Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Έρε γλέντια ~ Βόμβα από Πεπόνη: Στη Βουλή τυχόν ευθύνες Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου +Βίντεο


Τη διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης, ζήτησε με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Ο κ. Τέντες διαβίβασε ήδη την δικογραφία της υπόθεσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νίκο Παντελή αρμόδιο για οικονομικά θέματα, ο οποίος και τη μελετά.:


Αφορμή για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης στάθηκαν οι καταγγελίες της καθηγήτριας και μέλους της ΕΛΣΤΑΤ κυρίας Ζωής Γεωργαντά περί διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης στηρίζει την άποψή του περί διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή τις 18 μαρτυρικές καταθέσεις που έλαβε στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε αρχικά η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου και στη συνέχεια ο ίδιος.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ότι ο οικονομικός εισαγγελέας δεν εξετάζει ως ύποπτο τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, αν και τον είχε καλέσει να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του με την ιδιότητα του υπόπτου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Γεωργίου δεν θα καταθέσει ως ύποπτος. Ο εισαγγελέας μπορούσε να τον καλέσει με την ιδιότητά αυτή χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένος να του πάρει και κατάθεση από την στιγμή που η έρευνά του …σκόνταψε σε τυχόν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κίνηση Πεπόνη να ζητήσει, δηλαδή, τη διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, έρχεται μια μόλις ημέρα μετά τη (δεύτερη) αρχειοθέτηση των καταγγελιών που έκανε ο ίδιος και ο συνάδελφός του κ. Σπύρος Μουζακίτης περί παρεμβάσεων στο έργο τους από «οργανωμένα συμφέροντα».

Εξάλλου, σκληρή γλώσσα για τους οικονομικούς εισαγγελείς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση με τις καταγγελίες τις οποίες έκαναν, χρησιμοποίησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου αφού έλαβε γνώση του πορίσματος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φώτη Μακρή, με το οποίο τίθενται στο αρχείο για δεύτερη φορά, οι καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων, ανέφερε ότι η συμπεριφορά τους έπληξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τους εγκαλεί γιατί δεν κατονόμασαν τελικά τα συμφέροντα που παρεμπόδισαν το έργο τους.


18 μάρτυρες


Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε 19 Σεπτεμβρίου του 2011 μετά από καταγγελίες της καθηγήτριας οικονομετρίας του πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά.

Η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά για να φτάσει από τι 12% του ΑΕΠ στο 15,4% προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ως μάρτυρες εξετάστηκε η ίδια, οικονομολόγοι, άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητές πανεπιστημίου, ένας ευρωβουλευτής και δημοσιογράφοι.

Η δικογραφία χρεώθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον αντιεισαγγελέα του δικαστηρίου και εποπτεύοντα των 2 εισαγγελέων Νίκο Παντελή, ο οποίος έχει από το νόμο την δυνατότητα, αφού μελετήσει τη δικογραφία είτε να τη διαβιβάσει στη Βουλή είτε να την επιστρέψει πίσω ώστε να γίνουν επιπλέον εισαγγελικές ενέργειες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί εξηγήσεις από τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενδεχομένως να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.Μπεγλίτης: Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας

"Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης αναφερόμενος στην απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη να ζητήσει τη διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή.

"Αφού για δεύτερη φορά οι ‘καταγγελίες’ των δύο οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε ‘άνθρακας ο θησαυρός’, ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

"Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της.
Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος".


ΕΛΣΤΑΤ: Τα στατιστικά στοιχεία δεν "κατασκευάζονται"

Τα στατιστικά στοιχεία δεν "κατασκευάζονται" για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συµφέρον υπογραμμίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή σχολιάζοντας τις αναφορές για τη διαβίβαση του φακέλου για την «υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ» στη Βουλή για την διερεύνηση ενδεχόµενων ευθυνών από πολιτικά πρόσωπα.
"Η καταγραφή του ελλείµµατος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρµοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόµο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαµβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι "τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισµών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ως εκ τούτου σηµαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν "κατασκευάζονται" για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συµφέρον.

Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόµου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία. Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποδεικνύει το αδιάβλητό τους.

Είναι εποµένως λυπηρό να αµφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εµπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει", καταλήγει η ανακοίνωση.

Παπακωνσταντίνου: Προσπάθεια ποινικοποίησης της αλήθειας

Για προσπάθεια ποινικοποίησης της αλήθειας για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Ελλάδα το 2009 κάνει λόγο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή την ενέργεια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να ζητήσει να παραπεμφθεί στη Βουλή δικογραφία που περιλαμβάνει καταγγελίες για τεχνητή αύξηση του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Παπακωνσταντίνου:

«Η σημερινή ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. Στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Και αυτό γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την χώρα. Θυμίζω ότι ήμουν ο Υπουργός Οικονομικών που έλαβε την πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αυτήν την ανεξαρτησία σεβάστηκα μέχρι κεραίας. Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009.»Οι εισαγγελείς Πεπόνης & Μουζακίτης ~ Η ελπίδα όλου του έθνους

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου