Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Η Ακρόπολη ~ Η μηχανή του χρόνου (Βίντεο - 2ο Μέρος)


Η Μηχανή του Χρόνου, στο δεύτερο μέρος του μεγάλου αφιερώματος στην Ακρόπολη, παρουσιάζει το χρονικό των λεηλασιών και τους αρχαιοκάπηλους των αρχαιολογικών θησαυρών. Η εκπομπή καταγράφει τους καταστροφείς του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων.

Η πρώτη μεγάλη λεηλασία του Παρθενώνα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, έγινε από τους Βησιγότθους, ένα γερμανικό φύλο, με επικεφαλής τον Αλλάρυχο, ο οποίος υπήρξε αιρετικός χριστιανός, που έκαψε και κατέστρεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Επόμενος καταστροφέας ήταν ο...
 Βενετός Φραγκίσκο Μοροζίνι, ο οποίος προκειμένου να καταλάβει την Αθήνα, από τους Τούρκους, δεν δίστασε να βομβαρδίσει το ναό της Αθηνάς και να τον μετατρέψει σε ερείπιο. Η μεγαλύτερη λεηλασία ήρθε από τον λόρδο Έλγιν, ο οποίος αποκαθήλωσε, ακρωτηρίασε και μετέφερε στο Λονδίνο, το μεγαλύτερο μέρος από τα αετώματα, τις μετόπες και την ζωφόρο του Παρθενώνα, μία Καρυάτιδα και ένα κίονα από το Ερέχθειο, καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό της Αθηνάς Νίκης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αρχαιοκαπηλία όλων των εποχών, που επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθεί στο όνομα της διάσωσης των συμβόλων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.




Το πρώτο μέρος του ντοκυμαντέρ μπορείτε να το παρακολουθήσετε...
Η Ακρόπολη ~ Η μηχανή του χρόνου (Βίντεο - 1ο Μέρος)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου