Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ PSI ~ Κοντά σε συμφωνία έως 68%


Σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις ότι θα υπάρξει συμφωνία στο PSI+ στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών προκύπτουν τόσο από το μέτωπο του IIF και της BNP Paribas όσο και από το ΔΝΤ στο οποίο βρέθηκαν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ. Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι η πρόταση που έχει υποβληθεί είναι η καθαρή αξία 0,32 ευρώ ανά ευρώ θα λάβουν οι κάτοχοι των ομολόγων.

Αργά χθες το βράδυ υπήρξαν πληροφορίες ότι...
 κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους φέρεται πως βρίσκονται Ελλάδα και τράπεζες, με τους πιστωτές να λαμβάνουν μετρητά και τίτλους χρηματιστηριακής αξίας 32 σεντς για κάθε 1 ευρώ κρατικού χρέους.

Την ανωτέρω πληροφορία ανακοίνωσε ο CEO της Marathon Asset Management, Bruce Richards, που συμμετέχει στην επιτροπή που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.

"Είμαι αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί", τόνισε χαρακτηριστικά ο Richards.

Yπενθυμίζεται ότι η Marathon, που διαχειρίζεται assets ύψους 10 δισ. δολ, συμμετέχει στην επιτροπή των εκπροσώπων 32 πιστωτών που διενεργούν τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον Richards, για τα νέα ελληνικά ομόλογα θα καταβάλλεται ετήσιο επιτόκιο μεταξύ 4% και 5% και τα οποία θα είναι διάρκειας 20 έως 30 ετών.

"Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν η συμφωνία θα καλύψει όλα τα ελληνικά ομόλογα ή μόνο εκείνα που λήγουν έως το 2020", πρόσθεσε ο Richards.

Ο Richards μάλιστα, στις σημερινές του δηλώσεις, επισημαίνει ότι η συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν τον Μάρτιο.

"Μπορώ μόνο να δηλώσω ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Δεν μπορώ ωστόσο να γνωρίζω αν θα είναι επιτυχείς", δήλωσε από την πλευρά του ο Frank Vogl, εκπρόσωπος του IIF.


Στην Αθήνα σήμερα εκ νέου IIF και BNP Paribas....

Οι εκπρόσωποι του IIF του διεθνούς χρηματοοικονομικού ινστιτούτου που εκπροσωπούν τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις και ο σύμβουλος των ιδιωτών η BNP Paribas, (τράπεζες και θεσμικοί) δηλαδή Charles Dallara και Jean Lemierre, αντίστοιχα θα βρεθούν εκ νέου σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχε μεταδώσει εδώ και ημέρες το www.bankingnews.gr ένδειξη ότι εξυφαίνεται φως στο PSI+.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους συστάθηκε και αποτελείται – πέραν από το IIF και την BNP Paribas - από τους, Εθνική Τράπεζα, Alpha Eurobank, AXA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, ING, Intesa San Paolo, LBBW.

Με βάση τελευταίες πληροφορίες, τόσο από το μέτωπο του IIF όσο και από το μέτωπο των ελλήνων εκπροσώπων της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ που μετέβησαν στις ΗΠΑ και στην έδρα του ΔΝΤ προκύπτουν ότι

1)όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία άμεσα αν είναι δυνατό έως την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου ή το αργότερο το διάστημα μεταξύ 23 και 27 Ιανουαρίου.

2)Το PSI+ θα προχωρήσει σε βάση εθελοντικής συμμετοχής. Αυτός θα είναι ο στόχος, το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία και αν ενεργοποιηθούν τα CACs δηλαδή οι ρήτρες συλλογικής δράσης, θα εξαρτηθεί αυστηρά από την συμμετοχή των συμμετεχόντων σε εθελοντική βάση.

Όπως έχει κατ΄ επανάληψη τονιστεί αν η συμμετοχή περιοριστεί στο 55% με 60% που σημαίνει 50 με 60 δις ευρώ απομείωση θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες μετατρέποντας την εθελοντική διαδικασία σε υποχρεωτική.

Κοινώς όσοι δεν συμμετάσχουν θα κληθούν να συμμετάσχουν υποχρεωτικά.

Αν η συμμετοχή στο εθελοντικό PSI+ είναι 75% και υψηλότερα μάλλον τότε δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

3)Το βασικό επίμαχο πρόβλημα που είχε ανακύψει φαίνεται ότι κατά κάποιο τρόπο αντιμετωπίζεται.

Το κουπόνι λοιπόν ήταν ένα τεχνικό αγκάθι που το IIF επικαλείται προσχηματικά και πρακτικά ώστε να κάμψει την θέση της Γερμανίας ότι για τα νέα ομόλογα η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει μικρό επιτόκιο.

Η Γερμανία προτείνει 3% με 3,5% με βάση ορισμένους όρους.

Η Ελλάδα συμφωνεί με το χαμηλότερο επιτόκιο αλλά δέχεται και οποιαδήποτε επιτόκιο αρκεί να κλείσει το PSI+.

Τα μέλη του IIF είχαν συμφωνήσει για νέο κουπόνι 5,1% ενώ με βάση τελευταίες πληροφορίες υπάρχει πιθανότητα το νέο κουπόνι να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 4,3% και 3,9%.

4)Έχει τονιστεί με πολύ σαφή τρόπο ότι το τελικό ύψος της ζημίας που θα υποστούν οι ομολογιούχοι δεν θα είναι 50% αυτό θα είναι το αρχικό haircut. Η τελική ζημία θα είναι 60% περίπου.

Κοινώς οι τράπεζες θα χάσουν το 60% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων ή ακόμη κατά το απλούστερο θα χάσουν για κάθε 100 ευρώ τα 60 ευρώ.

Επίσης όσο και αν αναζητώνται νομικίστικα τεχνάσματα άπαξ και η διαδικασία έχει μετατραπεί σε υποχρεωτική, τυπικά είναι εθελοντική, θα πρόκειται για συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Η χρεοκοπία της Ελλάδος έχει ήδη συντελεστεί ουσιαστικά απλά αναμένεται και το τυπικό της όλης διαδικασίας.

Μια άλλη παράμετρος είναι το κουπόνι ως μορφοποιητής του τελικού ύψους της ζημίας που θα υποστούν οι τράπεζες. Αν το κουπόνι π.χ. είναι 3% οι τράπεζες θα υποστούν ζημία από το haircut 50% και από το κουπόνι καθώς τα υφιστάμενα κουπόνια είναι μεγαλύτερα από το 3%.

Έτσι προκύπτει κατά κάποιο τρόπο, η σωρευτική ζημία κοντά στο 60% μπορεί να φθάσει έως 68%.

Ωστόσο διαφαίνεται ότι τελικά το κουπόνι δεν μπορεί να μείνει στο 5,1% που είναι η πρόταση – συμφωνία των τραπεζιτών.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να υποχωρήσει στο 4% ή στο εύρος 3,9% με 4,3%.


Το PSI+

Α)Προς τις 23-27 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι βασικές πτυχές του πολυθρύλητου PSI+.

Β)To PSI+ θα περιλαμβάνει σωρευτική ζημία 60% έως 68%. Το haircut μπορεί να είναι 50% αλλά η σωρευτική ζημία μπορεί να φθάσει στο 60% έως 68%.....

Γ)Το υπόλοιπο 50% που απομένει θα επιμεριστεί περίπου 15% μετρητά και 35% νέα ομόλογα.

Δ)Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα φέρουν κουπόνι κοντά στο 4% μεταξύ 3,9% και 4,3% για να διευκολύνει την Ελλάδα. Οι τράπεζες είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους κουπόνι 5,1%.

Ε)Η διαδικασία μετά την εμπλοκή που έχει υπάρξει ίσως να μην είναι εθελοντική αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν θα περιλαμβάνονται η ΕΚΤ και οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα.

Στην Ελλάδα οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα, κατέχουν περίπου 3,3 με 3,4 δις ευρώ ομόλογα τα οποία 1,3 δις έχουν αποκτήσει πρωτογενώς από τις δημοπρασίες δηλαδή και 2 με 2,1 δις ευρώ δευτερογενώς από την ΗΔΑΤ.

ΣΤ)Στο σχέδιο του PSI+ θα περιλαμβάνεται παράμετρος για την ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης μια διαδικασία που αν ενεργοποιηθεί θα καταστήσει από εθελοντική υποχρεωτική την διαδικασία. Όμως το νομικό περιτύλιγμα θα είναι τέτοιο που κεκαλυμμένα θα προκύπτει ζήτημα ρητρών συλλογικής δράσης. Σημειώνεται ότι το ελληνικό χρέος δεν διέπεται από τέτοιες ρήτρες συλλογικής δράσης άρα θα ενεργοποιηθούν, ετεροχρονισμένα και αναδρομικά

Ζ) Αν η διαδικασία παραμείνει εθελοντική, εξέλιξη όχι τόσο πιθανή, το κλειδί στην όλη διαδικασία θα είναι η συμμετοχή στο PSI+.

Αν η συμμετοχή στην πορεία εκτυλιχτεί ικανοποιητικά δηλαδή συμμετάσχουν το 70% των κατόχων ομολόγων δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

Αν όμως η συμμετοχή είναι χαμηλή π.χ. συγκεντρωθεί το 55% ή 60% τότε η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, CACs.

Η)Σε αυτή την περίπτωση της ενεργοποίησης η διαδικασία από εθελοντική μετεξελίσσεται σε υποχρεωτική και το haircut δεν θα είναι 60%.

Θ)Αν υπάρξει ενεργοποίηση των CACs τα νομικά ερείσματα της ΕΚΤ δεν θα ισχύσουν και θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει στο haircut και η ΕΚΤ αλλά και οι ιδιώτες.

Να σημειωθεί ξεκάθαρα ότι οι ιδιώτες δεν περιλαμβάνονται στο PSI+ αλλά αν είναι μικρή η συμμετοχή και ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης τότε υποχρεωτικά θα υποστούν τις ίδιες ζημίες με τους θεσμικούς επενδυτές.


Παπαδήμος: Αν χρειαστεί, θα "περάσει" νόμος που θα εξαναγκάζει τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες - Σήμερα οι συναντήσεις με το IIF



Νόμο που θα αναγκάζει τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες, θα προσπαθήσει να «περάσει» ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απευθυνόμενος κυρίως στα hedge funds και τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων. Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έχει καταθέσεις εκτός Ελλάδος, ενώ παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τους πολιτικούς να δεχτούν τα μέτρα που επιβάλλουν οι ξένοι δανειστές.




Ο κ. Παπαδήμος εξήγησε στην αμερικανική εφημερίδα ότι αν η Ελλάδα δεν λάβει 100% συμμετοχή στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι ιδιώτες πιστωτές να εξαναγκασθούν να δεχθούν απώλειες.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τους Έλληνες πολιτικούς να εγκρίνουν τα μέτρα που επιβάλλουν οι ξένοι δανειστές με αντάλλαγμα την ενίσχυση του κρατικού δανεισμού.

Υπήρξαν οργανωμένα συμφέροντα που προσπάθησαν να μπλοκάρουν τις προσπάθειες της Ελλάδας, τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδήμος, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν ενέργησαν αρκετά γρήγορα για την αντιμετώπιση της κρίσης στις αρχές του 2010.

Σήμερα αναμένεται η νέα συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών (IIF), όπου και πιθανότατα να γεφυρώσει το χάσμα, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια με την αναδίπλωση των τραπεζιτών την προηγούμενη Παρασκευή.

Κατά ορισμένες ενδείξεις είναι πολύ πιθανό να υπάρξει τελικά συμφωνία και όχι οριστικό ναυάγιο παρά την σοβαρή ομολογουμένως κρίση που έχει ξεσπάσει.

Όπως έχει τονιστεί, από το bankingnews.gr στην Ευρώπη δεν έχουν σχεδιάσει plan B δηλαδή δεν έχουν σχεδιάσει την κατάρρευση του PSI+, επομένως σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εξέλιξη που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα όλη την ευρωζώνη.

Όμως αυτό που φαίνεται να έχει σχεδιαστεί είναι η ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης μια διαδικασία που θα καταστήσει υποχρεωτική αντί εθελοντική την συμμετοχή στο PSI+.

Θα πρόκειται για μια συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ....

Το www.bankingnews.gr πρόσφατα, σε άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ανέφερε « Θα το παρουσιάσουν ως μια λύση κακή μεν αλλά λύση δε….την συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ της Ελλάδος.

Δεν θα την ονομάσουν χρεοκοπία αλλά ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης. Θα μετατραπεί η διαδικασία του haircut από εθελοντική σε υποχρεωτική.

Το haircut 60% που αναμένεται να περιλαμβάνει το PSI+ μαζί με όλες τις παραμέτρους θα καταλήξει στο 75% με 80% εφόσον ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης ή άλλης μορφής εμπλοκή.

Ωστόσο άπαξ και το haircut στο ελληνικό χρέος ξεπεράσει το 50% αυτομάτως η διαδικασία παύει να θεωρείται εθελοντική και χαρακτηρίζεται υποχρεωτική.



bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου