Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Αρχαία «Εγκληματική» οργάνωση


Φαντάσου τον Μέγα Αλέξανδρο να ήταν αστράτευτος ή να λούφαρε στο παλάτι του μπαμπά Φιλίππου Β' και να έλεγε στους στρατιώτες του:

«Λοιπόν, παιδιά, δεν πάει άλλο. Οι Πέρσες μάς έχουν κάνει τον βίο αβίωτο. Εισβάλλουν κάθε τόσο, δωροδοκούν όποιον μιλάει ελληνικά, κάνουν φασαρία και δεν με αφήνουν να διαβάσω, και ο δάσκαλός μου ο Τέλης θα με λέει κουμπούρα. Γι' αυτό προτείνω να μαζευτούμε να πάτε να τους τσακίσετε!

Δεν θέλω να τη βλέπω την αυτοκρατορία τους, να την ακούω, να υποπτεύομαι ότι υπάρχει. Όπερ μεθερμηνευόμενον, πρέπει να διαλυθεί το μαγαζί τους. Κι αυτό θα γίνει από τους καλύτερους πολεμιστές του κόσμου:
τους Ελληνες! Συνελόντι ειπείν, ή όλοι μας θα νικήσουμε ή όλοι σας θα πεθάνετε! Εγώ δεν έρχομαι, διότι έχει τελικό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπίνγκο: Eχει Αμφίπολη κόντρα σε Σούσα και έχω παίξει στον άσο (δίνει 2,25) καμιά κατοσταριά τάλαντα. Καλό δρόμο, καλό αγώνα, καλή τύχη, το Δωδεκάθεο μαζί σας και προσοχή μη βραχείτε και μην πατήσετε κάναν κροκόδειλο στη ράχη, γιατί είναι άτιμα ζωντανά και μονίμως πεινασμένα».


Κρίτων

Γιατί παρατέθηκε η προηγούμενη αδιανόητη υπόθεση εργασίας; Για να δείξει πόσο πολύ υπονομεύει τους κηφήνες τού σήμερα η σύγκρισή τους με πρωταγωνιστές της ελληνικής Ιστορίας οι οποίοι άξιζαν τη θέση του πρωταγωνιστή. Αν αποκτήσαμε μια ωραία, φωτεινή γωνιά στα κατάστιχα της παγκόσμιας Ιστορίας, είναι επειδή στην αρχαιότητα μερικοί δικοί μας έζησαν όπως έλεγαν ότι άξιζε να ζει κάποιος. Ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο, δεν την έκανε με ελαφρά, αποδεχόμενος την πρόταση του Κρίτωνα. Ο Αλέξανδρος έκανε πρώτος «ντου» στον εχθρό, δεν του πήγαινε... τρία-πέντε όταν έβλεπε σπαθί. Οι Σπαρτιάτες ήταν πραγματικά λιτοί στη ζωή τους. Δεν ξεσκίζονταν στο φαγητό, στο ποτό και στις απολαύσεις όταν δεν τους έβλεπαν οι άλλοι. Οι ιεροφάντες των Μυστηρίων τηρούσαν στ' αλήθεια τα άρρητα. Δεν έκαναν διαρροές σε φιλικά... ΜΜΕ της εποχής τους για το περιεχόμενο των τελεσμάτων.

Αυτά και άλλα πολλά ουσιαστικά έπραξαν κάποιοι λίγοι πρόγονοί μας. Γι' αυτό οι τάφοι τους σήμερα έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις εστίες εξουσίας όπου διαμένουν οι... ζωντανοί δυνάστες μας.
Και οι άχρηστοι σημερινοί ξέρουν καλά ότι όλοι κάνουμε τις συγκρίσεις μας...



Παναγιώτης Λιάκος / Δημοκρατία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου