Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τέλος Energa & Hellas Power ~ Τι θα συμβεί με τους πελάτες


Επανέρχονται στη ΔΕΗ οι περίπου 200.000 καταναλωτές που έπαιρναν λογαριασμούς από τις εταιρείες Energa και Hellas Power, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές αφαίρεσαν από αυτές το δικαίωμα συναλλαγών στην ηλεκτρική ενέργεια, λόγω υψηλών οφειλών στη χονδρεμπορική αγορά.

Η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ σε κοινή τους ανακοίνωση καθησυχάζουν τους καταναλωτές ότι δεν πρόκειται να έχουν οποιαδήποτε επίπτωση από την εξέλιξη αυτή. Από την πλευρά της η ΔΕΗ, εξέδωσε ανακοίνωση για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι πελάτες των δύο εταιρειών.:


Οι εξελίξεις τις οποίες είχε περιγράψει από χθες το euro2day, έγιναν αναπόφευκτες μετά την παρέλευση και της τελευταίας προθεσμίας που έθεσε ο ΔΕΣΜΗΕ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις δύο εταιρείες, να καταβάλουν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας το ποσό των 27 εκατομμυρίων, που αποτελεί μέρος της αναγνωρισμένης από τις δύο εταιρείες οφειλής από αγορές ρεύματος.


Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΡΑΕ και τον ΔΕΣΜΗΕ αναφέρει:

"Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) ενημερώνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι, με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΣΜΗΕ κατήγγειλε τις συμβάσεις Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και διέγραψε τις εταιρείες προμήθειας ENERGA και HELLAS POWER από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Χονδρεμπορικής Αγοράς, λόγω της μη εκπλήρωσης εκ μέρους τους των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Συνεπώς, οι εταιρείες αυτές, ENERGA και HELLAS POWER, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες.

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει καθόλου την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πελάτες των εταιρειών αυτών, όπως άλλωστε προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και δεν απαιτείται από την πλευρά των πελατών αυτών να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Κατόπιν τούτου, οι πελάτες των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER θα εξυπηρετούνται, από ώρα 00:00 της 25ης/1/2012, αυτόματα από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (άρθρο 57, Ν. 4001/2011), που σήμερα είναι η ΔΕΗ Α.Ε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου, οι πελάτες αυτοί θα πρέπει εντός τριών (3) μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους".

Άμεσα, με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ Α.Ε., ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, θα ενημερώσει σχετικά τους παραπάνω πελάτες".


Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

"Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), με την οποία γνωστοποιήθηκε η διαγραφή δύο συγκεκριμένων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Αγοράς, η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει τους πελάτες των υπόψη εταιρειών για τα ακόλουθα:

• Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το ν. 4001/2011 άρθρο 57, αναλαμβάνει από ώρα 00:01 της Τετάρτης 25/1/2012 την προμήθεια των καταναλωτών αυτών με ηλεκτρική ενέργεια, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου.

• Οι καταναλωτές αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.

• Επίσης, δεν χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.

• Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις (3) μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.

• Για το παραπάνω διάστημα, οι υπόψη καταναλωτές τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενη την εύλογη ανησυχία των πιο πάνω καταναλωτών, για διευκόλυνσή τους και πληρέστερη ενημέρωση, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία την ειδική τηλεφωνική γραμμή: 214-214-2000 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή, 08:00 – 20:00).


Η κόντρα για τις οφειλές

Όπως είχε μεταδώσει το euro2day.gr το απόγευμα της Δευτέρας, η ΡΑΕ απέστειλε με δικαστικό κλητήρα στις δύο εταιρείες πρόσκληση για ακρόαση και με θέμα την άρση των αδειών καθώς δεν πληρώθηκε η δόση των 27 εκατ. ευρώ.

Για το θέμα, μάλιστα, ο ΔΕΣΜΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αποκρούει τις αιτιάσεις των δύο εταιρειών ότι τους οφείλονται μεγάλα ποσά. Στην ανακοίνωση του ΔΕΣΜΗΕ αναφέρεται πως "οι δύο εταιρείες οφείλουν μεγάλα ποσά. Μέρος των οφειλών τους αναγνωρίζεται από τις εταιρείες αυτές, ενώ άλλο κατά πολύ μικρότερο μέρος αυτών αμφισβητείται από αυτές.

Σημειώνει μάλιστα ότι "όλοι οι λοιποί ισχυρισμοί των εταιρειών αυτών και η αναφορά αυτών σε αγωγές και μηνύσεις τους κατά του ΔΕΣΜΗΕ και των εκπροσώπων μας στερούνται σοβαρότητα και γι’ αυτό δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω σχολιασμού τους". Επιβεβαιώνει δε ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την καταγγελία των Συμβάσεων Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας των δύο εταιρειών Hellas Power Α.Ε. και Energa Power Trading Α.Ε.»

Η δραματική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της άρνησης των ρυθμιστικών φορέων να αποδεχθούν ενδιάμεση πρόταση του νέου μετόχου των δύο εταιρειών, Worldwide Energy Fund, να καταβάλει μέρος της οφειλής σε καθυστέρηση ύψους 27 εκατ. ευρώ, το οποίο ανέρχεται σε 15 εκατ., και το υπόλοιπο να καταβληθεί μετά το ξεμπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών των δύο εταιρειών.

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή καθώς συνοδευόταν από τον όρο ο ΔΕΣΜΗΕ να αναγνωρίσει και να εγγράψει στο μητρώο του την Energa Retail, η οποία αποσχίσθηκε από την Energa προκειμένου να ασκεί τις δραστηριότητες της λιανικής.

Ως γνωστόν, οι δύο εταιρείες εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζουν ότι η ENERGA και η HELLAS POWER διεκδικούν από τον ΔΕΣΜΗΕ, τη ΡΑΕ και λοιπούς κρατικούς φορείς από παρατυπίες, στρεβλώσεις και υπερχρεώσεις τους συνολικό ποσό... 340 εκατ. ευρώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου