίσουν τυχόν λάθη.

1. Ελέγξτε τις αναγραφόμενες φορολογητέες αξίες των ακινήτων που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό

2. Να αναζητήσετε την αιτία της υπερχρέωσης πρώτα στα οικόπεδα

3. Ελέγξτε άν υπολογίστηκε ή όχι έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή κτίσματα

4. Τσεκάρετε τι γίνεται με τους φόρους στα αγροτεμάχια

5. Ελέγξτε με συγκεκριμένο «μπούσουλα» εάν έχετε κάνει κι άλλα λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση των ακινήτων σας και εξαιτίας τους έχει «φουσκώσει» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

6. Αν έχετε αγοτεμάχιο με κτίσμα, προσέξτε αν τα έχετε δηλώσει στο Ε9

7. Ακολουθήστε τις διαδικασίες που έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών για να μειώσετε τις υπέρογκες χρεώσεις.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου