Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η λίγδα του Βορρά ~ 47 συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη +Βίντεο


Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση (4) εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στους (53 με νεότερη ανακοίνωση) μέχρι τώρα συλληφθέντες, περιλαμβάνονται ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, τραπεζικά στελέχη, δικηγόροι καθώς και δημοσιογράφος και...
 αστυνομικός.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και (2) ακόμη αστυνομικοί, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος


Κέρδη ενός δισ. ευρώ για τους 53 επώνυμους τοκογλύφους

Υπολογίζεται ότι από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων το Ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση τεσσάρων (4) πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Εκτιμάται ότι από την παράνομη δράση των τεσσάρων αυτών εγκληματικών οργανώσεων το Ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί σημαντικά έσοδα, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, για τη μεγάλη αυτή επιτυχία των Υπηρεσιών Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ο Υπουργός δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία με την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα, που αποκομίζουν παράνομα τεράστια οικονομικά ποσά, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από σημαντικά έσοδα, είναι διαρκής και κυρίως, χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις».

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί, με την αυτόφωρη διαδικασία, σαράντα επτά (47) μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων, ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη και πρώην τραπεζικό στέλεχος, τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι, εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, δημοσιογράφος και ένας υπάλληλος Π.Α.Ε.

Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά, τις κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων:

Διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις (4) εγκληματικές οργανώσεις,

Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.

Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους ( modus operandi).

Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους.

Εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα – επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν.

Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά. Επιπλέον, και οι τέσσερις (4) εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης..

Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Η αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

astynomia.gr


Συνδικαλιστής «μάλαμα»

Άφωνη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις για τη δομή της πολυπλόκαμης εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη και που στα σπλάχνα της δραστηριοποιήθηκαν γνωστά ονόματα της πολιτικής, τραπεζικής, δημοσιογραφικής και... νυκτερινής ελίτ της πόλης.

Τις εντυπώσεις βεβαίως κερδίζει ο Χρήστος Παπαχατζής, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση ενόσω διατελούσε διευθυντής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε..

Λίγες μόνον εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2011 και την ανάληψη καθηκόντων υπουργού Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο Χρήστος Παπαχατζής, μέχρι τότε διευθυντής της Β` Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, τοποθετείται στη νευραλγική θέση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε.. Η τοποθέτηση αυτή έγινε επίσημα και με τον νόμο και με τα απαραίτητα έγγραφα να έχουν υπογραφεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο Χρήστος Παπαχατζής δεν ήταν βεβαίως ο οποιοσδήποτε Διευθυντής Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης. Από το 1995 έως το 2005 κινήθηκε δραστήρια και με επιτυχία στον συνδικαλιστικό χώρο των εφοριακών ως στέλεχος και αργότερα επικεφαλής της κλαδικής οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η συνδικαλιστική του πορεία κάλυψε τις περιόδους Ανδρέα Παπανδρέου και Σημίτη, για να καταλήξει επί περιόδου Γιώργου Παπανδρέου και Βενιζέλου να φθάσει στην κορύφωση της καριέρας του ως ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε..

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες από ανώτερους δικαστικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης, η «τυπολογία» του Χρήστου Παπαχατζή ήταν γνωστή από τα μέσα της δεκαετίας του `90. Πιο συγκεκριμένα, ο συνδικαλιστής των εφοριακών που αναρριχήθηκε στο αξίωμα του προέδρου στο αρμόδιο Σωματείο έδωσε από νωρίς δείγματα γραφής, στηρίζοντας συναδέλφους του εφοριακούς που συνελήφθησαν για δωροδοκία, εκβίαση και απιστία και μάλιστα επ’ αυτοφώρω.

Προφανώς, η συνδικαλιστική του ηθική αποτέλεσε και την «προίκα» πάνω στην οποία βασίστηκε η ανέλιξή του.


«Της νύχτας τα καμώματα…!»

Το γεγονός και μόνον ότι στην εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια της Ε.Υ.Π. συμμετείχαν ένας γνωστός επιχειρηματίας νυκτερινών και όχι μόνον κέντρων διασκέδασης, ο Μάρκος Καραμπέρης, της γνωστής οικογενείας, και το διευθυντικό στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε. αλλά και ανώτερα τραπεζικά στελέχη (Τράπεζα Πειραιώς και Πανελλήνια Τράπεζα) καταδεικνύει πως η σπείρα είχε «βαθιές» ρίζες στην τοπική κοινωνία και απολάμβανε «πολλαπλή» προστασία.


Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι οι εξής:

Α) Ο Χρήστος Παπαχατζής χαίρει της προσωπικής εκτίμησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών αλλά και απολαμβάνει τα ευεργετήματα που συνεπάγεται η υπαγωγή του στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Β) Ο Μάρκος Καραμπέρης, γιος επιχειρηματία νυκτερινών κέντρων και ανιψιός του Στέφανου Καραμπέρη, διοικητή της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της Χούντας και φόβος και τρόμος στον Βαρδάρη, συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ. ως προσωπική επιλογή του Γιώργου Καρατζαφέρη, για να διεκδικήσει τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη με τον συνδυασμό του Κυριάκου Βελόπουλου στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πέραν τούτου και της πολιτικής προστασίας που απολαμβάνει από το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, ο Μάρκος Καραμπέρης συνδέεται με τον επιχειρηματία Πάπιστα, ιδιοκτήτη της «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.», διά της οποίας ο ηγούμενος Εφραίμ «διοχετεύει» μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Μονής Βατοπεδίου. Είναι ο Μάρκος Καραμπέρης ο οποίος πρωταγωνιστεί σε περίφημο video όπου συνομιλεί για τις περίεργες βατοπεδινές υποθέσεις μετά του δικηγόρου του Εφραίμ, κ. Κουκοβίνου. Ο Μάρκος Καραμπέρης είναι κουμπάρος του Πάπιστα και του βάπτισε το μικρότερο παιδί του, δίνοντάς του το όνομα... Εφραίμ βεβαίως!

Με λίγα λόγια, ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής αυτής οργάνωσης διαθέτει στελέχη του κρατικού μηχανισμού (Χρήστος Παπαχατζής), συνεργάζεται με τραπεζικά στελέχη μεγάλου βεληνεκούς, προστατεύεται από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη και απολαμβάνει την προστασία ισχυρού εκκλησιαστικού, παρεκκλησιαστικού και επιχειρηματικού κυκλώματος που υπόσχεται ο πανίσχυρος τότε (αλλά και τώρα) ηγούμενος Εφραίμ.

Παράλληλα εκμεταλλεύεται την προστασία που του παρέχουν τρία ενεργά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Θεσσαλονίκης, ένας απότακτος της αστυνομίας και άτομα που κινούνται από τον χώρο των ιδιωτικών σεκιούριτι έως τις παρυφές του περιβάλλοντος του προέδρου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και που ακουμπά και το πρώην (;) δυναμικό της ομάδας ποδοσφαίρου.


Σε ημερίδα για το νέο φορολογικό ο υπουργός και ο συνδικαλιστής…

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 2011 στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα κεντρικός πυλώνας για τη διαχείριση της οικονομίας και της ανάπτυξης», αναζητώντας τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, παρατηρήσαμε το όνομα του κ. Παπαχατζή, δ/ντη της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης. Λίγες ώρες αργότερα θα ανέβαινε στο βήμα και ο αντιπρόεδρος, υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, φίλος του κυρίου Παπαχατζή.Αυτοί είναι οι συλληφθέντες για τοκογλυφία

Ο επιχειρησιακός διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των τελικά 52 συλληφθέντων από την ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν συστήσει κοινοπραξία τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων τοκογλυφίας και εκβιασμών. Ο..

Χρήστος Παπαχατζής, παλιός συνδικαλιστής ήταν επικεφαλής της ΠΑΣΚ Εφοριακών από το 1995. Πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης διοχετεύουν την πληροφορία πως αρχηγός της σπείρας με τα τέσσερα πλοκάμια είναι ο Μάρκος Καραμπέρης, γνωστός ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος είχε εμπλακεί στην υπόθεση Κουκοβίνου-Βατοπεδίου και ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του νομού Ημαθίας με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου. Συνελήφθη επίσης, ο Δημήτρης Λαμπάκης, συνεργάτης του Καραμπέρη.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται στέλεχος μεγάλης Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, κ. Θεοδώρου όπως αποκαλύπτουν δικαστικές πηγές της πόλης, ενώ όπως ήδη έγινε γνωστό από χθες και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Φερέτης.

Επισης, στην οργάνωση φέρονται αναμεμιγμένοι 3 εν ενεργεία αστυνομικοί, ένας απότακτος αστυνομικός, ένας υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Γιάννης Αθανασιάδης που εργαζόταν ως μέλος της ομάδας ασφαλείας και τραπεζικοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, μεταξύ των 52 συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, σερβικής καταγωγής, ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς, για τον οποίο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι προσήχθη στην Ασφάλεια για κατάθεση και όχι ως ύποπτος, αλλά παρόλα αυτά και μέσα στη σύγχυση που επικρατεί, θα πρέπει να διατηρηθούν όλες οι δυνατές επιφυλάξεις. Επισημαίνεται ότι η σύλληψη ή η προσαγωγή για κατάθεση του Μίλαν Τζούρτζεβιτς έχει ήδη αναστατώσει τους ποδοσφαιρικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης αλλά και την οικογένειά του.


Αρχίζουν οι έρευνες


Η αστυνομία, κατόπιν όλων αυτών των στοιχείων, ενεργοποιείται αυτεπάγγελτα και παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες των παραπάνω προσώπων. Προφανώς χρησιμοποιείται το περίφημο πλέον «βαλιτσάκι της ΕΥΠ» με τον σούπερ κοριό. Οι συνομιλίες καταγράφονται και τα πρόσωπα που συγκροτούν το παράνομο δίκτυο τοκογλυφίας και εκβίασης κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό.
Κατά την αστυνομία και το υλικό που συγκεντρώθηκε, η οργάνωση λειτουργούσε με έναν κεντρικό ηγετικό πυρήνα αλλά με τέσσερις κλάδους. Στον πρώτο κλάδο τον αποκαλούμενο και με κωδικό Α.Ε.Ο. εμπλέκονται 12 άτομα, τα οποία και κατηγορούνται για κακουργήματα.Αυτοί είναι:

Καραμπέρης Μάρκος , του Θωμά και της Σμαρώς, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης ε) παράνομη κατοχή όπλου, οπλοφορία, οπλοχρησία.

Λογοθέτης Δημήτριος , του Ιωάννη και της Ελένης, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Μπούρδα Ελένη του Γεωργίου και της Καλλιρόης, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Χατζηιγνατιάδης Ιωάννης του Βασιλείου και της Έλλης, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Κωνσταντινίδης Ευστράτιος του Κων/νου και της Παναγιώτας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης ε) παράβαση νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και στ) παράβαση του νόμου περί όπλων.

Γκαλιάνη Μαρία του Πέτρου και της Χρυσάνθης, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, δ) παράβαση Κώδικα νόμου για τα ναρκωτικά.

Καραμπέρης Θωμάς του Μάρκου και της Ελένης, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Φερέτης Γεώργιος του Αντωνίου και της Μαρίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) τοκογλυφία κατ’ εξακολούθηση

Παπαχατζής Χρήστος του Νικολάου και της Ολυμπίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Ζήνδρος Νικόλαος του Σπυρίδων και της Κυριακής, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης.

Καβρακύρης Αθανάσιος του Χρήστου και της Σοφίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Θεοδώρου Γεώργιος του Ιωάννη και της Ειρήνης Σταυρούλας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

- Μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είναι και ο παρακάτω αναζητηθείς και μη συλληφθείς λόγω μη εντοπισμού του στα όρια του αυτοφώρου:

Κυριακίδης Γεώργιος του Δημητρίου και της Μαρίας, κατηγορούμενος για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, (άρθρα 187 παρ. 1 σ.σ. 385 παρ.1 στοιχ. α και 404 παρ. 3 Π.Κ.).

Μεταξύ αυτών των ονομάτων διακρίνει κανείς τον φερόμενο ως αρχηγό Μάρκο Καραμπέρη, τον γιο του Θωμά Καραμπέρη, τον πρώην διευθυντή Ειδήσεων της ΕΤ3 Γιώργο Φερέτη, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται στη Δημόσια Τηλεόραση ως Σύμβουλος Διεύθυνσης, αφού επισήμως συνταξιοδοτείται τον Μάιο του 2012. Επίσης σε αυτό το παρακλάδι εντάσσεται η προσωπική επιλογή του υπουργού Οικονομικών, ο Χρήστος Παπαχατζής, διευθυντής του Σ.Δ.Ο.Ε., ο δικηγόρος Νίκος Ζήνδρος, ο οποίος ήταν και δικηγόρος του Γιοσάκη κατά την εποποιία του Παραδικαστικού, ο Γιώργος Θεοδώρου, βοηθός γενικός διευθυντής Τραπέζης, ένας Ρωσοπόντιος εκ Τασκένδης ο Κυριακίδης Γιώργος.

Άμεσος εμπλεκόμενος στην πρώτη ομάδα είναι και ο Ευστράτιος Κωνσταντινίδης από τις Σέρρες, απότακτος αστυνομικός, καθώς και δύο γυναίκες.

Απαξάπαντες διατηρούσαν σχέση μεταξύ τους, εκτέθηκαν επί μακρόν με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ενώ στη διάθεση της εγκληματικής οργάνωσης είχαν θέσει τραπεζικούς λογαριασμούς τους για την είσπραξη των παρανόμων εσόδων. Όλοι κατά το διαβιβαστικό κατηγορούνται για τα κακουργήματα της τοκογλυφίας και της εκβίασης. Ο δημοσιογράφος και στέλεχος της ΕΤ 3 Γ. Φερέτης ήταν ενεργό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και εισπράκτορας μάλιστα, είτε με τη φυσική του παρουσία είτε μέσω των τραπεζικών του λογαριασμών.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Είναι ενδεικτική η παρακάτω προσωπική ιστορία. Μία υπάλληλος εμπλέκεται σε μία κατά άλλα «ουδέτερη» τραπεζική διαδικασία και στο τέλος βρίσκεται να χρωστά στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Μάρκο Καραμπέρη το ίδιο της το σπίτι. Το οδοιπορικό αυτό περνά από τράπεζες, προσωπικούς λογαριασμούς, αποστολή χρημάτων στην Ελβετία και προσημειώσεις ακινήτων. Κοινός παρανομαστής η... τοκογλυφία και η εκβίαση.

Η Υπόθεση Ε.Φ.

Την 21-10-2011, η Ε.Φ. κατέθεσε ενόρκως ότι ως εξωτερική συνεργάτις της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, τον Σεπτέμβριο του 2010, ανέλαβε να ετοιμάσει φάκελο που της ζήτησε ο Καραμπέρης, προκειμένου αυτός να λάβει δάνειο από τράπεζα του εξωτερικού, φάκελος ο οποίος είχε έξοδα, χρηματικού ποσού 22.800,00 ΕΥΡΩ για να σταλεί στην Ελβετία, χρήματα τα οποία έστειλε μέσω της εταιρείας «WESTERN UNION» ο Λογοθέτης Δημήτριος.

Επειδή δεν εγκρίθηκε το δάνειο, ο Καραμπέρης, θεωρώντας την υπεύθυνη, απαίτησε να του πληρώσει #30.000,00# ΕΥΡΩ, ενώ της ζήτησε η πληρωμή να διευθετηθεί μέσω του Λογοθέτη.

Αισθανόμενη φόβο αποδέχθηκε όλα τα παραπάνω και σε ραντεβού με τον τελευταίο, υπέγραψε συναλλαγματικές χρηματικού ποσού 30.000,00 ΕΥΡΩ και επιπλέον αξίωσε την προσημείωση της οικίας της, ως εγγύηση των ανωτέρω συναλλαγματικών. Την επόμενη ημέρα της συνάντησης, από κοινού με τον Λογοθέτη και τον Θωμά Καραμπέρη, μετέβησαν στην «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ» τράπεζα στην πλατεία Ελευθερίας και κατόπιν συνεννόησης του Λογοθέτη με τον διευθυντή της τράπεζας ΚΑΒΡΑΚΥΡΗ Αθανάσιο, της άνοιξε λογαριασμό επ’ ονόματί της, όπου κατά το χρονικό διάστημα από 18-05-2011 έως 26-05-2011 ο ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ κατέθεσε στον εν λόγω λογαριασμό τμηματικά το ποσό των 53.000,00 ΕΥΡΩ, τα οποία η Ε.Φ. επέστρεφε είτε στον Κωνσταντινίδη Ευστράτιο, είτε στον Λογοθέτη Δημήτριο, είτε στην Γκαλιάνη Μαρία, ποσό ίσο με αυτό της προσημείωσης του ακινήτου της, εμπορικής αξίας 120.000,00 ΕΥΡΩ.

Με τον τρόπο αυτό, κατέστη νομιμοφανής η πράξη της προσημείωσης της οικίας της. Κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τα τέλη Ιουνίου έδωσε στον Καραμπέρη μέσω του Λογοθέτη το ποσό των 30.000,00 ΕΥΡΩ που αντιστοιχούσε στις συναλλαγματικές που είχε υπογράψει, χωρίς να λάβει πίσω τις συναλλαγματικές ούτε να αρθεί η προσημείωση του ακινήτου της. Προς επιβεβαίωση των λεγομένων της μας παρέδωσε δύο βιβλιάρια των τραπεζών «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ» και «PROBANK» που άνοιξε για λογαριασμό της ο Λογοθέτης, όπου στο πρώτο, είναι καταγεγραμμένες το σύνολο των εικονικών καταθέσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Την 04-11-2011 προσήλθε εκ νέου αυτοβούλως στην αστυνομία και ανέφερε ότι την 28-10-2011 ο Καραμπέρης Μάρκος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, την ρώτησε εάν κλήθηκε να καταθέσει στην υπηρεσία και την προέτρεψε να περάσει από το γραφείο του για να λάβει οδηγίες σχετικά με το περιεχόμενο της κατάθεσής της. Σε μεταγενέστερη συνάντησή τους, παρουσία και του Λογοθέτη, της υπέδειξαν να καταθέσει ότι ουδεμία οικονομική συναλλαγή είχε μαζί του, παρά μόνο νόμιμες οικονομικές συναλλαγές με τον ΛΟΓΟΘΕΤΗ και αφού κατέθετε, θα ελάμβανε δώρο από τον Καραμπέρη.

Τέλος προσελθούσα και πάλι αυτοβούλως την 16-12-2011 ανέφερε ότι ο Κωνσταντινίδης ήταν το άτομο που τις περισσότερες φορές παραλάμβανε τα χρήματα που πλήρωνε εκβιαστικά στον Καραμπέρη και της εφιστούσε την προσοχή να είναι τυπική στις πληρωμές της προς τον τελευταίο.


Τα φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι οι:

Λαμπάκης Δημήτριος του Ηλία και της Ιωάννας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Τζωάννου Σήμα του Νικολάου και της Βιργινίας, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής.

Λακόρτε Θεοδώρα του Δημητρίου και της Δομινίκης, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, δ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.

Λαμπάκη Άννα του Δημητρίου και της Φραγκίσκης Σπυριδούλας, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Λαμπάκης Ηλίας του Δημητρίου και της Φραγκίσκης Σπυριδούλας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Durdevic Milan του MILOMIR και της RADMILA, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.

Xριστοφυλλίδης Πολύδωρος του Χριστόφορου, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα.

Βιλανάκης Συμεών του Νικολάου και της Μαρίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα.

Σταμπούλης Αλέξανδρος του Μιχαήλ και της Σοφίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης.

Παπαγεωργίου Ιωάννης του Κωνσταντίνου και της Αθηνάς, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα.

- Μέλη της Β΄Ε.Ο. είναι και οι παρακάτω αναζητηθέντες και μη συλληφθέντες λόγω μη εντοπισμού τους στα όρια του αυτοφώρου:

Σαραφιανός Φίλιππος του Δημητρίου και της Μαρίας κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα.

Putrikashvili Soso του Temour και της NAZIA, κατηγορούμενος για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας.

Καραφώλας Σοφοκλής του Κωνσταντίνου και της Δέσποινας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα.

Λογοθέτης Δημήτριος του Ιωάννη και της Ελένης, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Πολυμέρης Γεώργιος του Αποστόλου και της Σωτηρίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας, και απάτης β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) απάτη κατ’ επάγγελμα, ε) αρπαγή κατά συναυτουργία, στ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, ζ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.

Πρίντζιος Βασίλειος του Νικολάου και της Ευανθίας, ιατρός ορθοπεδικός, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης, β) εκβίαση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) αρπαγή κατά συναυτουργία, ε) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Τσοτουλίδης Μιχαήλ του Παντελή και της Σοφίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ)τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) απάτη κατ’ επάγγελμα, ε)νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Τσικρικώνης Σταμάτης του Ευάγγελου και της Γεωργίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ)τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ)νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, ε) παράβαση του νόμου περί Όπλων, στ) παράβαση του Νόμου περί ραδιοσυχνοτήτων.

Αθανασιάδης Ιωάννης του Γεωργίου και της Ελισάβετ, Υπάλληλος Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ)τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ)νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, ε) παράβαση του νόμου περί Όπλων.

Κοασίδης Κωνσταντίνος του Νικολάου και της Μαρίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ)τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ)νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος του Νικολάου και της Αναστασίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης της, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) εκβίαση με το πρόσχημα «παροχής προστασίας», δ)τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, ε)νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Τούσιος Συμεών του Αστεριού και της Άννας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης β)τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ)νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Κουγιουμτζής Πασχάλης του Αθανασίου και της Μαρίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης β) ηθική αυτουργία σε εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ)τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ)νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Κοτανίδης Παύλος του Λεβόν και της Καρίνε, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ)τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ)νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Βασιλειάδης Γεώργιος του Νικήτα και της Θεοφίλας κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ)τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ)νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, ε) παράβαση του νόμου περί Όπλων, στ) παράβαση του νόμου πέρι ναρκωτικών.

Τατόγλου Μιχαήλ του Αναστασίου και της Κορνήλια, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης, β)τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ)νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Πετρίδης Αριστείδης του Παύλου και της Βαρβάρας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ)τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ)νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, ε) παράβαση του νόμου περί Όπλων.

Σαρίδης Ιωάννης του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση.


Συνεργοί της Γ΄ Ε.Ο. είναι οι παρακάτω, για τους οποίους δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας:

Ρήγας Αυγουστίνος του Δημητρίου και της Παναγής, κατηγορούμενος για α) απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος β) απλή συνέργεια σε εκβίαση.

SAMARCHEV ROMEO του RUBEN και της GOAR, κατηγορούμενος για α) απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος β) εκβίαση κατά συναυτουργία.
Χούχας Νικόλαος του Κων/νου και της Μαρίας, κατηγορούμενος για α) απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος β) τοκογλυφία.

Κομπίδης Κυριάκος του Δημητρίου και της Πασχαλίνας, κατηγορούμενος για α) απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος β) απλή συνέργεια σε τοκογλυφία.

Ιατρόπουλος Μιχαήλ του Ιωάννη και της Μαρίας, κατηγορούμενος για α) απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος β) απλή συνέργεια σε τοκογλυφία.

Σημαιοφορίδης Σπυρίδων του Ιεροκλή και της Ελευθέριας, κατηγορούμενος για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος.

Σεπεκίδης Ιωάννης του Πολύκαρπου και της Κυριακήςκατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης.

Κουτσάντας Ιωάννης του Γεωργίου και της Φρόσως, κατηγορούμενος για α) απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος β) τοκογλυφία.

zougla.gr


Συνολικά από τις αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των εμπλεκομένων και σε άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(4) πυροβόλα όπλα και (2) πιστόλια αερίου-κρότου

(19) πολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα και (4) δίκυκλα

(7) μαχαίρια, (3) σιδερογροθιές και (4) γκλοπ

(230) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και (5) σπρευ πιπεριού

Μικροποσότητα χασίς

Πλήθος κινητών τηλεφώνων

Πλήθος κοσμημάτων

Πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών και ιδιωτικών συμφωνητικών

Το χρηματικό ποσό των 172.000 ευρώ

Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά, τις κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Για τη δράση των εγκληματικών ομάδων ενημερώθηκε επιπλέον η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για την περαιτέρω διερεύνηση, ανάλυση και επεξεργασία των παράνομων συναλλαγών τους.
Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στην κυρία ανάκριση.


 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου