Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί δεν είχαμε πολλά έσοδα παρά την αύξηση στους τουρίστες; ~ Bρίζουν μ@λ... όποιον ζητάει αποδείξεις

 
Τις καλοκαιρινές του περιπέτειες στην Ελλάδα στο κυνήγι της... απόδειξης πληρωμής περιγράφει στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο έλληνας ανταποκριτής του στη χώρα μας, ο οποίος δεν απέφυγε, μεταξύ άλλων, να εισπράξει και την διεθνώς διάσημη ελληνική βρισιά «μαλάκας» επειδή επέμεινε να του κόβουν αποδείξεις.

Ο ανταποκριτής του περιοδικού στη χώρα μας υποστηρίζει, κατά τις καλοκαιρινές του διακοπές, σε όσους τόπους επισκέφτηκε, δεν έλαβε σχεδόν καμία απόδειξη.


Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει ότι το θέμα της φοροδιαφυγής περνάει από αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις σε όσους πολίτες πληρώνουν.

«Σαν Ελληνας, γνωρίζω ότι μία φράση στη χώρα μου είναι η πιο ενοχλητική που μπορεί να ακούσει κάποιος: Θα ήθελα απόδειξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του Der Spiegel, που σημειώνει ότι για τον μέσο αυτοαπασχολούμενο Έλληνα αυτό το κομμάτι χαρτί είναι απεχθές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άνθρωποι που ζητούν αποδείξεις, δέχονται... προσβολές, ακόμη και βρισιές, με τον αρθρογράφο να εκτιμά πως το ελληνικό δημόσιο χάνει 10 δισ. ευρώ ετησίως αποκλειστικά από τον μη καταβληθέντα ΦΠΑ.

Η φοροδιαφυγή είναι στην Ελλάδα ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα, σημειώνει ο συντάκτης που περιγράφει λεπτομερώς τις... περιπέτειες που έζησε στις καλοκαιρινές του διακοπές.
«Η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος που νοίκιασα για τρεις ημέρες τον Αύγουστο ήταν εξαιρετικά φιλόξενος. Η κύρια ασχολία της είναι καθηγήτρια γερμανικών σε Ελληνικό σχολείο και είναι λογικό να αντιμετωπίζει προβλήματα, λόγω των περικοπών», αναφέρει και προσθέτει:

«Η φιλική ατμόσφαιρα άλλαξε την ημέρα της αναχώρησής μου. Ζήτησα την απόδειξη για το νοίκι, και τελικά βρέθηκα μπροστά σε μία γνώριμη αντιπαράθεση».

«"Σίγουρα θέλεις απόδειξη"; μου είπε η γυναίκα που προσπαθούσε μετά βίας να συγκρατήσει την οργή της. Της απάντησα "ναι", και εκείνη ρώτησε: "Γιατί";», με τον συντάκτη να απαντάει: «Γιατί δεν θέλω πληρώσω παραπάνω χρήματα όταν η κυβέρνηση δημιουργήσει έναν νέο φόρο για να καλύψει την τρύπα στον προϋπολογισμό».

Ο συντάκτης του Spiegel συνεχίζει την εξιστόρηση των «περιπετειών του» τονίζοντας πως κάτι ανάλογο του συνέβη όταν πήγε με τον γιο του για βαρκάδα, με τον ιδιοκτήτη της βάρκας, να αρνείται να του δώσει απόδειξη, και να του υπαγορεύει μάλιστα τι... θα πει, εάν τους πιάσει ο ΣΔΟΕ!
«Όταν επέμεινα να λάβω την απόδειξη, μου την έδωσε οργισμένα, ενώ μου έκοψε για 10 ευρώ, αντί για 20 που πλήρωσα κανονικά».

«Παρόμοιες εμπειρίες βίωσα σχεδόν παντού», συνεχίζει ο ανταποκριτής του Der Spiegel, και προσθέτει:

«Σε μπαρ, σε ταβέρνες ή πιτσαρίες, ακόμα και σε μαγαζιά με σουβενίρ. Και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μοιράστηκα αυτή την εμπειρία με 20 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα φέτος». Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές αγγίζει μέχρι και το 85%.

Οπως καταλήγει, όλοι οι φίλοι του με τους οποίους το συζήτησε, συμφωνούν ότι είναι σωστό να ζητάς αποδείξεις, «αλλά πρέπει να είσαι διεκδικητικός, να ρισκάρεις να χαλάσεις τις διακοπές σου»...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου