Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η Ακρόπολη ~ Η μηχανή του χρόνου (Βίντεο - 1ο Μέρος)


Με την βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων, η εκπομπή παρουσιάζει το θαύμα της Αθηναϊκής δημοκρατίας και του Περικλή, ο οποίος συγκρούστηκε με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ώστε να ξεκινήσει την οικοδόμηση του Παρθενώνα, των Προπυλαίων, του Ερεχθείου και του ναού της Αθηνάς Νίκης.

Το φιλόδοξο οικοδομικό πρόγραμμα έδωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και άλλαξε για πάντα την εικόνα της Αθήνας. Σε αντίθεση με την σύγχρονη...
 Ελλάδα το γιγαντιαίο έργο, που υπήρξε η μεγαλύτερη εργολαβία της αρχαιότητας, είχε πρωτοποριακούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και διαφάνεια στην χρηματοδότηση. Κόστισε 6 χιλιάδες τάλαντα, δηλαδή με αυτά τα χρήματα μπορούσαν να δημιουργηθούν 60 στόλοι.

Ο Παρθενώνας, κατασκευάστηκε σε οκτώ χρόνια, ενώ διάσημοι καθεδρικοί ναοί στην δυτική Ευρώπη ολοκληρωθήκαν μετά από 600 χρόνια.

Η έρευνα φωτίζει τις κατηγορίες κατά του γλύπτη Φειδία, για υπεξαίρεση και ύβρη, καθώς και τις πηγές χρηματοδότησης του έργου.

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ήταν η αρχή του τέλους για τη χρυσή εποχή. Τότε ξεκινά και η παρακμή της Αθηναϊκής ηγεμονίας.

Η Μηχανή του Χρόνου, καταγραφεί όσους σεβάστηκαν, αλλά και ατίμασαν τα μνημεία, τόσο στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όσο και στην περίοδο της ρωμαϊκής κατοχής.

Στην εκπομπή μιλούν, ο καθηγητής του ΕΜΠ και αναστηλωτής του Παρθενώνα, Μανόλης Κορρές, ο πρόεδρος των έργων συντήρησης Χαράλαμπος Μπούρας και η διευθύντρια της υπηρεσίας Μαρία Ιωαννίδου, καθώς και ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.






Το δεύτερο μέρος του ντοκυμανταίρ, μπορείτε να το παρακολουθήσετε...
Η Ακρόπολη ~ Η μηχανή του χρόνου (Βίντεο - 2ο Μέρος)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου