Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Game over για το Megaupload ~ Το κλείσανε...


...Με την κατηγορία της παραβίασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν την σελίδα διανομής αρχείων Megaupload.

Συνελήφθησαν, στη Νέα Ζηλανδία, οι ιδρυτές της σελίδας, δύο υπάλληλοι της εταιρείας ενώ αναζητούνται άλλοι τρεις.
Συμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, συνολικά..
 εκτελέστηκαν 20 εντάλματα έρευνας σε εννέα χώρες.

Σχεδον αμεσως μετά την δημοσιοποίηση των συλλήψεων και του τερματισμού λειτουργίας του Megaupload, η ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βγήκε εκτός λειτουργίας. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Anonymoys.

Η υπόθεση συμπίπτει χρονικά με τη συζήτηση δυο νομοσχεδίων (SOPA και PIPA) που προβλέπουν το μπλοκάρισμα κάθε ιστοσελίδας που καθιστά διαθέσιμο υλικό, το οποίο υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

Οι υπάλληλοι του megaupload κατηγορούνται για 500 εκατομμύρια δολάρια από τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων και τη λήψη 175 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω παράνομων downloads που αφορούσαν ταινίες, μουσική και άλλο περιεχόμενο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.


Νέες διαστάσεις στον πόλεμο του διαδικτύου

Ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο καλά κρατεί. Μετά το blackout σε μερικά από τα μεγαλύτερα site του διαδικτύου και την σφοδρή μάχη στο Κογκρέσο για την πάταξη της διαδικτυακής πειρατείας, οι αρχές έκλεισαν το περιβόητο Megaupload.com, ενώ συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία επτά στελέχη του site εκ των οποίων και ο ιδρυτής του, Kim Dotcom. Η αντίδραση από τον χώρο του internet ήταν άμεση με κυβερνοεπιθέσεις στις ιστοσελίδες του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις μαζικής παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Η όλη διαδικασία για την σύλληψη των στελεχών του Megaupload ήταν εντυπωσιακή. Περίπου 70 ένοπλοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο σε 10 ακίνητα της εταιρείας, κατέσχεσαν 50 εκατ. δολ. και περιουσιακά στοιχεία όπου περιλαμβάνονται και πολυτελή αυτοκίνητα όπως μία Rolls Royce Phantom Drophead Coupe.

To Μegaupload.com ήταν μία από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες filesharing. Δημιουργήθηκε το 2005 και προσέφερε τη δυνατότητα εύκολου upload αρχείων. Είχε 50 εκατ. καθημερινούς επισκέπτες. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων αγγίζει τα 500 εκατ. δολ.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι σύλληψη των 7 στελεχών του Megaupload δεν σχετίζεται με την περιβόητη μάχη στο Κογκρέσο. Πολλοί όμως, διαφωνούν. Μια ημέρα νωρίτερα άλλωστε, ορισμένα από τα πιο γνωστά site του διαδικτύου, εκ των οποίων και το Wikipedia «κατέβασαν ρολά» αντιδρώντας στα νομοθετήματα SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect Intellectual Property Act), που συζητούνται στο αμερικανικό Κονγκρέσο
 
Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια αποτελούν μια προσπάθεια των αμερικανικών αρχών να πολεμήσουν τις online αγορές πειρατικών αμερικανικών ταινιών, μουσικής και άλλων αγαθών, αναγκάζοντας τις εταιρίες του διαδικτύου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε ξένες ιστοσελίδες που προσφέρουν υλικό το οποίο παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Κάθε μάχη του Κογκρέσου κρύβει μία πιο σκληρή μάχη συμφερόντων μεταξύ επιχειρηματικών ομάδων. Οι κινηματογραφικές εταιρείες και οι δισκογραφικές ζητούν από το Κογκρέσο να πατάξει την διαδικτυακή πειρατεία που τους στοιχίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη πλευρά, κολοσσοί του Internet όπως η Google και το Facebook διαμαρτύρονται ότι με τα προτεινόμενα νομοσχέδια θα υπάρξει σοβαρή λογοκρισία στο Internet.

Αυτή ακριβώς η μάχη εξηγεί γιατί οι Anonymus δεν επιτέθηκαν μόνο σε ιστοσελίδες της κυβέρνησης, αλλά επίσης σε site εταιρειών της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας εκ των οποίων και η Universal Music.

Ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, δήλωσε στο BBC πως οι υποστηρικτές του SOPA αντιμετωπίζουν όσους αντιτίθενται ως ανθρώπους που θέλουν να επιβάλλουν ή να υπερασπιστούν την πειρατεία. «Δεν είναι όμως αυτό το νόημα. Το θέμα είναι ότι το νομοσχέδιο είναι τόσο γενικό και κακογραμμένο που πρόκειται να επηρεάσει κάθε τι στο διαδίκτυο, που μπορεί να μην έχει σχέση με την πειρατεία», κατήγγειλε.

Το περασμένο Σάββατο, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, που μάλλον φάνηκε να πρόσκειται φιλικά προς τους διαμαρτυρόμενους: «Αν και πιστεύουμε ότι η online πειρατεία από ξένες ιστοσελίδες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί σοβαρή νομοθετική απόκριση, δεν θα στηρίξουμε οποιαδήποτε νομοθεσία μειώνει την ελευθερία της έκφρασης, αυξάνει τους κινδύνους στην ηλεκτρονική ασφάλεια ή υπονομεύει το δυναμικό, καινοτόμο παγκόσμιο διαδίκτυο».Ενημέρωση: Αναβάλλεται η συζήτηση των νόμων SOPA/PIPA αλλά ο κυβερνοπόλεμος συνεχίζεται


Η μαζική διαμαρτυρία την εβδομάδα που πέρασε κατά των νόμων SOPA και PIPA οι οποίοι απειλούν την ακεραιότητα του Ίντερνετ έφερε αποτέλεσμα με την απόσυρση του νόμου PIPA από την αμερικανική Γερουσία. Ωστόσο την ίδια ώρα το κλείσιμο της ιστοσελίδας ανταλλαγής αρχείων Megaupload έχει επισύρει την οργή εκατομμυρίων χρηστών και οδήγησε τους Anonymous σε κυβερνοπόλεμο κατά δεκάδων ιστοσελίδων.

Η Γερουσία, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ανέβαλε επ΄αόριστο τη συζήτηση του νομοσχεδίου PIPA (Protect IP Act) που περιέχει παραπλήσιες διατάξεις με το νομοσχέδιο SOPA το οποίο έχει εισαχθεί στη Βουλή.

Η ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη αναβλήθηκε, εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Χάρι Ράιντ. Ανωνύμως είχε διαρρεύσει ότι δεν υπάρχουν 60 γερουσιαστές, δηλαδή η απαιτούμενη πλειοψηφία, για να ψηφίσουν το νόμο.

Ακολούθησε και ο πρόεδρος της επιτροπής για θέματα Δικαιοσύνης της Βουλής ο οποίος ανακοίνωσε ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο SOPA (Stop Online Piracy) θα μετατεθεί χρονικά «μέχρι να υπάρξει ευρύτερη συμφωνία για το ζήτημα».

«Πρέπει να επανεξετάσουμε την προσέγγιση για το πώς θα επιλύσουμε καλύτερα το πρόβλημα των ξένων κλεφτών που κλέβουν και πουλούν αμερικανικές εφευρέσεις και προϊόντα» είπε σε δήλωσή του ο Λάμαρ Σμιθ, πρόεδρος της επιτροπής απηχώντας σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα αρκετών από τους Αμερικανούς βουλευτές.

Αν ψηφίζονταν τα νομοσχέδια (υπήρχε ισχυρή υποστήριξη και μάλιστα διακομματική), οποιοσδήποτε κάτοχος υλικού με πνευματικά δικαιώματα θα μπορούσε να ζητήσει και να πετύχει δικαστικά το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας που περιέχει το υλικό. Σε αυτή την περίπτωση η ιστοσελίδα θα ήταν αόρατη για τους χρήστες όλου του Ίντερνετ.

Ωστόσο μετά την δικτυακή απεργία της περασμένης Τετάρτης η υποστήριξη μειώθηκε.

Μεγάλοι ιστότοποι με πρώτη τη Wikipedia κατέβασαν τους διακόπτες για μία ημέρα στέλνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε΄ολο τον πλανήτη για τους κινδύνους που απειλούν το Ίντερνετ από την εφαρμογή των νομοσχεδίων SOPA/PIPA. Ταυτόχρονα οι σελίδες προέτρεπαν τους Αμερικανούς να τηλεφωνήσουν μαζικά στους αντιπροσώπους τους και να τους επισημάνουν την κατάσταση «γονατίζοντας το τηλεφωνικό κέντρο του Κογκρέσου.

Την επιτυχία στο θέμα των νομοσχεδίων –οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι η νίκη δεν έχει έρθει ακόμα και τα νομοσχέδια μπορεί να επανέλθουν με άλλη μορφή– επισκίασε το κλείσιμο του Megaupload, της σελίδας μοιράσματος αρχείων.

Με την κατηγορία της παραβίασης των νόμων για την πνευματική ιδιοκτησία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προχώρησαν στη σύλληψη δύο ιδρυτών, την κατάσχεση μηχανημάτων και χρημάτων και στο κλείσιμο της δημοφιλούς σελίδας που φιλοξενούσε εκατομμύρια αρχεία με εξίσου μεγάλο αριθμό χρηστών παγκοσμίως.

Η απάντηση των Anonymous, της ρευστής ομάδας χακτιβιστών, ήταν άμεση: τουλάχιστον 10 ιστοσελίδες και μεταξύ τους του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, του FBI και της MPAA (είναι η ένωση των αμερικανικών στούντιο) βγήκαν εκτός λειτουργίας μετά από μπαράζ επιθέσεων.

Το μέλλον του Megaupload παραμένει αβέβαιο. Σε έναν από τους λογαριασμούς στο Twitter που σχετίζονται με τους Anonymous έγινε λόγος για μία προσπάθεια ανασύστασης της σελίδας αλλά τίποτα δεν είναι σαφές.

Σε κάθε περίπτωση η χρονική ταύτιση των δύο υποθέσεων (που δεν σχετίζονται άμεσα) και η ευρύτατη κάλυψη από τα μέσα κινητοποίησαν χιλιάδες ανθρώπους για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τις ελευθερίες τους.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ ο κόσμος χάνεται και το @@@νι ξυρίζεται. Πόλεμοι, φτώχια, πείνα και αυτοί ασχολούνται με την πειρατία.

Δημοσίευση σχολίου