Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Αρχαιοελληνική συνταγή ~ Τευθίδες ὠνθυλευμέναι μετά χόνδρου κοκκάλων & ἀσταφίδων (καλαμαράκια γεμιστά με πλιγούρι, κουκουνάρια & σταφίδες)




στεον φθ τευθίες νθυλευμένη

««... είναι νόστιμο το βρασμένο γεμιστό καλαμάρι...»
(Δειπνοσοφιστές Ζ 293,41c)




Υλικά:

■ 1κιλό καλαμάρια φρέσκα μέτρια

■ 1 κούπα πλιγούρι (χοντροαλεσμένο στάρι)

■ 2 κουταλιές κουκουνάρια

■ 1 κουταλιά σταφίδα μαύρη

■ 1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο

■ 2 κρεμμυδάκια φρέσκα

■ 1/2 κούπα λευκό κρασί

■ 1 κούπα ελαιόλαδο


 Εκτέλεση:

1. Πλύντε και καθαρίστε τα καλαμάρια από όσα περιέχει η "σακούλα" τους. Αφαιρέστε τα μάτια και κόψτε σε μικρά κομματάκια τα ποδαράκια. Αλατίστε τα κι αφήστε τα να περιμένουν.

2. Βράστε το πλιγούρι σε αλατισμένο νερό και στραγγίστε το.

3. Ψιλοκόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και βάλτε τα στην κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο, το άνηθο και τα ποδαράκαι των καλαμαριών. Τσιγαρίστε τα για λίγο και προσθέστε το κουκουνάρι και τις σταφίδες και μετά το κρασί. Ρίξτε στη συνέχεια το στραγγισμένο πλιγούρι, αλατίστε κι ανακατέψτε για να ενωθεί το μίγμα της γέμισης.

4. Γεμίστε τα καλαμάρια με αυτό και στερεόστε τα με οδοντογλυφίδα ή ράψτε τα.

5. Αραδιάστε τα σε πήλινο σκεύος, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νερό, σκεπάστε τα και σιγοψήστε τα.

*Η συνταγή μέσα από το πολύ καλό "Γεύσεις Ελλήνων"

Περισσότερες αρχαιοελληνικές συνταγές στην κατηγορία "Αρχαίοι Έλληνες - κρασί & διατροφή"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου