Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Γκρούεφσκι ~ Το παρτάλι της γειτονιάς


Μπορεί να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι θέλει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, δεν σταματά όμως να διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα για να προωθήσει το δικής του εμπνεύσεως όραμα του... Αλεξανδρισμού.

Ο λόγος για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί και να παραχαράσσει την ιστορία, ενώ η στρατηγική που έχει χαράξει στη διαμάχη με την Ελλάδα καταρρέει. Ο Γκρούεφσκι περίμενε ότι...
 με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα κατάφερνε να προωθήσει ταχέως το αίτημα ένταξης της FYROVardarska στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Όμως τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ατλαντική Συμμαχία υπενθύμισαν με ξεκάθαρο τρόπο στον πρωθυπουργό των Σκοπίων ότι χωρίς επίλυση του θέματος της ονομασίας η ΠΓΔΒ δεν θα γίνει μέλος των οργανισμών αυτών. Το τελευταίο ράπισμα στον κ. Γκρούεφσκι ήρθε την Τετάρτη από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς φογκ Ράσμουσεν ο οποίος επανέλαβε στον πρωθυπουργό των Σκοπίων ότι ισχύει η απόφαση της συνόδου κορυφής του Βουκουρεστίου, σύμφωνα με την οποία η διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων είναι να έχει λυθεί η διαφορά με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια του κ. Γκρούεφσκι να προωθήσει τον αποκαλούμενο Αλεξανδρισμό, τοποθετώντας στα Σκόπια αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αψίδες που παραπέμπουν σε ανύπαρκτες νίκες και φανερώνουν τις πραγματικές διαθέσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων έναντι των γειτονικών χωρών και μια σειρά από πολιτικές που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Αλβανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια πρέσβειρας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, προέβη σε διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΒ, με αφορμή την ανέγερση αψίδας στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Στην αψίδα αυτή απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, ο Ήλιος της Βεργίνας και παραστάσεις αλυτρωτικού περιεχομένου, κατά παράβαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της αρχής της καλής γειτονίας. Η Ελληνίδα διπλωμάτης διαμαρτυρήθηκε για τη συνεχιζόμενη, με διάφορες ενέργειες, πολιτική διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας, που στρέφεται εναντίον της Ελλάδος και άλλων γειτονικών χωρών και ζήτησε από την κυβέρνηση των Σκοπίων να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, "η Ελλάδα έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι τέτοιες ενέργειες, πέραν του ότι αποτελούν παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της αρχής της καλής γειτονίας, ο σεβασμός της οποίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, είναι επικίνδυνες και συνιστούν απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων, που έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν το τίμημα του εθνικισμού".

Οπως πληροφορείται το protothema.gr και η αλβανική κυβέρνηση αναμένεται να επιδώσει νότα διαμαρτυρίας στην ΠΓΔΒ, για το αναπαραστατικό περιεχόμενο της Αψίδας «Μακεδονία», στοιχεία της οποίας παραπέμπουν στην «Μεγάλη Μακεδονία». Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι στην ασπίδα που τοποθετήθηκε προσφάτως στο κέντρο των Σκοπίων συμπεριλαμβάνεται και μέρος της Μικρής Πρέσπας που ανήκει στην Αλβανία!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αλβανόφωνου τηλεοπτικού σταθμού Alsat-M , εντός των επόμενων ημερών, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών θα αντιδράσει συνολικά "αφού εξεταστούν διάφορα πράγματα, όχι μόνο η Αψίδα" αλλά και ζητήματα όπως ο αποκλεισμός της αλβανικής γλώσσας στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος ο Μέγας» των Σκοπίων.



Ο προκλητικός Νίκολα Γκρούεφσκι

Ο στόχος του κ. Γκρούεφσκι είναι να προκαλέσει τις γειτονικές χώρες και δευτερευόντως να πείσει το εσωτερικό ακροατήριό του στα Σκόπια ότι με τις πολιτικές που ακολουθεί διασφαλίζει τα συμφέροντα της ΠΓΔΒ. Ακόμη και στην επιστολή που απέστειλε μέσω της αντιπροέδρου της κυβέρνησής του στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, ο κ. Γκρούεφσκι εκφράζει την "ετοιμότητα και ξεκάθαρη και ανεπιφύλακτη βούληση για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διένεξη, η οποία δημιουργήθηκε από τη χώρα σας, αναφορικά με το όνομα της δικής μου χώρας".

Κατά την άποψη δηλαδή του αμετανόητου κ. Γκρούεφσκι η Ελλάδα προκάλεσε τη διένεξη με τη FYROVardarska!
Το νέο στοιχείο, το οποίο προέκυψε από την επίσκεψη της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γκρούεφσκι στην Αθήνα είναι ότι στα Σκόπια υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελλάδα. Η κυρία Τεούτα Αρίφι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΒ, που προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, στις επαφές της με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης αναζήτησε τρόπους για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία και οι διασυνοριακές ανταλλαγές.

Π.Θ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου