Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

«Μαγεμένη» επέτειος χωρίς επαρκή χρήματα για τα 100 χρόνια


Η έκθεση των αντιγράφων των «Μαγεμένων» και οι μήτρες τους οι οποίες θα κατασκευαστούν σε εργαστήρια της Γαλλίας και πωλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη αντί 186.000 ευρώ, είναι προς το παρόν το μοναδικό «εορταστικό» γεγονός για την 100ή επέτειο από την ένταξη της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό ιστό.


Η φωτιά που υποσχέθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης πως θα ανάψει στον Πύργο του Τριγωνίου και η οποία θα έκαιγε σε όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους στης Θεσσαλονίκης,...
 έσβησε (για «τεχνικούς λόγους») προτού καν ανάψει. Οι προγραμματισμένες -όπως ανακοινώθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο από τον δήμο και τον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη, πρόεδρο της εταιρείας Θεσσαλονίκη 2012 (πρώην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή)- εκδηλώσεις προσκρούουν στο «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων…».

Το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ που θα διέθετε ο δήμος για εκδηλώσεις δεν έγινε δυνατό να εκταμιευτεί.

Οι «Μαγεμένες» ή «Καλοκυράδες της Αγοράς», αμφίπλευρα γλυπτά του 2ου π.Χ. αι. από τη Ρωμαϊκή Στοά της Θεσσαλονίκης, που είχαν αφαιρεθεί, όπως τα Ελγίνεια και εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου, έστω και σε αντίγραφα θα είναι ίσως το μόνο «δώρο» της επετειακής χρονιάς στην πόλη.

«Ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ένταξη της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα ας σημάνει την αφορμή για την καθιέρωση θεσμών που αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη σε μητρόπολη των Βαλκανίων, γεγονός που θα επιτευχθεί όχι με χορούς και πανηγύρια αλλά με την αποκατάσταση θεσμών που θα την καθιστούν μητροπολιτικό κέντρο», λέει μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση σειράς τριήμερων εκδηλώσεων και εκθέσεων στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής (18- 20 Ιανουαρίου).

Τα πιστά αντίγραφα των τεσσάρων αμφίπλευρων γλυπτών (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης), τα οποία θα φτάσουν τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, είχαν αφαιρεθεί στις 4 Νοεμβρίου 1864 από τον Γάλλο ιστορικό Εμανουέλ Μιλέρ (με την άδεια των οθωμανικών Αρχών).

Η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη στην προσφορά-χορηγία της θεσσαλονικιάς επιχειρηματία Έλενας Αμβροσιάδου, η οποία διέθεσε το ποσό για την κατασκευή των μητρών όπως και το προσωπικό της αεροσκάφος για να μεταβούν στη γαλλική πρωτεύουσα η ίδια, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (στον χώρο του οποίου θα τοποθετηθεί μέρος των αντιγράφων) ώστε να υπογραφεί η συμφωνία.

Η επιχείρηση της επιστροφής των «Incantadas» (όπως ήταν στα σεφαραδίτικα ο τίτλος των «Μαγεμένων») άρχισε αρκετά χρόνια πριν, από την περίοδο προετοιμασίας της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997, επανήλθε με αφορμή την ανάπλαση της Αρχαίας Αγοράς (στο νότιο τμήμα της οποίας φέρεται ότι ήταν τοποθετημένες οι «Μαγεμένες», στην κορινθιακή κιονοστοιχία της Στοάς των Ειδώλων), επανήλθε προ τριετίας όταν ο πρώην δήμαρχος ανακοίνωνε την πρόθεση επαναδιεκδίκησης των γλυπτών με αφορμή την προετοιμασία της πόλης για τον εορτασμό των 100 ετών από την Απελευθέρωσή της.

Η διεκδίκηση των «Μαγεμένων» είχε γίνει ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής καμπάνιας της υποψήφιας δημάρχου Χρύσας Αράπογλου το 2006, ενώ συνεχείς επερωτήσεις στη Βουλή κατέθετε και ο τότε υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου